Investițiile finanțate de Guvernul maghiar în Ținutul Secuiesc avansează. Hoteluri, lanț de magazine, fabrici

Investițiile finanțate de Guvernul maghiar în Ținutul Secuiesc avansează. Hoteluri, lanț de magazine, fabrici

Foto: kronikaonline.ro

scris 17 feb 2023

Implementarea a aproximativ o sută de investiții mari în cadrul Programului de dezvoltare economică a provinciei secuiești, finanțat de guvernul maghiar, progresează bine, scrie Kronika

Majoritatea fabricilor agricole și de prelucrare a alimentelor care au câștigat licitații sunt deja operaționale, iar restul urmează să fie predate antreprenorilor până la sfârșitul lunii decembrie a acestui an. În urma succesului înregistrat de licitațiile pentru agricultura la scară mică în Ținutul Secuiesc și în Ținutul Secuiesc, Fundația Pro Economica, care gestionează programul, așteaptă undă verde pentru a lansa licitațiile pentru agricultură în regiune, scrie G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
Prezicerea cutremurelor, o fantasmă pe rețelele sociale CITEȘTE ȘI Prezicerea cutremurelor, o fantasmă pe rețelele sociale
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Există o șansă reală ca ajutorul pentru dezvoltare rurală anunțat anterior pentru regiunea Partium să fie anunțat pentru fermierii din județele de la granița româno-maghiară. Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, cu sediul la Târgu Mureș, care supervizează programul de dezvoltare economică al guvernului maghiar în Transilvania, a confirmat știrea pentru Krónika.

Cu toate acestea, este încă nevoie de un acord româno-ungar pentru a lansa programul. Negocierile sunt în curs de desfășurare în acest sens”, a declarat pentru ziarul nostru Mónika Kozma. Negocierile privind continuarea programului de dezvoltare economică a Transilvaniei au început odată cu precedentul guvern de la București, care a impus condiții diferite pentru investițiile economice maghiare în Transilvania.

De atunci, războiul din Ucraina și criza energetică au devenit noi probleme. Finanțarea în continuare a sprijinului economic maghiar a devenit discutabilă, dar vestea bună este că, în ciuda problemelor economice, guvernul ungar a inclus acest program în bugetul de stat din acest an. Prin urmare, partea maghiară ar putea lansa noua licitație, dacă acordul mult așteptat cu România va putea fi finalizat. Vom actualiza datele în orice moment cu ajutorul organizațiilor de fermieri partenere. Dacă primim undă verde, putem lansa licitațiile într-un timp scurt”, a explicat șeful Fundației Pro Economica.

Între timp, însă, și în România a fost lansată o gamă largă de licitații, un număr bun de licitații agricole ale UE și ale statului român vizând acum și micii fermieri. Deși este adevărat că aceste licitații sunt mai birocratice și mai dificil de aplicat decât micile subvenții maghiare, Mónika Kozma spune că în Transilvania nu mai există nevoia urgentă de subvenții agricole maghiare de acum câțiva ani.

Au fost construite poduri de tăiere și silozuri pentru cereale În același timp, implementarea investițiilor majore în Ținutul Secuiesc finanțate de Fundația Pro Economica în anii anteriori se apropie de sfârșit.

Aproximativ 100 de investiții mari în sectoarele agricol, alimentar și hotelier, care au fost scoase la licitație în mai multe tranșe începând cu 2018, au beneficiat de sprijin din partea statului maghiar, cu sume cuprinse între 500.000 și 7,5 milioane de euro.

Cofinanțarea pentru antreprenorii câștigători este de 50 % din totalul proiectului. Până în prezent, 60 la sută din investițiile mari lansate cu sprijinul statului maghiar în cele trei județe secuiești au fost finalizate, restul de 40 la sută urmând să fie livrate până la 31 decembrie 2023.

Mónika Kozma a declarat pentru Krónika că ajutorul de stat maghiar a fost folosit pentru a construi abatoare și silozuri de cereale și pentru a moderniza companiile de lactate existente în Ținutul Secuiesc. În Gheorgheni și în Triciceni, în principal fermierii care se ocupă de culturi arabile au aplicat cu succes pentru utilaje agricole, ambalarea și depozitarea culturilor lor. Licitațiile câștigate îi vor ajuta pe agro-antreprenorii care produc cartofi, ceapă și legume să își vândă produsele către lanțurile de supermarketuri.

GALERIE FOTO Oppo a prezentat smartphone-ul pliabil Find N2 Flip CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Oppo a prezentat smartphone-ul pliabil Find N2 Flip

Printre cele mai mari investiții din Ținutul Secuiesc se numără centrul logistic de 12.000 de metri pătrați din Csíki Csipsz, fabrica de lapte praf din Gyergyóremet și lanțul de magazine Merkúr, cu camere frigorifice și alte echipamente moderne. Centrul logistic este încă în construcție, în timp ce celelalte două investiții majore sunt deja finalizate. Fabrica de lapte praf va începe producția după obținerea autorizațiilor de funcționare.

Nouă hoteluri noi se vor deschide în Ținutul Secuiesc. Dintre cele nouă licitații de turism câștigate, unul a fost predat până în prezent – un hotel de patru stele în Sfântu Gheorghe – iar construcția celorlalte opt este aproape finalizată. Mónika Kozma spune că a avut experiențe bune cu licitațiile de până acum.

În unele cazuri, antreprenorul care a câștigat o licitație pentru investiții majore s-a retras înainte de semnarea contractului de finanțare, dar nu au existat cazuri în care antreprenorul să fie nevoit să recupereze banii plătiți din cauza nerespectării obligațiilor din licitație.

Potrivit șefului fundației, în ciuda creșterii semnificative a prețului materialelor de construcții și a dobânzilor la creditele bancare, antreprenorii secui care au primit subvențiile au reușit să depășească dificultățile și finalizează investiția fără excepție.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii
ungaria
ținutul secuiesc