Insula Paștelui este sufocată de deșeuri din plastic venite din ocean

Insula Paștelui este sufocată de deșeuri din plastic venite din ocean
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:00

Insula Paștelui, micul petic de pământ îndepărtat din mijlocul Oceanului Pacific, celebru pentru statuile sale, este blocată într-un adevărat vortex oceanic de plastic, relatează Reuters.

Conform datelor municipale din Rapa Nui, numele local al insulei, aici ajunge de 50 de ori mai mult plastic și microplastic decât pe coastele din Chile. Acest lucru se datorează în mare parte amplasării sale în locul unde se întâlnesc mai mulți curenți din Pacificului de Sud, care aduc gunoaie din Australia, America de Sud și de pe navele de pescuit, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Reorganizare în BNR după numirea noului board. Isărescu renunță la coordonarea a 4 direcții, dar preia Achizițiile. Schimbări ample în organigramă CITEȘTE ȘI Reorganizare în BNR după numirea noului board. Isărescu renunță la coordonarea a 4 direcții, dar preia Achizițiile. Schimbări ample în organigramă
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Microplasticul pe care îl găsim pe coaste nu este al nostru”, a declarat Moiko Pakomio, biolog marin al guvernului local, adăugând că, la nivel global, majoritatea microplasticelor provin de la navele de pescuit care își aruncă deșeurile în ocean. „Acestea (deșeurile din plastic) se descompun pe măsură ce se deplasează de-a lungul curenților și se degradează până devin microplastice”, a explicat biologul.

Microplasticele au contaminat, de asemenea, fauna locală, a spus Pakomio, inclusiv aricii de mare pe care atât rezidenții, cât și alte viețuitoare marine îi mănâncă, ceea ce contaminează întregul lanț alimentar.

„Microplasticele au crescut exponențial și este teribil”, a declarat Pedro Edmunds, primarul din Rapa Nui. „Ne afectează viețile, ne afectează mâncarea, peștii albaștri care trăiesc în oceanul nostru și de care depindem pentru proteine”, a spus el.

Acest lucru l-a determinat pe Edmunds și pe alții de pe insulă să conducă o campanie împotriva poluării cu plastic. Edmunds speră că luna viitoare se va ajunge la un acord în Coreea de Sud pentru a contribui la reducerea utilizării polimerilor.

Insolvența Nordis Management: termenele stabilite în procedură CITEȘTE ȘI Insolvența Nordis Management: termenele stabilite în procedură

Deși insula face apel la lume să-și reducă deșeurile de plastic, Edmunds a declarat că au descoperit că cea mai mare parte a contaminării provine din propria țară. „Am aflat că 58% din plasticul pe care îl primește Rapa Nui provine din Chile continental”, a spus Edmunds. „Chile este cel care contaminează în principal apele chiliene și Rapa Nui”, a subliniat el.

Insula Paștelui este o insulă și un teritoriu special al Chile în sud-estul Oceanului Pacific, în cel mai sud-estic punct al Triunghiului Polinezian din Oceania. Insula este renumită pentru cele aproape 1.000 de statui monumentale existente, numite moai, care au fost create de primii oameni de pe Rapa Nui. În 1995, UNESCO a declarat Insula Paștelui sit al patrimoniului mondial, o mare parte a insulei fiind protejată în cadrul Parcului Național Rapa Nui.

viewscnt
Afla mai multe despre
insula paștelui
plastic