Indicele prețurilor de producție din China a scăzut în iulie la un minim al ultimelor 17 luni, în contradicție cu tendința ascendentă globală, în condițiile în care încetinirea activităților de construcții a afectat cererea pentru materii prime. Cu toate acestea, creșterea prețurilor de consum a atins un maxim al ultimilor doi ani, transmite Reuters.
Astfel, indicele prețurilor de producție a crescut cu 4,2% față de ingtervalul similar al anului trecut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), față de o creștere de 6,1% în iunie și prognoza mediană a analiștilor de 4,8%, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea prețurilor de producție din China a încetinit de la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani, atins în octombrie anul trecut, oferind factorilor de decizie politică o anumită marjă de manevră pentru a stimula economia în declin, chiar dacă băncile centrale din alte părți se străduiesc să atenueze inflația cu creșteri agresive ale ratelor dobânzilor.
Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, cel mai rapid ritm din iulie 2020, dar sub prognozele pentru un avans de 2,9%.
Guvernul a stabilit o țintă anuală de inflație a prețurilor de consum de aproximativ 3%, în timp ce premierul Li Keqiang a declarat luna trecută că China va putea menține creșterea prețurilor din 2022 sub ritmul de 3,5%, în încercarea de a evidenția necesitatea de a stabiliza prețurile și ocuparea forței de muncă.