Telefonul lui Agnes Marciniak-Kostrzewa nu se oprește din sunat. Lucrează în domeniul imobiliar de 25 de ani, ajutând polonezii să cumpere case pe țărmul sudic al Spaniei, dar ultimele luni au fost "cu adevărat nebunești", relatează CNN.
Există o mulțime de motive pentru care oamenii ar putea schimba coasta baltică cu cea mediteraneană. La mai bine de trei decenii de la prăbușirea comunismului, polonezii sunt mai bogați ca niciodată. Mulți dintre cei care au început afaceri la începutul anilor 1990 caută acum să se pensioneze. Iar munca la distanță, inaugurată de pandemie, le-a permis multora să trăiască mai departe de casă și să opteze pentru o climă mai caldă, scrie News.ro.
Dar mai mulți agenți imobiliari au declarat pentru CNN că clienții lor citează acum un alt motiv: războiul Rusiei din Ucraina și teama că acest conflict s-ar putea extinde.
"Am experimentat două valuri de interes în creștere rapidă pentru cumpărarea de proprietăți. Primul a fost în februarie 2022, imediat după izbucnirea războiului. Al doilea a fost începând cu februarie 2024", a declarat Agnes Marciniak-Kostrzewa.
SPAIMĂ ÎN CREȘTERE
Starea de spirit s-a posomorât în ultimele săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să profite de pe urma recentelor câștiguri de pe câmpul de luptă, testând punctele slabe de-a lungul liniilor de front și bombardând orașele din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna aceasta că, dacă Congresul Statelor Unite nu aprobă ajutorul militar, Ucraina "va pierde războiul".
Iar comentariile unor personalități occidentale proeminente provoacă nervozitate pe flancul estic al Europei. Fostul președinte american Donald Trump a declarat în februarie că ar încuraja Rusia să facă "ce naiba vrea" cu orice membru NATO care nu se achită de cota care îi revine pentru cheltuielile de apărare. Luna trecută, premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află într-o "eră prebelică".
"După declarația lui Trump și după interviul lui Tusk, am primit telefoane - nici măcar nu știu câte - din partea unor oameni care întrebau dacă pot veni în trei zile să cumpere proprietatea și cât durează întreaga procedură pentru a obține cheile", a declarat Marciniak-Kostrzewa.
CITEȘTE ȘI Gemenii miliardari Winklevoss investesc într-un mic club de fotbal din Marea BritanieRECORD DE PROPRIETARI POLONEZI ÎN SPANIA
Un număr record de polonezi au cumpărat deja proprietăți în Spania în 2023, depășind recordul precedent stabilit cu un an înainte, potrivit publicației poloneze Bizblog.
Maria Ruiz Lopez, notar care se ocupă de acte între Spania și Varșovia, a declarat că cererea a crescut "incredibil de mult" de la începutul anului. "Foarte des, clienții noștri ne spun că motivul pentru care cumpără proprietăți imobiliare este pentru că se tem de război, se tem de Rusia, așa că ar dori să aibă un loc unde, eventual, ar putea pleca rapid, dacă ar exista o astfel de nevoie", a declarat ea.
Unii cumpără într-o ușoară panică. Lopez a povestit că un client a cumpărat luna trecută o proprietate pentru că voia să evite să fie recrutat în armata poloneză. Marciniak-Kostrzewa și-a amintit de un altul care, steresat de temerile legate de extinderea războiului, a cumpărat luna trecută un apartament în Spania și l-a dat spre închiriere, cu condiția să poată avea acces rapid la el în caz de nevoie. Când i s-a explicat că îndepărtarea chiriașilor dintr-o proprietate necesită timp, clientul a spus: "Bine, hai să-l ținem gol, în caz că se va întâmpla ceva".
UN PLAN DE REZERVĂ
Alții cumpără cu gândul la investițiile lor. Pentru Wieslaw, un polonez pensionar în vârstă de 70 de ani, perspectiva venirii unui război în Polonia este o "lebădă neagră": un eveniment cu probabilitate scăzută, dar cu impact ridicat. Cu toate acestea, el vrea să își acopere riscurile. "Când am auzit povești despre ucraineni care au fost forțați să își părăsească țara într-o oră, luându-și cu ei ce aveau, mi-am dat seama atunci că toate proprietățile mele se află în Polonia", a declarat Wieslaw. El locuiește încă în Varșovia, dar a cumpărat o mică proprietate în Andaluzia, în sudul Spaniei. "Declanșatorul, într-adevăr, a fost războiul din Ucraina", recunoaște el.
Dar cei mai mulți cumpără doar pentru liniștea sufletească - un plan de rezervă, pentru cei suficient de bogați ca să-și permită unul.
Un alt cumpărător polonez, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru CNN că războiul a fost "cu siguranță principalul motiv pentru a lua o decizie rapidă de cumpărare". Tată a doi copii, el a spus că "cel mai important lucru" pentru el și soția sa este să știe că au o a doua casă dacă ar avea nevoie de ea. "Acest lucru ne oferă un mare sentiment de confort", a mărturisit polonezul.
Polonezii pot fi un caz special. După "miracolul" economic postcomunist, mai mulți polonezi sunt capabili să-și cumpere o a doua casă în străinătate decât înainte. Și, din cauza granițelor lor cu Ucraina și Belarus, polonezii ar putea simți mai multă nevoie să facă acest lucru.
"PUTIN FACE TREABĂ BUNĂ"
Dar și oamenii din alte țări din Europa de Est cumpără proprietăți în Occident.
Liivia Illak și-a început afacerea în urmă cu 20 de ani, vânzând mai ales proprietăți spaniole scumpe clienților din Estonia natală. Dar în acest an, ea a primit mai multe cereri ca niciodată - și mulți dintre clienții ei caută proprietăți mai mici. "În urmă cu trei luni, am început să primesc cereri pentru apartamente foarte mici, deoarece oamenii nu vor să își țină toate ouăle în același coș în Estonia. Vor doar să aibă ceva aici, astfel încât, dacă situația devine puțin mai gravă, să aibă un loc unde să vină", a declarat Illak pentru CNN. "Evident, suntem în NATO, dar trebuie să spun că există o mulțime de oameni care sunt foarte, foarte speriați", a spus ea. În acest an, ea spune că a ajutat și lituanieni să cumpere proprietăți în Spania.
Creșterea bruscă a cererii vine în contextul în care Rusia și-a intensificat "războiul nervilor", proiectând o imagine de inviolabilitate proprie, în timp ce Europa pare să tergiverseze chestiuni legate de propria apărare. În Rusia, puterea lui Putin este mai autoritară ca niciodată după ce domnia sa a fost prelungită cu încă șase ani în urma unor alegeri discreditate pe scară largă. Iar în străinătate, Putin ține Europa în suspans. Rachete care se îndreptau spre Ucraina au pătruns în spațiul aerian polonez. Trupele belaruse - la ordinul Kremlinului - s-au masat la granița cu Polonia. Estonia a avertizat cu privire la atacurile războiului hibrid pe teritoriul său. Iar în Lituania, unul dintre asistenții lui Navalnîi a fost atacat cu un ciocan - un mesaj care arată că nici măcar acest teritoriu nu este sigur.
"Se pare că rușii fac o treabă bună, pentru că dacă - chiar și la nivel imobiliar - avem oameni care își justifică alegerile privind stilul de viață și decizia de a părăsi o țară sau o regiune, pentru că se tem că ar putea fi al treilea război mondial sau că ar putea fi un holocaust nuclear sau că ar putea fi tancuri rusești, atunci au câștigat deja, în multe feluri", a declarat unul dintre interlocutori pentru CNN.