ICCJ a decis să repună pe rol cauza care are ca obiect apelurile în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. În acest caz au fost condamnați, anul trecut, între alții, Viorel Hrebenciuc și fiul său, decizia nefiind definitivă

ICCJ a decis să repună pe rol cauza care are ca obiect apelurile în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. În acest caz au fost condamnați, anul trecut, între alții, Viorel Hrebenciuc și fiul său, decizia nefiind definitivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2022

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să repună pe rol cauza având ca obiect apelurile declarate în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. În acest dosar au fost condamnați anul trecut, între alții, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei Hrebenciuc, precum și doi judecători, dar sentința nu a fost definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că va repune pe rol cauza având ca obiect apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, de apelantele Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Bacău și de inculpații Andrei Hrebenciuc, Gabriela Rodica Sturdza, Dan Costin Bengescu, Paltin Gheorghe Sturdza, Anca Roxana Bularca, Iosif Kadas, Ioan Adam, Lorand Andras Ordog, Sorin Ion Iacob și Ioan Mătășel împotriva sentinței penale nr. 132/F din data de 22 iulie 2021 a Curții de Apel Brașov - Secția Penală, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Instanța supremă a mai hotărât să fixeze termen de judecată la 30 iunie.

În 22 iulie 2021, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, de Curtea de Apel Brașov, la doi ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. Fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Decizia nu era definitivă.

Curtea de Apel Brașov a decis atunci să îl condamne de Viorel Hrebenciuc la doi ani de închisoare pentru trafic de influență.

La rândul său, Andrei Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență.

Decizia a fost atacată cu apel.

În noiembrie 2019, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis ca dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare să fie retrimis spre judecare la Curtea de Apel Brașov.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

”Cu majoritate. VI. În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părți civile Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Suciu Alina și de apelanții inculpați Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica și Sturza Paltin Gheorghe împotriva sentinței penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.278/1/2015, privind si pe intimații inculpați Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam și Varga Ioan Gheorghe. Desființează sentința penală apelată și trimite cauza Curtii de apel Brasov”, se arăta  în minuta sentinței pronunțate de magistrați.

De asemenea, magistrații au decis atunci să respingă mai multe apeluri, au respins suspendarea cauzei, dar și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În mai 2018, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare cu acuzațiaa de trafic de influență în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău. În același dosar, fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, acuzat de consituirea unui grup infracțional orgaizat și de spălarea banilor, a fost achitat.

În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu și alte 13 persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău.

În acest dosar au fost judecați și Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul șef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor și Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza și Dan Costin Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani.

Conform DNA, grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

viewscnt
Afla mai multe despre
înalta curte de casație și justiție
viorel hrebenciuc