Începând de luni, 18 mai, se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul țării pe o durată de 30 de zile, conform hotărârii de guvern adoptate astăzi. În această perioadă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție. Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate se instituie măsura carantinării sau izolării. Sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte. Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, cu anumite excepții. Consumul de alimente va fi interzis în continuare în spațiile localurilor publice, inclusiv la terasele acestora. Mall-urile mari rămân închise, dar este permis comerțul în centrele comerciale mici, de sub 15.000 metri pătrați.
Alte reguli și planuri pregătite de autorități în actuala pandemie vor fi anunțate la conferința Profit.ro, pentru care detalii pot fi văzute AICI și care va fi transmisă în direct la Profit TV
Guvernul instituie o stare de alertă ”maximă”, a declarat luni premierul Orban, având în vedere că luni a intrat în vigoare legea-cadru, adoptată de Parlament săptămâna trecută.
Aleșii au stabilit că atunci când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ- teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. În lege este prevăzut că ”Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”, însă cum o hotărâre de Guvern nu este un act normativ cu putere de lege, Parlamentul nu va putea decât lua act de decizia Executivului, neputând interveni asupra acesteia.
CITEȘTE ȘI VIDEO Orban: Continuăm starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar trecem la ”stare de alertă maximă” pentru că legea ne oferă toate pârghiile pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea oamenilorÎn hotărârea de declarare a stării de alertă sun preluate amenzile din legea-cadru, prevăzute pentru nerespectarea măsurilor dispuse în starea de alertă și care sunt cuprinse între 500 și 15.000 lei.
Parlamentul a stabilit în proiect o serie de contravenții, care merg de la neluarea unor măsuri necesare de către șefii instituțiilor publice până la nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, nerespectarea măsurilor de izolare la domiciliu, nerespectarea interdicțiilor de a organiza și participa la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.
Amenzile sunt cuprinse 500 și 15.000 lei, dar pragurile superioare sunt prevăzute pentru instituții publice, persoane juridice și alte entități care organizează evenimente suspuse interdicțiilor.
Pentru persoanele fizice, nerespectarea măsurilor individuale de protecție, de pildă, conduce la o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei, în timp ce nerespectarea interdicțiilor de circulație va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei.
TOATE FAPTELE INCRIMINATE ȘI AMENZILE PREVĂZUTE POT FI CONSULTATE AICI
Premierul Orban a arătat că prin adoptarea acestei hotărâri de guvern, în baza legii, există toate instrumentele legale necesare privind aplicarea amenzilor.
”Din punctul meu de vedere, atâta timp cât este evident că acest virus generează, mai ales pentru persoanele care au vulnerabilități sau alte boli, generează riscuri majore inclusiv pentru viața oamenilor, orice comportament care nu este corect și care poate duce la infectarea concetățenilor noștri este un comportament care trebuie sancționat. Așa este normal, așa este firesc, suntem democrație, dar nu suntem anarhie. Democrația funcționează în beneficiul celor care respectă legea, în beneficiul celor care respectă regulile”, a declarat Orban.
Astfe, potrivit hotărârii de Guvern, în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție.
Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.
Persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru carantina/izolarea la locuință/altă locație sau care solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, pot opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale.
Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la locuință/altă locație sunt introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.
Sunt exceptate următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome asociate COVID-19: conducătorii autovehiculelor de transport marfă și persoane, membri ai Parlamentului European, parlamentari și personal aparținând sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională; piloții de aeronave și personalul navigant; mecanicii de locomotivă și personalul feroviar; personalul navigant român, maritim și fluvial; lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova; angajați ai operatorilor economici din România care efectuează lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, la întoarcerea în țară, dacă dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul din afara teritoriului național; reprezentanții companiilor străine care au filiale/sucursale/reprezentanțe sau agenții pe teritoriul național, dacă la intrarea pe teritoriul României dovedesc raporturile contractuale cu entitățile economice de pe teritoriul național; elevii, cetățeni români, sau cetățeni ai statelor vecine României, cu domiciliul sau reședința în afara României și înmatriculați în unități de învățământ de pe teritoriul țării noastre, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial sau liceal.
CITEȘTE ȘI Distracție cu urmări - Două terase din Herăstrău, unde sute de tineri au petrecut - fără autorizație. Acuzații de iresponsabilitateSunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.
Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea.
Se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 8 persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială.
CITEȘTE ȘI Reguli pentru prevenirea contaminării la locul de muncă: Culoare speciale de acces și de circulație, acces limitat la zonele comune, termometrizare și măști obligatoriiÎn interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, cu următoarele excepții: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole; d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi; f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale; g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie; h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; i) deplasarea pentru activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz; j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale; k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu; l) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.
Pentru justificarea deplasării în afara localității persoanele prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil.
Pe durata stării de alertă, este menșinută suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviație spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia, și din aceste țări către România pentru toate aeroporturile din România.
CITEȘTE ȘI Reguli noi în gări și trenuri în starea de alertă: Fluxuri de îmbarcare/debarcare distincte, bilete verificate fără atingere, măști obligatoriiSe suspendă consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.
În spațiile menționate este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
Se suspendă activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici.
Sunt exceptate următoarele categorii de activități comerciale:
a) activitatea desfășurată în centrele comerciale mici, de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.
b) activitatea de vânzare a produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
c) activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului;
d) activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.
Se suspendă activitatea operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine, activități de tratament balnear, locuri de joacă și săli de jocuri de noroc.
Se exceptează de la măsura de suspendare activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate și care respectă condițiile de siguranță sanitară.
Se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.
CITEȘTE ȘI FOTO Prima zi de relaxare, primul protest: Sute de protestatari, inclusiv cu politicieni, în fața GuvernuluiSe menține măsura suspendării temporare a cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar/universitar.
Se permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire.
De asemenea, hotărârea prevede că pe transportul în comun aerian și rutier vor fi respectate măsurile de prevenire a coronavirusului stabilite prin rodinele miniștrilor de resort.
TOATE REGULEILE STABILITE DE GUVERN POT FI CONSULTATE AICI ȘI AICI