Guvernul desființează școlile doctorale ale Academiei de Poliție, după scandaluri de plagiat și "fabrici de doctorate"

Guvernul desființează școlile doctorale ale Academiei de Poliție, după scandaluri de plagiat și "fabrici de doctorate"
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2021

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunța că Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre care vizează reorganizarea Academiei de Poliție, urmând ca studiile la nivel licență să se desfășoare în cadrul a două facultăți: cea de Poliție și cea de Pompieri. "Reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției", a adăugat Bode.

Despre fabrica de doctorate, Profit.ro a relatat AICI.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

În urmă cu un an, ministrul de Interne, Carmen Dan, declara că vor fi analizate 80 de lucrări de doctorat ale angajaților ministerului, elaborate la Academia de Poliție în perioada 2007-2011, pentru a vedea dacă autorii primesc în mod corect sporul de doctorat. Măsura venea după ce diploma de doctorat a primarului sectorului 3, Robert Negoiță, obținută tot la Academia de Poliție, a fost considerată plagiat. Între timp, înalți șefi ai Poliției Române au fost acuzați de plagiat, dar verificările ministerului încă nu au fost finalizate. Un document recent al MAI arată însă că numărul total al angaților ministerului care au titlu de doctor și primesc indemnizație pentru acest titlu este de aproape 600. 

În urmă cu doi ani, fostul rector al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, și fostul prorector al instituției, Mihail-Petrică Marcoci, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de instigare la șantaj, dosarul urmând să fie judecat de Curtea de Apel București. Ei vor fi judecați pentru că au determinat un angajat al instituției să-i remită jurnalistei Emilia Șercan mesaje de amenințare cu moartea pentru a renunța la investigații.

"Reorganizarea Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» reprezintă un pilon fundamental al procesului de reformă al MAI. Am aprobat astăzi în ședința de Guvern proiectul de hotărâre privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» din cadrul MAI. (...) În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei de Poliție, îndeosebi din perspectiva corpului profesoral și a eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale: în primul rând nevoia stringentă de profesionalizare a cadrelor MAI, în al doilea rând diminuarea deficitului de profesioniști la nivelul structurilor MAI. Ne-am propus prin acest demers să restabilim deopotrivă moralitatea și etica academică profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală", a afirmat Lucian Bode, joi, după ședința de Guvern.

El a arătat că este vizată formarea inițială a ofițerilor pentru structurile MAI, prin intermediul studiilor de licență în cadrul a două facultăți: cea de Poliție și cea de Pompieri, scrie News.ro.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

"Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de Poliție, de Jandarmi, Poliție de Frontieră și cea de Științe Juridice și Administrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc practic, pentru început, o serie de funcții de conducere, de exemplu patru funcții de decan", a menționat Bode.

Bode a adăugat că formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale, destinate doar absolvenților de studii universitate de nivel licență.

"Fac precizarea că baza legală pentru acordarea gradelor de ofițer absolvenților de masterate profesionale nu există în prezent, dar vom opera modificări la Legea 360/2002 și HG este doar un pas, definitivarea cadrului normativ se va face prin modificarea legii, modificarea statului polițistului", a explicat el.

Potrivit ministrului, se are în vedere reducerea deficitului de personal înalt specializat.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

"Reorganizarea vizează și asigurarea formării profesionale continue non-universitare, prin coordonarea metodologică, didactică și curriculară de către Academia de Poliție a celorlalte strucutri ale MAI cu atribuții în formarea continuă non-universitară", a completat Lucian Bode.

El a explicat că va avea loc modernizarea programelor de pregătire academică și profesională.

"Reorganizarea prevede o lărgire a sferei de recrutare a corpului universitar. De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea Facultății de Arhivistică; asta nu înseamnă că Academia de Poliție nu va fi interesată pe viitor de această categorie profesională, ci dimpotrivă, intenționăm să organizăm studii post-universitare pentru formarea de arhiviști cu profunde competențe în domeniu", a susținut ministrul de Interne.

El a precizat că programele de studii curente vor continua până la finalizare, în cadrul Facultății de Poliție nou înfințate.

Potrivit sursei citate, numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri au fost aprobate 50 de locuri.

"Fac această precizare pentru că (...) reducerea deficitului de resurse umane în cadrul structurilor MAI poate fi realizată și prin creșterea numărului de locuri la Academia de Poliție", a subliniat el.

El a menționat că este cunoscut deja calendarul de admitere.

Guvernul pregătește modificări privind Fondul de garantare a asiguraților. Crește plafonul de garantare, noi reguli la stabilirea cuantumului daunelor morale CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește modificări privind Fondul de garantare a asiguraților. Crește plafonul de garantare, noi reguli la stabilirea cuantumului daunelor morale

"Aș vrea să transmit un mesaj către conducerea Academiei de Poliței întrucât unele perioade de concurs așa cum au fost anunțate pot genera dificultăți în susținerea probelor, cred că este necesar ca Senatul universitar să analizeze posibilitatea de a ajusta calendarul de admitere pentru unele probe de concurs, nu de alta, dar am văzut că ar fi programate unele probe de concurs în data de 15 august, de Sfântă Mărie Mare", a arătat Bode.

El a menționat că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost co-inițiator al proiectului.

Anterior, Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect care prevede reorganizarea Academiei de Poliție. Proiectul propune eliminarea studiilor doctorale din cadrul instituției și desființarea Facultății de Arhivistică.

viewscnt
Afla mai multe despre
academia de poliție
guvern