Piloții ucraineni au început să se antreneze în Danemarca și Statele Unite ale Americii pentru a putea primi în dotare aparate de zbor F-16 din Danemarca și Suedia, Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC), inaugurat luni la Fetești, urmând să fie un alt obiectiv deschis acestora.
EFTC - găzduit de Baza aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță" - a fost realizat în baza unui acord de colaborare prin care ministerul român al Apărării a pus la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vom începe (la Fetești, n.red.) bineînțeles cu antrenamentul piloților români, dar vrem de asemenea să antrenăm piloți ucraineni, deoarece Olanda și celelalte state partenere, Danemarca și Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forțelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA și mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european", a declarat, la finalul ceremonialului de inaugurare, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.
Mai multe imagini în galeria foto (Sursa foto: Inquam Photos / George Călin)
La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat progresul rapid făcut în realizarea obiectivului din Fetești.
"Lucrurile s-au derulat foarte repede. Există un tempo, o cadență a sosirii echipamentelor, a aparatelor F-16. Totul e planificat. Piloții ucraineni vor începe de îndată ce au satisfăcute cerințele de pre-antrenament care se referă la deprinderea elementelor de abilități lingvistice și, în funcție de fiecare pilot, pregătirea va fi adaptată", a declarat ministrul Apărării.
În opinia oficialului guvernamental român, EFTC este o formă de recunoaștere a încrederii statelor NATO în România.
"În condițiile în care urmează să primim 32 de aparate, pentru noi era extrem de important ca cerința de pregătire a piloților români să fie satisfăcută. Aparatele de tip F-16 vor mai fi prezente în Europa cel puțin 20 de ani. Sunt importante și ne dorim să avem piloți cât mai bine pregătiți. Prezența acestui centru în România este, dacă vreți, și o formă de a recunoaște faptul că Armata României și militarii români sunt de încredere și pot contribui la apărarea flancului estic", a mai spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
CITEȘTE ȘI Prim-ministrul Japoniei renunță la majorarea propriului salariuLa ceremonialul de inaugurare a EFTC au participat reprezentanții diplomatici ai Statele Unite, Danemarca și Olanda, iar anterior acestuia centrul a putut fi vizitat de jurnaliști.
"Unicat în România este faptul că aici sunt cel puțin trei țări, mă refer la România, SUA și la partenerul olandez care pune navele la dispoziție. În același timp, între instructori este posibil să fie alte nații, toate membre NATO, foști piloți militari care vor fi parte a acestui centru. Este important în contextul actual pentru că dăm un semnal că suntem uniți", a declarat presei coordonatorul centrului, comandor Pișta.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, EFTC va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.