Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat, după semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat, după semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 09:09

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat, după 12 ani, un judecător american semnând acordul său neașteptat de recunoaștere a vinovăției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit CNN, Assange a ieșit din sala de judecată ca un om liber, în soarele strălucitor din Saipan, ridicând o mână în fața unui grup de reprezentanți ai presei mondiale, înainte de a pleca cu mașina spre aeroport pentru a prinde un zbor spre capitala australiană Canberra, scrie News.ro.

Luând cuvântul în fața tribunalului, avocatul american al lui Assange, Barry Pollack, a declarat că acesta "a suferit enorm în lupta sa pentru libertatea de exprimare și libertatea presei".

Rusia interzice accesul la 81 de mass-media europene, inclusiv 3 televiziuni românești CITEȘTE ȘI Rusia interzice accesul la 81 de mass-media europene, inclusiv 3 televiziuni românești

Într-o turnură uimitoare a evenimentelor, australianul în vârstă de 52 de ani a fost eliberat dintr-o închisoare de înaltă securitate din Londra, luni după-amiază, și se îmbarcase deja într-un avion privat pentru a părăsi Regatul Unit înainte ca lumea să afle de acordul său cu guvernul american.

El a apărut într-o sală de judecată americană din Insulele Mariane de Nord pentru a oficializa acordul, pledând oficial vinovat de conspirație ilegală pentru obținerea și diseminarea de informații clasificate în legătură cu presupusul său rol într-una dintre cele mai mari încălcări ale prevederilor privind materialele clasificate din istoria militară a SUA.

"Sunt, de fapt, vinovat de acuzație", a declarat Assange în fața instanței din Saipan.

Lanțul insular îndepărtat din Pacific este un teritoriu al SUA, situat la aproximativ 6.000 de kilometri vest de Hawaii.

Assange - care a nutrit mult timp o neîncredere profundă față de SUA, mergând chiar până la a le acuza că ar fi pus la cale asasinarea sa - a ezitat să pună piciorul pe teritoriul continental al SUA, astfel că procurorii au solicitat ca toate procedurile să aibă loc într-o zi la un tribunal federal american cu sediul în Saipan, cea mai mare insulă și capitala Insulelor Mariane de Nord.

Procurorii Departamentului de Justiție au declarat, de asemenea, că instanța din insule are sens din punct de vedere logistic, deoarece este mai aproape de Australia, unde Assange va călători în cele din urmă după încheierea luptei sale juridice.

La începutul audierii, judecătorul i-a reamintit lui Assange că s-a întors în Statele Unite și că acest tribunal este "cel mai mic, cel mai tânăr și cel mai îndepărtat de capitala țării". Assange părea relaxat în sala de judecată, purtând un sacou negru și o cravată maro, în timp ce se afla alături de avocații săi.

O comună din România este pe cale să devină cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa CITEȘTE ȘI O comună din România este pe cale să devină cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa

Rugat de judecătoarea Ramona Manglona să descrie ce a făcut pentru a fi inculpat, Assange a spus: "Lucrând ca jurnalist, mi-am încurajat sursa să furnizeze informații despre care se spunea că sunt clasificate pentru a publica acele informații. Cred că Primul Amendament a protejat această activitate... Cred că Primul Amendament și Espionage Act sunt în contradicție, dar accept că ar fi dificil să câștig un astfel de caz având în vedere toate aceste circumstanțe".

La pronunțarea sentinței, judecătoarea a declarat că Assange are dreptul la un credit pentru perioada executată pentru încarcerarea sa la o închisoare britanică.

"Se pare că pedeapsa dvs. de 62 de luni de închisoare este corectă și rezonabilă", a spus Manglona. "Veți putea ieși din această sală de judecată ca un om liber", a adăugat.

Kevin Rudd, ambasadorul Australiei în SUA și fost prim-ministru, a urmărit procedurile în sala de judecată.

Assange și site-ul său de denunțători au devenit proeminenți la nivel mondial în 2010, după o serie de scurgeri de informații de la Chelsea Manning, fost analist de informații al armatei, legate de războaiele din Irak și Afganistan.

Site-ul a postat o înregistrare video care arată un elicopter militar american trăgând și ucigând doi jurnaliști și mai mulți civili irakieni în 2007. Câteva luni mai târziu, a dezvăluit mai mult de 90.000 de documente clasificate privind războiul din Afganistan, datând din 2004.

Mai târziu, în 2010, acesta a fost căutat în Suedia pentru a răspunde la întrebări cu privire la acuzațiile de agresiune sexuală care au apărut.

Doi ani mai târziu, Assange a solicitat azil politic în cadrul ambasadei ecuadoriene din vestul Londrei. El a rămas acolo timp de aproape șapte ani, până când Poliția Metropolitană a intrat în adăpostul său în 2019, acționând în baza unui mandat de extrădare emis de Departamentul de Justiție al SUA. Ofițerii britanici s-au mutat acolo după ce Ecuadorul i-a retras azilul și a invitat autoritățile în ambasadă, citând comportamentul rău al lui Assange.

Timp de ani de zile, SUA au susținut că autoproclamatul campion al libertății de exprimare a pus în pericol vieți și a reprezentat o amenințare la adresa securității naționale. Inițial, Assange s-a confruntat cu 18 acuzații penale legate de publicarea de către organizația sa a unor cantități masive de informații sensibile în domeniul public.

În schimb, ca parte a acordului negociat cu Departamentul de Justiție, Assange a pledat vinovat pentru o singură acuzație penală.

Pedeapsa sa a fost de 62 de luni de închisoare, însă acesta nu va petrece niciun timp în spatele gratiilor în SUA, deoarece sentința echivalează cu cei cinci ani în care s-a opus extrădării în timp ce era încarcerat la închisoarea Belmarsh din Londra.

Acordul negociat cu SUA este actul final al unei drame juridice de 14 ani, care s-a întins pe mai multe continente, deși nu a fost imediat clar de ce s-a ajuns acum la o rezoluție.

Oficialii australieni au insistat asupra unghiurilor diplomatice de ceva timp. S-a crezut în general că prim-ministrul Anthony Albanese a ridicat cazul lui Assange atunci când a vizitat Casa Albă în octombrie anul trecut.

Vorbind marți în Parlament, liderul australian a declarat: "Indiferent de opiniile pe care oamenii le au cu privire la activitățile domnului Assange, cazul a trenat prea mult. Continuarea încarcerării sale nu are nimic de câștigat și dorim ca acesta să fie adus acasă, în Australia".

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut aluzie în ultimele luni la o posibilă înțelegere promovată de oficiali ai guvernului australian pentru returnarea lui Assange în Australia. Cu toate acestea, administrația s-a distanțat marți de aceste evoluții.

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a declarat marți pentru CNN: "Aceasta a fost o decizie independentă luată de Departamentul de Justiție și nu a existat nicio implicare a Casei Albe în decizia privind acordul de recunoaștere a vinovăției".

În orice caz, soția lui Assange, Stella, a declarat marți că a fost "exaltată" la vestea că soțul ei a fost eliberat din Belmarsh.

"Sincer, este pur și simplu incredibil. Nu știu ce să zic. Mă simt de parcă nu ar fi real", a declarat ea pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4. Ea a vorbit din Australia, unde a zburat cu cei doi copii ai lor duminică dimineață, înainte de eliberarea lui Assange.

Fratele vitreg al lui Assange, Gabriel Shipton, a declarat pentru CNN că "este o zi importantă" pentru Assange, acum că a fost eliberat dintr-o închisoare britanică după ce a acceptat înțelegerea cu SUA. El a adăugat că munca fratelui său a schimbat lumea. El a spus că Assange este "încântat să fie din nou un om liber" și așteaptă cu nerăbdare să facă lucruri normale pe care nu le-a putut face după ce a fost ținut într-o închisoare de maximă securitate în ultimii cinci ani. El a spus că fratelui său îi place să observe păsările australiene, să înoate în ocean și să împartă masa cu soția și copiii săi.

"Munca WikiLeaks și munca pe care a făcut-o Julian - este istorică acum", a spus Shipton.

"Videoclipul cu crima colaterală în care jurnaliștii Reuters au fost uciși de un elicopter de luptă în Bagdad. Cred că acestea sunt momente istorice, publicații istorice care au făcut înconjurul lumii, tortura din Guantanamo Bay, precum și corupția din sistemul bancar, deversarea deșeurilor toxice. Aceasta este o moștenire a WikiLeaks și a lui Julian Assange", a adăugat el.

Odată ce fondatorul WikiLeaks va ateriza în Australia, un lucru pe lista sa de lucruri de făcut va fi să plătească guvernului său pentru drumul spre casă. Assange va datora 520.000 de dolari pentru zborul charter, potrivit campaniei internaționale care a cerut eliberarea sa.

Pentru a acoperi cheltuielile presupuse, precum și alte fonduri pentru recuperarea sa, campania a lansat un apel, solicitând donații susținătorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikileaks
julian assange