Schimbările climatice se manifestă prin ierni mai calde, în special în Europa, cu mult mai multe zile cu temperaturi de peste 0 grade Celsius, ceea ce poate avea consecințe asupra turismului, agriculturii sau sănătății, potrivit unui studiu realizat de Climate Central și publicat marți, informează AFP.
Institutul de cercetare american estimează că peste o treime (44) din cele 123 de țări și aproape jumătate (393) din cele 901 orașe analizate au pierdut anual cel puțin echivalentul unei săptămâni de zile de îngheț din cauza încălzirii provocate de activitățile umane, scrie Agerpres.
Analiza se concentrează pe temperaturile minime înregistrate între lunile decembrie și februarie - care corespund iernii în emisfera nordică - în deceniul 2014-2023.
Ea se bazează pe date observaționale, care au fost comparate cu o simulare a unei clime care nu ar fi fost afectată de încălzirea generată de utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului și gazului.
Studiul concluzionează că schimbările climatice au crescut în mod special numărul zilelor de iarnă cu temperaturi pozitive în Europa, continentul care se încălzește cel mai rapid la nivel global. Cele mai afectate țări sunt Danemarca și statele baltice.
Franța a înregistrat, la rândul ei, cel puțin 10 zile suplimentare cu temperaturi de peste 0 grade Celsius pe an în ultimul deceniu, cu o tendință mai pronunțată în nord și est.
"Zăpada, gheața și vremea rece, simboluri ale sezonului de iarnă, dispar rapid în multe locuri, amenințând ecosistemele, economiile și tradițiile culturale", a subliniat Kristina Dahl, coordonator științific la Climate Central.
CITEȘTE ȘI România continuă să se apropie de media UE la capitolul consumÎn plus, aceste zile de iarnă geroase sunt "cruciale" pentru o serie de sectoare, de la sporturile de iarnă la producția de apă potabilă, care depind de cantitatea de zăpadă acumulată, a remarcat ea.
Autorii studiului subliniază și consecințele asupra sănătății: frigul ajută la reglarea populațiilor de insecte purtătoare de boli, precum țânțarii și căpușele, în timp ce iernile mai scurte favorizează răspândirea polenului - și, implicit, a alergiilor.
Agricultura poate fi și ea afectată de acest fenomen, în special în ceea ce privește cultivarea unor fructe, precum merele sau piersicile, care necesită perioade prelungite de temperaturi scăzute, arată studiul.