Iranul se confruntă cu o dublă criză pe fondul căderii monedei și al pierderii unui aliat regional major, Siria

Iranul se confruntă cu o dublă criză pe fondul căderii monedei și al pierderii unui aliat regional major, Siria
scris ieri, 14:21

Iranul se confruntă cu cel mai grav set de crize din ultimii ani, confruntându-se cu o economie aflată într-o spirală descendentă, împreună cu o serie de lovituri geopolitice și militare fără precedent la adresa puterii sale în Orientul Mijlociu, transmite CNBC.

În weekend, moneda iraniană, rialul, a atins un minim record de 756.000 unități pentru dolar, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Climatologii încearcă să găsească explicații pentru succesiunea prea rapidă a temperaturilor globale record CITEȘTE ȘI Climatologii încearcă să găsească explicații pentru succesiunea prea rapidă a temperaturilor globale record

Din septembrie, moneda iraniană a suferit efectele de undă ale loviturilor devastatoare aduse împuterniciților Iranului, inclusiv Hezbollah-ul din Liban și gruparea militantă palestiniană Hamas, precum și alegerea din noiembrie a lui Donald Trump la președinția SUA, scrie News.ro.

Odată cu căderea președintelui sirian Bashar al-Assad, pe fondul unei ofensive șoc a grupurilor rebele, Teheranul și-a pierdut cel mai important aliat din Orientul Mijlociu.

Assad, care este acuzat de crime de război împotriva propriului popor, a fugit în Rusia și a lăsat în urma lui o țară extrem de fracturată.

”Căderea lui Assad are implicații existențiale pentru Republica Islamică”, a declarat Behnam ben Taleblu, membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, pentru CNBC.

Căderea monedei dezvăluie amploarea dificultăților cu care se confruntă iranienii obișnuiți, care se luptă să-și permită bunuri de zi cu zi și suferă de o inflație ridicată și șomaj după ani de sancțiuni grele occidentale, agravate de corupția internă și gestionarea economică defectuoasă.

VIDEO Un cutremur puternic de 7,3 a lovit Vanuatu, avariind mai multe clădiri, inclusiv ambasada SUA din capitala Port Vila CITEȘTE ȘI VIDEO Un cutremur puternic de 7,3 a lovit Vanuatu, avariind mai multe clădiri, inclusiv ambasada SUA din capitala Port Vila

Trump s-a angajat să adopte o linie dură cu Iranul și va reintra la Casa Albă la aproximativ șase ani după ce a scos unilateral SUA din acordul nuclear iranian și a reimpus sancțiuni drastice asupra țării.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian și-a exprimat dorința guvernului său de a negocia și de a reînvia acordul, cunoscut oficial ca Planul de acțiune cuprinzător comun, care a ridicat unele sancțiuni împotriva Iranului în schimbul limitării programului său nuclear.

Dar încercarea de apropiere vine într-un moment în care Agenția Internațională pentru Energie Atomică afirmă că Teheranul îmbogățește uraniul la niveluri record, atingând o puritate de 60% - un pas tehnic scurt către nivelul de puritate de 90%.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
criza
siria