Extrema dreaptă germană, prin cea mai radicală figură a sa, a înregistrat o nouă ascensiune puternică într-un scrutin regional, care confirmă, duminică, un recul al partidelor tradiționale de guvernământ, inclusiv al Uniunii Creștin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Potrivit unor estimări realizate de televiziunea publică, Alternativa pentru Germania (AfD) se clasează, cu 23-24% din voturile exprimate, pe poziția a doua în alegerile regionale din Turingia, în fosta Germanie de Est comunistă, un scor mai mult decât dublu față de cel din alegerile din 2014, și devansându-i pe conservatorii lui Merkel, scrie News.ro.
CDU pierd peste zece puncte procentuale și obțin aproximativ 22% din voturile exprimate în acest land pe care l-au dominat odinioară. Acesta este cel mai slab scor pe care l-au înregistrat vreodată în această regiune de la reunificarea Germaniei în 1990.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, cumpără proprietarul PRO TV. Kellner are deja afaceri în România, în principal imobiliareAcest scor este cu atât mai notabil pentru AfD, cu cât mișcarea antimigrație și eurosceptică l-a obținut în pofida criticilor care au vizat acest partid după atentatul antisemit și xenofob soldat cu doi morți, comis de către un activist neonazist la Halle, în landul vecin Saxonia-Anhalt.
Liderul AfD în Turingia, Björn Höcke, o figură de prim-plan a ariprii celei mai de dreapta a mișcării, a fost acuzat de faptul că a pregătit terenul ideologic în vederea faptelor de la Halle, unde s-a evitat cu puțin un masacru într-o sinagogă, prin declarațiile sale împotriva culturii germane a spășirii față de crimele naziste.
El a catalogat Memorialul Holocaustului de la Berlin drept un ”monument al rușinii”.
STÂNGA RADICALĂ ÎN FRUNTE
Alegerile din Turingia, un stat regional cu două milioane de locuitori, confirmă ascensiunea continuă a extremei drepte - în fiecare scrutin din 2015 încoace, în principal în fosta RDG.
În septembrie, AfD a trecut în estul țării pragul de 20% în două scrutine, în Saxonia și în Brandeburg. Partidul este mai slab în vestul țării.
În Turingia, actualul șef al Guvernului regional, Bodo Ramelow, membru al Die Linke (stânga radicală), se clasează pe primul loc, cu aproximativ 30% din voturile exprimate, potrivit televiziunilor, un scor mai bun decât cel înregistrat în urmă cu cinci ani.
CITEȘTE ȘI Proprietarul Louis Vuitton vrea să cumpere brandul american de bijuterii de lux TiffanyAcest fost sindicalist și-a construit succesul pe ancorarea sa în plan local și o politică foarte pragmatică, în care nu ezită să privilegieze tematici dragi conservatorilor, precum securitatea, și să se îndepărteze de sloganuri mai radicale ale partidului său de la Berlin.
Însă îi va fi dificil să se mențină la putere, pentru că cei doi parteneri actuali ai săi de coaliție, Partidul Social Democrat (SPD) și Verzii au înregistrat scoruri mult mai mici - respectiv 8% și 5,5% - și nu mai sunt în măsură să-i asigure o majoritate.
Iar în același timp CDU refuză să guvernze atât cu stânga radicală, cît și cu extrema dreaptă. Acest lucru ar putea bloca formarea oricărei coaliții majoritare.
Pentru CDU și SPD acest scrutin constituie încă o înfrângere de natură să fragilizeze și mai mult Guvernul federal al lui Merkel, în care cele două formațiuni sunt partenere de coaliție, dar își afișează tot mai mult dezacordul - recent cu privire la Siria sau Turcia.
Această repliere este un dezastru mai ales pentru SPD, care luptă pentru supraviețuirea sa politică pe plan național și care este necesar să decidă - în decembrie - direcția pe care o alege, odată cu viitorul președinte, și anume să rămână sau nu în coaliție.
Susținătorii unei ieșiri din coaliție ar putea să-și consolideze poziția după acest scrutin.
CAMPANIE TENSIONATĂ
Campania în Turingia s-a desfășurat într-o atmosferă foarte tensionată, cu acuzații, pe de o parte, la adresa retoricii AfD, iar de cealaltă cu amenințări cu moartea la adresa candidaților care se opun extremei drepte.
Angela Merkel, ea însăși ținta, cu regularitate, a ultradreptei, din cauza politicii sale generoase de primire a migranților în 2015 și 2016, i-a îndemnat pe extremiști,, după atentatul de la Halle, să fie atenți la ”vorbele” lor, care ”se pot transforma în fapte”.