Europa a prezentat un satelit care va avertiza mai rapid fenomenele de vreme extremă

Europa a prezentat un satelit care va avertiza mai rapid fenomenele de vreme extremă
scris 8 sep 2022

Europa a dezvăluit primul dintr-o familie de sateliți de 4 miliarde de euro, care vor avea rolul să avertizeze mai devreme despre fenomenele de vreme extremă, care au făcut ravagii pe tot globul în acest an, transmite Reuters.

Rezultatul a 12 ani de dezvoltare de către Agenția Spațială Europeană și EUMETSAT, la care participă 30 de națiuni, satelitul MTG-I1 va fi lansat până la sfârșitul acestui an pe o rachetă Ariane 5 și va oferi din spațiu informații mai precise despre Europa și Africa, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Datele-cheie despre securitatea energetică la iarnă pe care Guvernul le ascunde. Riscul de stare de alertă a crescut masiv. Consumatori pregătiți pentru raționalizări. Se cere încurajarea încălzirii cu lemne CITEȘTE ȘI DOCUMENT Datele-cheie despre securitatea energetică la iarnă pe care Guvernul le ascunde. Riscul de stare de alertă a crescut masiv. Consumatori pregătiți pentru raționalizări. Se cere încurajarea încălzirii cu lemne

Satelitul de 3,8 tone va transmite imagini începând de anul viitor și până în 2030 i se vor alătura pe orbita geostaționară alți trei sateliți de imagistică MTG-I și doi sateliți de ”sondare” MTG-S, capabili să analizeze atmosfera la fel ca un scaner medical.

Speranța este că specialiștii în prognoze vor câștiga ore prețioase în prezicerea furtunilor și inundațiilor pe termen scurt, care pot costa vieți. Iar scanarea atmosferei va oferi o imagine mai bună a condițiilor actuale, care va fi alimentată în modelele lor computerizate.

”Există o adevărată provocare astăzi... să putem calcula starea meteo inițială”, a declarat Herve Roquet, director adjunct de cercetare la Meteo France.

Inițiativa evidențiază necesitatea de a gestiona perturbările meteorologice exacerbate de încălzirea globală și care se estimează că au costat 100 de miliarde de dolari în întreaga lume doar în 2021.

În timp ce sateliții de imagistică MTG-I vor aduce Europa aproximativ în concordanță cu GOES-R, sistem operat de NASA și Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere, deși cu o cartografiere a fulgerelor mai nouă, MTG-S va desfășura sondele în spațiu pentru prima dată.

Oficialii europeni spun că China a experimentat tehnologia cu o precizie mai mică, dar încă nu o implementează, recunoscând în același timp că programul spațial al Beijingului se dezvoltă rapid.

Inginerii spun că tehnica de sondare sau scanare va capta furtunile înainte ca acestea să devină vizibile pe radarul tradițional.

"Pe măsură ce furtuna se dezvoltă, o putem vedea. Se intensifică și apoi o putem prezice", a declarat Paul Blythe, manager de program MTG la Agenția Spațială Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
meteo
europa
satelit