Regimul juridic al unui startup este același, în România, cu cel al unei shaormerii de la colțul străzii, pentru că ambele sunt înființate potrivit unei legi vechi de peste 30 de ani, afirmă ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. El a anunțat, totodată, că anul viitor va fi înființat un fond național de inovare, care va investi, împreună cu parteneri privați internaționali, în afaceri cu potențial ridicat de inovare, aflate la început de drum.
„România are o Lege a societăților comerciale de 32 de ani – Legea 31 / 1990. În continuare pentru noi un start-up cu potențial înalt de inovare – de exemplu în domeniul inteligenței artificiale – are același regim juridic ca o shaormerie din colțul străzii. Alte țări ne învață că astfel nu poți să ai o dezvoltare a ecosistemului de inovare”, a afirmat Burduja, prezent la Conferința Internațională de Tehnologie Medicală SSIMA RE:Imagine Healthcare, cel mai mare eveniment de profil din Europa de Est, organizat la Oradea.
Ministrul a anunțat, de asemenea, că anul viitor va fi lansat un fond de inovare, după un model care s-a dovedit de succes pe mai multe piețe externe, și că cercetarea și inovarea vor beneficia anii viitori de finanțări de peste 500 de milioane de euro, din PNRR și alte surse.
“Vom încerca să susținem afacerile la început de drum, să coinvestim alături de parteneri privați reputabili la nivel internațional, lăsându-le lor selecția acestor companii, iar statul român să vină cu investiții în acțiuni, în equity. Nu vom pleca cu un buget foarte mare”, a spus Burduja.
Digitalizarea spitalelor, chirurgia robotică și medicina viitorului bazată pe inteligență artificială se numără printre temele dezbătute la cea de-a VI-a ediție a conferinței, la care participă medici și profesori de la instituții precum Harvard, Oxford, John Hopkins, Stanford, Universitatea Technion din Israel, dar și miniștri, secretari de stat, șefi de spitale, reprezentanți ai mediului academic și lideri de business.
La conferință a fost lansat și un hub de inovație în medicină, în premieră în România. Proiectul Biodyssey este susținut de Universitatea Technion Israel și Fundația Româno-Americană și include printre altele un program de mentorat similar celui derulat în Israel de către universitatea Technion, considerată una dintre cele mai bune instituții academice din lume.
La Oradea au fost prezentate, de asemenea, mai multe aplicații cu aplicabilitate în domeniul medical – AIMINDED, un software inteligent pentru depistarea cancerului, BlooDoChallenge, care facilitează comunicarea între centrele de transfuzie și donatorii de sânge, sau MediNav, care transcrie rapoartele dictate de medici și scurtează astfel durata consultațiilor.
De asemenea, compania britanică CMR Surgical și-a prezentat robotul chirurgical Versius, despre care Profit.ro a relatat recent.
Pentru utilizarea Versius în spitalele din România, CMR poartă discuții atât cu autoritățile cât și cu companiile private. Primele spitale care vor folosi noul echipament ar urma să fie două unități private din Timișoara și Cluj-Napoca.
Un astfel de robot costă 1-1,5 milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile cu mentenanța și consumabilele.