După Iran, Arabia Saudită se pregătește să-și reia relațiile cu Siria. Negocierile au fost mediate de Rusia

După Iran, Arabia Saudită se pregătește să-și reia relațiile cu Siria. Negocierile au fost mediate de Rusia
scris 24 mar 2023

Siria și Arabia Saudită au convenit să își redeschidă ambasadele după ce au întrerupt legăturile diplomatice în urmă cu mai mult de un deceniu, au declarat pentru Reuters trei surse informate despre acest lucru, un demers ce ar marca un pas înainte pentru Damasc în revenirea sa în rândul țărilor arabe. Informația este publicată și de „The Wall Street Journal”, care citează oficiali saudiți și sirieni și care susține că negocierile au fost mediate de Rusia.

Contactele dintre Riad și Damasc au luat avânt după acordul istoric de restabilire a legăturilor dintre Arabia Saudită și Iran, regimul de la Teheran fiind un aliat-cheie al președintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat o sursă regională care are relații cu Damascul, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Asigurătorii se opun tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA. \ CITEȘTE ȘI Asigurătorii se opun tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA. "Destabilizează și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins"

Restabilirea legăturilor dintre Riad și Damasc ar marca cea mai semnificativă evoluție de până acum în demersurile statelor arabe de a normaliza legăturile cu Bashar al-Assad, liderul care a fost evitat de multe state occidentale și arabe după începerea războiului civil din Siria în 2011, scrie Reuters.

Cele două guverne "se pregătesc să-și redeschidă ambasadele după Eid al-Fitr", sărbătoarea musulmană din a doua jumătate a lunii aprilie, a declarat pentru Reuters o a doua sursă regională care are relații cu Damascul.

Decizia a fost rezultatul unor discuții purtate în Arabia Saudită de un oficial sirian cu rang înalt din serviciile de informații, potrivit uneia dintre sursele regionale și unui diplomat din Golf.

Această evoluție aparent bruscă ar putea indica faptul că acordul dintre Teheran și Riad, încheiat în urmă cu două săptămâni, joacă un rol și în alte crize din regiune, unde rivalitatea lor a alimentat conflicte, inclusiv războiul din Siria.

EMIRATELE ARABE UNITE L-AU PRIMIT ÎN VIZITĂ PE BASHAR AL-ASSAD

Statele Unite și câțiva dintre aliații lor regionali, inclusiv Arabia Saudită și Qatarul, conduse de sunniți, au susținut o parte dintre rebelii sirieni. Assad a reușit însă să învingă insurgența în cea mai mare parte a Siriei datorită Iranului șiit și Rusiei.

Statele Unite, un aliat al Arabiei Saudite, s-au opus demersurilor țărilor din regiune de a normaliza legăturile cu Assad, invocând brutalitatea guvernului său în timpul conflictului și necesitatea de a vedea progrese în direcția unei soluții politice.

Siria a fost suspendată din Liga Arabă în 2011 ca răspuns la represiunea brutală a protestelor de către Assad.

TABEL Prima scumpire a benzinei din ultimele 16 zile CITEȘTE ȘI TABEL Prima scumpire a benzinei din ultimele 16 zile

Însă de curând, Emiratele Arabe Unite, un alt partener strategic al SUA, a deschis calea normalizării contactelor cu Assad, primindu-l la Abu Dhabi împreună cu soția sa. Emiratele Arabe Unite și-au redeschis ambasada la Damasc în 2018, argumentând că țările arabe au nevoie de o prezență mai mare în rezolvarea conflictului sirian.

EMISARUL LUI BASHAR AL-ASSAD A STAT ZILE ÎNTREGI LA RIAD

În ceea ce o privește, Arabia Saudită a acționat mult mai prudent.

Diplomatul din Golf cu care a vorbit Reuters a declarat că oficialul de rang înalt al serviciilor de informații siriene "a stat zile întregi" la Riad și că s-a ajuns la un acord pentru redeschiderea ambasadelor "foarte curând". Una dintre sursele regionale l-a identificat pe oficial ca fiind Hussam Louqa, omul care conduce comitetul de informații al Siriei, și a declarat că discuțiile au vizat securitatea la granița Siriei cu Iordania și contrabanda cu captagon, o amfetamină din Siria pentru care există o piață înfloritoare în Golful Arab.

Ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat la începutul acestei luni că un acord cu Assad ar putea duce la revenirea Siriei în Liga Arabă, dar că în prezent este prea devreme pentru a discuta despre un astfel de pas.

Diplomatul a declarat că discuțiile siriano-saudite ar putea deschide calea pentru un vot de ridicare a suspendării Siriei din organizație cu ocazia următorului summit arab, care este așteptat să aibă loc în Arabia Saudită în aprilie.

Însă în timp ce Assad se bucură de reînnoirea contactelor cu statele arabe care altădată îl evitau, sancțiunile americane rămân un factor de complicație major pentru țările care încearcă să-și extindă legăturile comerciale.

Biroul de comunicare al guvernului saudit, Ministerul de Externe al regatului și guvernul sirian nu au răspuns la solicitările Reuters de a comenta aceste informații. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului, precizează agenția de știri.

WSJ: RUSIA A MEDIAT NEGOCIERILE

La rândul său, cotidianul economic american The Wall Street Journal scrie că, într-un context în care geopolitica Orientului Mijlociu se schimbă, Arabia Saudită și Siria se apropie de un acord de restabilire a legăturilor diplomatice în urma unor negocieri mediate de Rusia, potrivit unor oficiali saudiți și sirieni familiarizați cu discuțiile.

Au fost runde de discuții la Moscova și Riad în ultimele săptămâni, au declarat oficialii cu care au vorbit jurnaliștii de la WSJ. Guvernul rus a intermediat un acord preliminar atunci când Bashar al-Assad a vizitat Moscova săptămâna trecută, au declarat oficiali din Arabia Saudită, Siria și din alte țări arabe implicate. De asemenea, oficiali sirieni de rang înalt au vizitat Arabia Saudită în ultimele săptămâni.

Alte țări arabe, precum Oman și Iordania, au sprijinit, de asemenea, apropierea dintre Damasc și Riad, au declarat oficiali arabi familiarizați cu discuțiile.

După acordul intermediat de China între Arabia Saudită și Iran pentru reluarea legăturilor lor diplomatice, apropierea dintre Damasc și Riad, dacă se va materializa, ar lăsa din nou SUA pe margine în ceea ce privește o altă evoluție majoră din Orientul Mijlociu, comentează The Wall Street Journal.

Sursele cotidianului american nu dau totuși foarte sigură o înțelegere între Riad și Damasc. Negociatorii urmăresc să încheie un acord înainte de o potențială vizită a ministrului saudit de externe Faisal bin Farhan la Damasc, după sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, la sfârșitul lunii aprilie. Dar ei au avertizat că discuțiile ar putea, totuși, să eșueze.

Televiziunea de stat saudită, citând o sursă din cadrul Ministerului de Externe, a anunțat joi seară că au început negocieri cu Siria pentru a relua oferirea serviciilor consulare necesare pentru ambele țări.

O NOUĂ LOVITURĂ DATĂ AMERICII DE PRINȚUL MOȘTENITOR SAUDIT

Principalul obiectiv al negocierilor dintre Arabia Saudită și Siria ar fi legat de securitate, au declarat consilieri guvernamentali sirieni. Regatul saudit vrea să rezolve problema cetățenilor săi care au fost capturați după ce s-au alăturat grupărilor jihadiste implicate în războiul civil din Siria. La rândul său, Damascul caută ajutorul Riadului pentru a întrerupe finanțarea și recrutarea facțiunilor fundamentaliste care luptă în Siria.

Voucherele de vacanță vor putea fi și exclusiv virtuale CITEȘTE ȘI Voucherele de vacanță vor putea fi și exclusiv virtuale

Pe de altă parte, orice acord între Arabia Saudită și Siria, intermediat de Rusia, ar reprezenta o altă mișcare diplomatică spectaculoasă a prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman. În vârstă de 37 de ani, el conduce de facto regatul bogat în petrol, tatăl său, regele Salman, fiind în vârstă.

MBS, cum i se mai spune prințului moștenitor saudit, a resetat relațiile cu Washingtonul, care mult timp a fost protectorul saudiților în Golful Persic, și a dezvoltat legături mai strânse cu Vladimir Putin și cu liderul chinez Xi Jinping de la începutul războiului din Ucraina.

Prințul Mohammed s-a confruntat cu izolarea diplomatică timp de câțiva ani după ce agenți saudiți l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi la Istanbul, într-o operațiune despre care comunitatea de informații americană a conchis că a fost ordonată de el, reamintește WSJ.

Prințul saudit a folosit războiul din Ucraina ca pe o oportunitate de a forja o politică externă independentă, care să valorifice statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol din lume.

SUA PIERD INFLUENȚĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Medierea între Arabia Saudită și Siria consolidează prezența Rusiei în Orientul Mijlociu. În ceea ce privește SUA, acordul este un memento al faptului că, deși rămâne forța militară și diplomatică predominantă în Orientul Mijlociu, influența sa acolo este în declin, arată WSJ.

Orientul Mijlociu a suferit o realiniere dramatică în ultimii ani. Saudiții au rezolvat o dispută diplomatică cu Qatarul, țările din Golful Persic au început să lase deoparte diferendele de lungă durată cu Turcia, iar conflictele din Libia, Yemen și Siria s-au răcit în mare parte.

Statele Unite rămân angajate în regiune în încercarea de a intermedia un acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită, dar există obstacole mari.

"După pactul dintre Arabia Saudită și Iran și acum o posibilă apropiere între Siria și regat, SUA sunt din ce în ce mai mult marginalizate din punct de vedere diplomatic", a declarat Fabrice Balanche, profesor asistent specializat pe Orientul Mijlociu la Universitatea Lyon din Franța. "Națiunile din Orientul Mijlociu fac pace fără Washington", remarcă expertul.

CE CÂȘTIGĂ BASHAR AL-ASSAD

Pentru Assad, un acord cu Arabia Saudită ar fi una dintre demonstrațiile că a câștigat un război civil distrugător - care a durat de 11 ani - nu doar împotriva rebelilor, ci și împotriva unei serii de actori internaționali, inclusiv SUA și Arabia Saudită, care au cerut înlăturarea sa de la putere.

În plus, Bashar al-Assad s-a folosit de cutremurul devastator din nordul țării de luna trecută pentru a face presiuni în vederea normalizării relațiilor diplomatice, vizitând Omanul și Emiratele Arabe Unite în ultimele săptămâni.

Dar el rămâne un paria în cea mai mare parte a lumii, existând dovezi copleșitoare că a folosit arme chimice asupra sirienilor și a supervizat uciderea a zeci de mii de civili, menționează WSJ.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
arabia saudită
siria