Parlamentul, prin votul final al Senatuluiui, a adoptat legea pentru aprobarea ordonanței de urgență prin care Guvernul Orban decisese desființarea Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de fostul președinte Ion Iliescu.
De ce este important: La finele anului 2019 și la scurt timp de la preluarea puterii, Guvernul Orban a decis, printr-un proiect de de ordonanță de urgență, desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu. Din ”Colegiul Național”, forul de conducere al Institutului Revoluției Române, au mai făcut parte, alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Alexandru Mironov, Dorel Vișan, Cazimir Ionescu, Dumitru Mazilu.
Guvernul și-a argumentat decizia prin faptul că ”activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înființarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”.
Totodată, Executivul condus de Orban arată că ”de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțare, încă de la început activitatea instituției a fost finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate”.
”Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituție publică pe care îl deține în relația cu cetățenii”, susținea Guvernul Orban decizia desființării.
Proiectul de lege pentru adoptarea ordonanței a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în aprilie anul trecut, iar ajunsă la Senat, camera decizională în domeniu, ordonanța a fost trimisă pentru raport comisiei juridice, al cărei președinte era atunci social-democratul Șerban Nicolae, fost avocat și chiar consilier al lui Ion Iliescu, în ultimul mandat ca șef de stat al celui din urmă.
Comisia juridică a Senatului, unde majoritarea membrilor erau din PSD, a decis să propună plenului Senatului respingerea ordonanței de desființare a Institutului Revoluției, iar raportul de respingere a fost adoptat în iunie anul trecut.
Proiectul de respingere a ordonanței de desființare a fost atacat de Guvern la Curtea Constituțională, care, în septembrie anul trecut, a decis însă că proiectul nu contravine normelor constituționale.
Președintele Iohannis nu a promulgat însă proiectul de respingere și a decis să îl retrimită spre reexaminare Parlamentului, argumentând că institutul nu a reușit să-și dovedească utilitatea, ci ”a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public”.
CITEȘTE ȘI Dan Barna, întrebat dacă în acest an vor pleca bugetari din sistem: Posibil să se întâmple lucrul acestaLa reexaminare, deputații din comisia de cultură și din comisia revoluționarilor din decembrie 1989 au decis să propună adoptarea ordonanței de desființare, dar, în noiembrie anul trecut, chiar înaintea alegerilor legislative, majoritatea de atunci s-a abținut la vot, iar prooiectul nu a întrunit voturile suficiente adoptării.
Acum, Senatul, cu o nouă majoritate, a votat un raport de adoptare a ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.
Senatorii PNL, USR, UDMR și chiar AUR au votat pentru desființarea institutului, în timp ce PSD a votat împotrivă.