De la Marea Neagră în Germania, mulți muncitori români își încearcă aici norocul. Unii dintre ei nu sunt români, scrie Munchner Merkur,
Sunt în căutare de lucru și de un venit mai bun: tot mai multe persoane părăsesc România pentru a ajunge și în Germania. În 2021 trăiau aici 844.000 de persoane din statul sud-est-european, cu 36.000 mai mulți decât cu un an în urmă. Astfel românii erau al doilea grup de imigranți din afara UE sosiți în Germania, arată Rador.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă Germania este doar una din țintele muncitorilor români tineri și deosebit de mobili. Similitudinile de limbă, legăturile culturale și contactele personale au făcut din Italia și celelalte state mediteranene locurile de muncă cele mai dorite în UE pentru români. Înainte de pandemie trăiau și munceau doar în Italia un milion de persoane de cetățenie română.
Ministerul român al Muncii pornește de la faptul că plecările din turism declanșate de pandemie au făcut ca mulți să părăsească aceste țări. Unii dintre ei s-au reîntors în România, dar restul caută alte posibilități de lucru în alte țări ale UE.
Mulți români doresc să-și termine studiile în străinătatea europeană, deoarece sistemul educațional al țării este subfinanțată. Țara alocă doar 3 procente din PIB pentru educație. În țări ca Norvegia se alocă 6,7%, în Germania mai puțin – 4,2%.
În România, 15% dintre elevi renunță la școală. Experții în educație din România apreciază că jumătate din elevii care termină școala sunt analfabeți funcționali. Aceasta înseamnă că nu sunt în stare să înțeleagă un text simplu, de asemenea nu pot rezuma și transmite nici informații scrise.
Expertul în problemele din România, Kamil Calus de la „Centre for Eastern Studies” se arată sceptic în privința numărului privind migrația română în căutare de lucru: „Boom-ul economic al României din ultimii ani a încetinit serios migrația muncii”, a afirmat Calus într-o discuție cu cotidianul german Frankfurter Rundschau. „În schimb, moldovenii cu pașaport românesc sunt considerați în multe țări drept români”, apreciază expertul.