Cum încearcă Xi să rezolve marea problemă a șomajului galopant la tineri: încearcă să-i trimită la țară

Cum încearcă Xi să rezolve marea problemă a șomajului galopant la tineri: încearcă să-i trimită la țară
scris 7 nov 2023

Partidul Comunist din China încearcă să repartizeze sute de mii de persoane în comunitățile rurale, cu scopul de a-i ține ocupați pe tineri în timp ce locurile de muncă din oraș sunt tot mai puține, arată o analiză The Wall Street journal. E unul din modurile în care conducerea autoritară a Chinei vrea să rezolve problema crescândă a tinerilor fără joburi.

Mai mult de unul din cinci tineri chinezi din mediul urban este șomer. E o realitate îngrijorătoare pentru Partidul Comunist, pentru că ea poate duce la o nemulțumire socială și la o presiune majoră pe aparatul de partid și de stat, care are oroare de contestări interne, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting: Pe programele pe care urmează să avem depuneri, interesul este uriaș. Se vede că lumea are această sete de finanțare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting: Pe programele pe care urmează să avem depuneri, interesul este uriaș. Se vede că lumea are această sete de finanțare

Șomajul în rândul tinerilor a atins recent niveluri record în China, pe fondul crizei consumului și al scăderii rapide a pieței imobiliare. În paralel, guvernul de la Beijing e tot mai preocupat de golirea satelor, ceea ce crește presiunea pe marile orașe.

Președintele Xi Jinping face apel la studenți și la absolvenții de facultate să ia în considerare posibilitatea de a renunța la viața de la oraș pentru cea de la țară, așa cum el însuși a făcut-o pentru o scurtă perioadă în anii 70.

Oficialii au lansat o serie de programe pentru a atrage tinerii în zonele rurale, unde aceștia au sarcina de a promova calitatea culturii locale, de a lăuda conducerea Partidului Comunist în fața fermierilor sau de a picta diferite sloganuri pe clădiri.

Guvernul speră că trimiterea a sute de mii de tineri în zonele rurale chinezești va oferi tinerilor un loc de muncă și, în același timp, va întineri satele pe care creșterea economică a Chinei le-a făcut să își piardă forța de muncă în favoarea orașelor.

Problema e că mulți tineri chinezi refuză să se mute la țară și preferă să se descurce cu un salariu mic, adesea ca vânzători sau șoferi de livrări. Alții trăiesc pur și simplu din banii părinților lor, scrie The Wall Street Journal.

Charles Schwab declanșează concedieri CITEȘTE ȘI Charles Schwab declanșează concedieri

Nici nu e de mirare de ce preferă să rămână la oraș. Iată câteva dintre sarcinile pe care Partidul Comunist le dă tinerilor trimiși la sate. Într-un sat din sudul Chinei, un grup de voluntari a pictat un slogan antidrog pe un zid. Satul, care a fost desemnat de guvern pentru revitalizare, era aproape părăsit, cu afaceri închise și unele dintre casele sale abandonate și invadate de buruieni.

Într-un alt sat, un alt grup de tineri și-a petrecut timpul învățând copiii să citească datele de expirare de pe etichetele produselor alimentare.

„Viața aici este plictisitoare, spre deosebire de coloritul orașelor”, a declarat Chen Lingmin, un absolvent de facultate care lucrează ca voluntar al Partidului Comunist în zona rurală din Guangdong din 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
tineri
sate