BCE: Companiile multinaționale și-ar putea muta producția pentru a minimaliza riscurile din China

BCE: Companiile multinaționale și-ar putea muta producția pentru a minimaliza riscurile din China
scris 6 nov 2023

Peste 40% dintre companiile multinaționale care au participat la un studiul efectuat de Banca Centrală Europeană se așteaptă să-și mute producția în țări mai prietenoase din punct de vedere politic, riscurile legate de China fiind percepute ca principalul motiv de îngrijorare, se arată în buletinul economic publicat luni de BCE, transmite Reuters.

Firmele analizează din ce în ce mai mult mutarea unităților de producție după ce pandemia și invadarea Ucrainei de către Rusia au perturbat lanțurile de aprovizionare, dar nu există dovezi semnificative ale unei relocări în masă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Statul vrea să folosească Inteligența Artificială pentru colectarea TVA și să facă un Institut de IA de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Statul vrea să folosească Inteligența Artificială pentru colectarea TVA și să facă un Institut de IA de 100 milioane euro

Studiul BCE a fost realizat în rândul a 65 de firme mari, cu prezență globală, iar 49% dintre ele caută să aducă producția mai aproape de locul de vânzare.

În total, 42% vor să mute operațiunile "în zone mai prietenoase" sau în locații mai primitoare.

"În cazul acelor țări care prezintă sau ar putea prezenta un risc la adresa lanțurilor de aprovizionare, două treimi de respondenți au citat China. Mai mult de jumătate din firme își procură materialele critice dintr-o anumită țară sau un număr mic de țări și aproape toate spun că aceste livrări se confruntă acum cu riscuri ridicate", se arată în studiul BCE.

"Majoritatea au identificat China ca acea țară sau una dintre acele țări pe care le consideră ca având un risc ridicat", adaugă BCE.

OMV construiește o rețea ultra-rapidă de încărcare a mașinilor electrice, inclusiv în România. Autonomie de 200 kilometri în 10-15 minute CITEȘTE ȘI OMV construiește o rețea ultra-rapidă de încărcare a mașinilor electrice, inclusiv în România. Autonomie de 200 kilometri în 10-15 minute

În ultimii ani, a sporit tendința de a muta producția mai aproape de locul de vânzare dar mutarea operațiunilor "în zone mai prietenoase" este un fenomen nou, deoarece doar 11% din firme au urmărit o astfel de strategie în ultimii cinci ani.

Datele analizate arată că Uniunea Europeană încă ar putea avea de pierdut de pe urma unor astfel de decizii, deoarece numărul firmelor care caută să-și mute producția în afara blocului comunitar este mai mare decât al companiilor care vor să vină în UE, iar aceste evoluții ar putea avea un impact semnificativ asupra forței de muncă. De asemenea, deciziile ar putea alimenta inflația deoarece jumătate dintre firme se așteaptă la majorarea prețurilor în urma mutării, se arată în studiul BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
multinaționale
china