Ucraina a fost al treilea mare importator de arme în 2022, țările europene au făcut și ele achiziții semnificative, în timp ce exporturile Rusiei au scăzut mult, iar Franța concurează serios Moscova pentru locul doi în lume la livrări de armament, capiol la care hegemonia continuă să o dețină Statele Unite, arată cel mai recent raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
Potrivit analizei, Ucraina a fost al 14-lea cel mai mare importator de arme în perioada 2018-2022, primii cinci în acest interval de timp fiind India, Arabia Saudită, Qatar, Australia și China, scrie News.ro.
În 2022, însă, Ucraina a devenit al treilea mare importator, alături de Qatar și India.
Luate separat, importurile Ucrainei au reprezentat 2% din importurile globale de arme în perioada de cinci ani, dintre 2018 și 2022.
FRANȚA VINE TARE DIN URMĂ
În același timp, exporturile de arme ale Rusiei au scăzut, pentru că Moscova a preferat să-și păstreze armele și echipamentele pentru a sprijini invazia sa în Ucraina, arată The Guardian. Din această cauză. Franța concurează poziția Rusiei ca al doilea mare exportator de armament din lume, după SUA, în timp ce cota Marii Britanii pe piața globală a scăzut, potrivit analizei.
Creșterea abruptă a vânzărilor și a viitoarelor comenzi de arme către țări din Asia, Oceania și Orientul Mijlociu în ultimii cinci ani sugerează că furnizorii francezi și-ar putea depăși rivalii ruși în decurs de un deceniu. Ponderea Franței în exporturile globale de apărare a fost de 11% în perioada 2018-22, față de 7,1% în perioada 2013-2017, ceea ce reprezintă o creștere de 44%. India, Qatar și Egipt au fost cei mai mari clienți.
DE CE PIERDE RUSIA TEREN PE PIAȚA EXPORTURILOR DE ARMAMENT
În același timp, ponderea Rusiei în exporturile mondiale de armament a scăzut cu 31% - de la aproape un sfert din totalul vânzărilor (22%) în cei cinci ani până în 2017 până la 16% în ultimii cinci ani. Prăbușirea exporturilor rusești a avut loc în ultimii trei ani, vânzările către China și Egipt, două dintre cele mai mari piețe ale sale, fiind sub presiune, potrivit analizei SIPRI.
Statutul de cvasi-paria al Rusiei în rândul anumitor piețe, în perioada premergătoare și ulterioară invaziei din Ucraina, pare să fi fost o piedică majoră pentru exporturi, alături de creșterea autosuficienței chineze.
"Este probabil ca volumele de comenzi din aceste două state să se reducă în anii următori", spun autorii raportului SIPRI, intitulat Trends in International Arms Transfers (Tendințe în transferurile internaționale de arme). "Egiptul, de exemplu, a anulat o comandă mare de avioane de luptă în 2022, probabil din cauza presiunii din partea SUA, iar China devine mai puțin dependentă de importurile rusești, pe măsură ce își intensifică producția internă de arme majore avansate. Volumul scăzut al livrărilor de arme majore în așteptare din partea Rusiei indică faptul că exporturile sale de arme vor continua probabil să scadă în anii următori", arată raportul.
SIPRI definește "armele majore" ca fiind avioane, nave de război, tancuri, artilerie, rachete și diverse sisteme grele de apărare.
Raportul adaugă: "Avioanele de luptă și elicopterele de luptă se numără printre principalele exporturi de armament ale Rusiei din 1992. Aceasta a livrat un total de 328 dintre acestea în perioada 2018-22, ceea ce a reprezentat 40% din exporturile de arme rusești în această perioadă. Până la sfârșitul anului 2022, avea în așteptare livrări pentru doar 84 de avioane de luptă și elicoptere de luptă. Invazia Rusiei în Ucraina va pune probabil constrângeri suplimentare asupra capacității Rusiei de a exporta arme, deoarece este probabil ca aceasta să acorde prioritate producției de arme pentru propria armată în detrimentul celor destinate exportului".
Rusia a fost al doilea mare exportator de arme din lume timp de cel puțin trei decenii, vânzarea de elicoptere și avioane de luptă fiind pilonul principal al industriei sale de apărare.
CINE SUNT CEI MAI MARI EXPORTATORI DE ARME
Pieter Wezeman, cercetător senior la SIPRI și unul dintre autorii raportului, a declarat că Franța ar putea avansa, având în vedere că statul francez este interesat în extinderea sectorului său de apărare, iar impactul sancțiunilor occidentale și al eforturilor diplomatice asupra Rusiei, după invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, se va face simțit. "Franța a înregistrat o creștere abruptă a exporturilor de arme în ceea ce privește livrările. În același timp, industria franceză de armament, susținută de guvernul francez, a reușit să semneze mai multe contracte mari pentru exporturi de arme, cu livrări planificate în anii următori. Franța are considerabil mai multe arme majore comandate pentru export decât Rusia, ceea ce sugerează că este posibil ca în următorul deceniu exporturile de arme franceze să fie de același ordin de mărime sau chiar mai mari decât cele ale Rusiei", punctează Wezeman.
În ultimii ani, nici sectorul britanic al apărării nu a reușit să încheie înțelegeri cu parteneri-cheie precum Arabia Saudită, ceea ce a dus la contractarea exporturilor sale de arme cu peste o treime (35%), reducând cota globală a exporturilor de arme ale țării de la 4,7% între 2013 și 2017 la doar 3,2% în perioada 2018-22.
Arabia Saudită a fost cel mai mare destinatar al armelor britanice în cele două cincinale anterioare, înainte de 2018-2022, dar în prezent există foarte puține comenzi saudite pentru arme importante din Marea Britanie. În 2020, încă se vorbea despre planuri pentru o comandă de avioane de luptă 48 Typhoon, dar această afacere pare să se fi blocat în anii următori.
Astfel, cei mai mari cinci exportatori în materie de apărare sunt SUA, Rusia, Franța, China și Germania, care dețin împreună peste trei sferturi (76%) din totalul exporturilor de arme.
SUA, SUPERPUTEREA MONDIALĂ ABSOLUTĂ
SUA rămân însă superputerea mondială în ceea ce privește vânzările de arme și își consolidează acest rol. Exporturile sale au crescut cu 14% în perioada 2013-17 și 2018-22, iar ponderea sa în totalul exporturilor mondiale de arme a crescut de la 33% la 40%.
CITEȘTE ȘI FOTO ANAF scoate la vânzare mașiniPuțin mai puțin de jumătate din aceste exporturi (41%) au mers către Orientul Mijlociu, dar SUA au livrat arme importante către 103 state în ultima perioadă de cinci ani, aproape la fel de multe cât următorii doi mari exportatori la un loc.
SUA și Rusia au fost în ultimele trei decenii primul și al doilea cel mai mare exportator de arme, dar diferența dintre cele două s-a mărit, în timp ce cea dintre Rusia și al treilea mare furnizor, Franța, s-a redus.
STATELE EUROPENE ÎȘI CRESC IMPORTURILE DE ARME
Statele europene și-au majorat importurile de armament major cu 47% în ultimii cinci ani față de cincinalul precedent.
Invazia Rusiei în Ucraina, anul trecut, după ani de tensiuni în creștere, a determinat țările europene să se grăbească să-și consolideze apărarea.
"Chiar dacă transferurile de arme au scăzut la nivel global, cele către Europa au crescut puternic din cauza tensiunilor dintre Rusia și majoritatea celorlalte state europene", arată Peter Wezeman.
Statele europene care fac parte din alianța NATO condusă de SUA și-au crescut importurile de armament cu 65% față de perioada precedentă de cinci ani.
Totuși, la nivel mondial, transferurile internaționale de arme au scăzut cu 5,1%, potrivit SIPRI.
SIPRI a constatat că importurile de arme au scăzut în general în Africa (-40%), în cele două Americi (-21%), în Asia și Oceania (-7,5%) și în Orientul Mijlociu (-8,8%). În schimb, importurile în Asia de Est și în unele state din alte zone cu tensiuni geopolitice ridicate au crescut puternic.
SIPRI avertizează însă că arsenalul nuclear global va crește probabil în următorii ani.