Desfășurarea de jocuri de noroc prin mijloace de joc de tip slotmachine va fi interzisă firmelor care nu au la sediile sociale sau secundare autorizate activități de jocuri de noroc și pariuri, clasa CAEN 9200, prevede un proiect legislativ adoptat de senatori și care interzice astfel amplasarea așa-numitelor ”păcănele” în alte locuri decât sălile de jocuri, precum baruri sau cafenele. Potrivit aceluiași proiect, amplasarea sălilor de jocuri de noroc va fi interzisă pe o rază de 300 de metri aferentă școlilor, locurilor de joacă pentru copii, precum și instituțiilor de credit sau instituțiilor financiare nebancare.
De ce este important: În prezent, legislația stabilește, printre alte restricții, ca jocurile de noroc să nu fie organizate în spații situate în incinta unui așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, unor așezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora.
Senatorii au adoptat un proiect legislativ care modifică aceste prevederi și stabilește, în mod suplimentar, că spațiul de jocuri de norc nu trebuie să fie situat în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali a unităților și instituțiilor de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, unor instituții de credit sau unor institutii financiare nebancare, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora.
Totodată, proiectul adoptat de senatori interzice desfășurarea de jocuri de noroc prin mijloace de joc de tip slotmachine de către persoanele juridice care la data intrării în vigoare a legii nu au la sediile sociale sau secundare autorizate activități de jocuri de noroc și pariuri, clasa CAEN 9200.
”Se propune introducerea unei interdicții de utilizare a jocurile de tip slotmachine pentru persoanele juridice care desfășoară activități economice diferite de cele specifice codului CAEN 9200. Un astfel de fenomen, întălnit cu precădere în mediul rural, se extinde și permite accesul cu ușurință al minorilor”, arată aleșii, care susțin că ”păcănelele” reprezintă un fenomen nociv, în special în mediul rural, minorii având acces facil la acestea.
Proiectul are și dispoziții tranzitorii în ceea ce privește respectarea distanței de 300 metri, aplicarea normelor fiind permisă încă 12 luni pentru operatorii care desfășoară deja activități autorizate la data intrării în vigoare a legii.
Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebui adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.
Este al doilea proiect în decurs de două săptămâni adoptat de senatori și care aduce restricții domeniului jocurilor de noroc. Anterior, senatorii au stabilit că reclamele audiovizuale pentru activităţile de jocuri de noroc vor fi interzise în intervalul orar 06:00-23:00, fiind interzisă și recomandarea jocurilor de noroc sau pariurilor sportive de către personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice.