Iohannis sesizează la CCR proiectul prin care o comisie condusă de Liviu Dragnea trebuie să realizeze, într-un an, Strategia ”România 2040”

Iohannis sesizează la CCR proiectul prin care o comisie condusă de Liviu Dragnea trebuie să realizeze, într-un an,  Strategia ”România 2040”
scris 18 apr 2019

Președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu pruvire la proiectul propus de Guvern și aprobat de Parlament, prin care Strategia ”România 2040” urmează să fie elaborată de o comisie condusă de președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Iohannis reclamă faptul că proiectul nu respectă principiul bicameralismului, în sensul că proiectul de lege a fost modificat consistent la Camera Deputaților față de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful statului are însă și obiecții care privesc conținutul proiectului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Astfel, potrivit legii deduse controlului de constituționalitate, întreaga responsabilitate a elaborării acestei strategii de dezvoltare socială și economică a țării pe termen lung este plasată sub directa coordonare a Camerei Deputaților – cu ignorarea rolului celeilalte Camere a Parlamentului și, implicit a posibilității de decizie a acesteia, Comisia „România 2040” urmând să fie condusă de președintele Camerei Deputaților. Practic, una dintre cele două Camere – Senatul și, implicit, membrii acesteia (senatorii) – este cu totul exclusă de la exercitarea unei competențe pe care Constituția o consacră Parlamentului, în ansamblul său”, arată Klaus Iohannis

Acesta mai arată că dincolo de lipsa de claritate a normelor, proiectul puen, o dată în plus, în discuție înfrângerea rolului constituțional al Parlamentului și al Guvernului.

”Astfel, deși legea criticată nu stabilește cu ce forță juridică intră în ordinea juridică documentele elaborate de o comisie - fără personalitate juridică - aflată sub coordonarea unei singure Camere a Parlamentului, compusă din reprezentanții unor autorități publice, care este condusă de președintele Camerei Deputaților - totuși legea instituie în sarcina unor autorități publice (Guvernul României, Ministerul Finanțelor Publice) obligația de a ține cont de conținutul acestora în elaborarea de acte normative sau proiecte de acte normative (hotărâri de Guvern, ordine de ministru, proiectul legii bugetului de stat etc.), potrivit art. 10 alin. (1) și (2) din legea criticată”, susține șeful statului.

De altfel, Iohannis reclamă că principiul separației puterilor în stat este încălcat și prin raportare la rolul constituțional al Guvernului și la competențele sale stabilite de Constituție, având în vedere că în procesul de elaborare a acestei strategii și a documentelor amintite, singura implicare a Guvernului României constă în desemnarea de către prim-ministru a doi reprezentanți ai acestuia, în componența comisiei „România 2040” și faptul că această structură consultativă prezintă informări periodice Guvernului.

PSD propune majorarea mandatelor primarilor și celorlalți aleși locali, de la 4 la 5 ani. Motivul: Proiectele cu bani UE durează 5 ani, la fel și mandatul șefului statului CITEȘTE ȘI PSD propune majorarea mandatelor primarilor și celorlalți aleși locali, de la 4 la 5 ani. Motivul: Proiectele cu bani UE durează 5 ani, la fel și mandatul șefului statului

Proiectul instituie obligația elaborării și actualizării Strategiei de dezvoltare economică și socială a României pe termen lung, denumită Strategia "România 2040" precum și cadrul ”instituțional de realizare și de asigurare a consensului național”.

”Strategia "România 2040" va fi elaborată prin consens național și va cuprinde scenarii și politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. Strategia "România 2040" se va elabora în concordanță cu strategiile și direcțiile de dezvoltare pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene. Autoritățile administrației publice, Academia Română, academiile de ramură, instituțiile de învățământ superior, instituțiile de cercetare-dezvoltare de drept public și privat, sindicatele și patronatele de ramură, precum și organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei "România 2040", se arată în proiect.

Conform acestuia, strategia va fi elaborată sub directa responsabilitate a Parlamentului, de către Comisia "România 2040", care ”este condusă de Președintele Camerei Deputaților”. Coordonarea metodologică și științifică a activității Comisiei "România 2040" precum și a întregului proces de elaborare a strategiei vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică și Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Comisia "România 2040" își va desfășura activitatea pe perioadă de un an de la data intrării în vigoarea a noii legi, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât și în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare și sinteză.

Strategia va fi actualizată în funcție de schimbările din contextul internațional și de evoluțiile economico-sociale interne, la un interval de 3 ani.

Deși românii nu sunt interesați să muncească în construcții în Israel, iar angajatorii români importă muncitori din alte țări, Guvernul trimite un atașat pe probleme de muncă la Tel Aviv CITEȘTE ȘI Deși românii nu sunt interesați să muncească în construcții în Israel, iar angajatorii români importă muncitori din alte țări, Guvernul trimite un atașat pe probleme de muncă la Tel Aviv

Profit.ro a relatat că, sub patronajul președintelui Iohannis, Academia României a elaborat încă din 2015 o Strategie de dezvoltare durabilă a României pentru următorii 20 de ani.

Proiectul de atunci prevedea ca președintele țării să fie ales de Parlament, pentru "o formulă coerentă de democrație parlamentară", regândirea urgentă a actualului sistem de impozitare, unificarea Pilonului I de pensii cu Pilonul II, schimbarea radicală a politicii salariale, menținerea unui ritm mediu anual de creștere a PIB de 3–4% care să poată urca însă la 5%, limitarea dreptului de cumpărare a terenurilor agricole de către cetățenii străini în condiții agreate de UE, minimum două noi locații militare pentru facilități americane și listarea la Bursă a unui fond de investiții pentru Republica Moldova.

Senatorii au aprobat, în iunie 2016, o inițiativă legislativă a PSD care obliga Guvernul să redacteze o strategie de dezvoltare pe o perioadă de nu mai puțin de 50 de ani, document care dacă nu ar fi aprobat de Parlament, ar conduce la căderea Executivului. Ajuns la guvernare, PSD și-a schimbat părerea și a considerat că proiectul trebuie respins. 

viewscnt
Afla mai multe despre
strategie
dezvoltare
guvern
romania 2040
liviu dragnea
pn
iohannis
ccr
constituional
sesizare