Criza de personal din HoReCa. De ce nu oferă patronii salarii mai mari, deși sunt disperați să găsească oameni

Criza de personal din HoReCa. De ce nu oferă patronii salarii mai mari, deși sunt disperați să găsească oameni
scris 17 mai 2022

Industria ospitalității se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Potrivit Corinei Macri, președinte al Asociației Horetim, criza de personal din industrie este chiar mai mare decât înainte de pandemie, când antreprenorii din HoReCa se plângeau că nu găsesc suficienți oameni.

„Situația este foarte gravă. Industria este total depășită de situație. Avem o criză acută de personal. Oamenii încearcă să își redeschidă afacerile după pandemie și, din păcate, nu au personal. Cred că Timișul este unul dintre cele mai afectate județe din țară”, a declarat Corina Macri. Potrivit președintelui Asociației Horetim, criza de personal din Horeca s-a adâncit în pandemie, când oamenii ale căror job-uri au fost puse în pericol s-au reprofilat, scrie Adevarul.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT România se retrage din cele două bănci legate de Rusia. BII și BICE riscă insolvența. BII, cu împrumuturi de 1,4 miliarde de lei pe piața românească, în principal de la fonduri de pensii, a cerut bani pentru a evita incapacitatea de plată CITEȘTE ȘI DOCUMENT România se retrage din cele două bănci legate de Rusia. BII și BICE riscă insolvența. BII, cu împrumuturi de 1,4 miliarde de lei pe piața românească, în principal de la fonduri de pensii, a cerut bani pentru a evita incapacitatea de plată

„Noi în pandemie am pierdut o bună parte din personal. Mulți au făcut o reconversie profesională, neavând încredere în acest domeniu de activitate. Nu există post de care să nu fie nevoie. Orice. Că e lucrător comercial, spălător de vase, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar. Orice poziție este foarte slab acoperită în Timiș”, a mai declarat Corina Macri. Întrebată dacă oferirea unor salarii mai mari, pentru a face domeniul mai atractiv, nu ar fi o soluție, Corina Macri a declarat că patronii din industria ospitalității sunt în situația în care nu pot oferi salarii mai mari pentru că sunt într-un cerc vicios.

„Ca să fie foarte atractive salariile trebuie să ne crească veniturile, ca să ne crească veniturile trebuie să avem personal să redeschidem activitățile. Oamenii ar vrea salarii mari pentru că le este teamă de condițiile actuale, pe de altă parte noi avem costuri foarte mari cu materia primă, cu utilitățile și ne este teamă să dăm salarii foarte mari pentru că riscăm să nu le putem acoperi. Suntem într-un cerc vicios”, a declarat Corina Macri.

Potrivit președintelui Asociației Horetim, în actualul context patronii care lucrează în industria ospitalității din Timișoara așteaptă îngrijorați anul 2023, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca salarii