Creșterea inflației în Europa urmează să fie ”mai lungă decât se prevedea”, însă ar urma să fie înregistrată o scădere în cursul lui 2022, estimează președinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, relatează AFP.
”În pofida faptului că actuala creștere a inflației va dura mai mult timp decât s-a prevăzut, ne așteptăm ca ea să scadă în cursul anului viitor”, în urma unei scăderi așteptate a prețului energiei și unei îmbunătățiri a situației pe frontul penuriei de materiale, a anunțat ea într-o conferință de presă.
Banca Centrală Europeană BCE) și-a menținut de altfel, joi, toate măsurile de susținere a economiei, în pofida unei creșteri puternice a inflației în zona euro, amânând astfel în decembrie o eventuală decizie cu privire la o normalizare treptată a politicii monetare, scrie News.ro.
Cei 25 de membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE au confrmat, așa cum se aștepta, arsenalul monetar aflat în vigoare care să le permită statelor, gospodăriilor și întreprinderilor, să se finanțeze în bune condiții și să nu compromită relansarea economică.
Răscumpărarea datoriei în cadrul programului ”PEPP”, în vederea unei contracarări a efectelor pandemiei covid-19, urmează să continue în această toamnă, ”într-un ritm ușor mai slab” față de precedentele două trimestre.
Volumul programului - 1.850 de miliarde de euro -, din care s-a cheltuiet deja 80%, nu s-a schimbat.
Acest dispozitiv excepțional urmează să se încheie la sfârșitul lui martie 2022, în cazul în care criza covid-19 este considerată încheiată, iar analiști pariază pe implementarea unui noi dispozitiv care să asigure o tranziție lină.
Ratele-cheie au fost menținute la cel mai scăzut nivel - de minus 0,5% care taxează depozitele în exces ale băncilor, atunci când nu sunt distribute în economie.