Consilierul de stat în cadrul Departamentului Securității Naționale, Constantin Ionescu, director al Oficiului Informații Integrate, a remarcat faptul că marile partide politice din România "au uitat să mai vorbească" despre patriotism și a fost lăsat "la discreția populismului" dezvoltarea acestui subiect.
"Pentru că s-a vorbit despre naționalism, eu unul prefer să cred în patriotism. Patriotismul este, vorba lui Saint-Exupéry, să ne uităm împreună în aceeași direcție, nu să ne uităm unii în ochii altora - ca și dragostea, de fapt, el așa spunea despre iubire. Patriotismul este iubire. Marea problemă în România este că mainstream-ul politic, marile partide politice au uitat să mai vorbească despre chestia asta. Eu sunt ferm convins că oricare european, întrebat ce este, nu va spune prima oară european, ci va spune prima oară naționalitatea lui: ungur, român, polonez, ceh și ce vreți dumneavoastră și abia pe urmă va spune că este european, ceea ce este absolut firesc", a spus Ionescu, la Biblioteca Academiei Române, potrivit Agerpres.
Ionescu a participat la prezentarea rezultatelor Barometrului de securitate al României, realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei.
El consideră că "ajungem să avem numai parade și cărămizi în piept legate de un tip de naționalism care este nu numai de neacceptat, dar și imposibil de conceput".
"Și atunci, în loc să vorbești absolut firesc despre ce înseamnă cu realmente patriotism, un patriotism luminat, vorba lui Maniu, lăsăm la discreția populismului dezvoltarea acestui subiect, care duce la ce avem și în acest sondaj. Nu poți să crezi că o elită politică, economică, academică nu conștientizează lucrul ăsta. Nu pot să percep de ce - am mai spus-o, cred, anul trecut aici - Pătrășcanu a fost omorât pentru că a spus 'înainte de a fi comunist, sunt român'. Nu înțeleg de ce astăzi nu putem să spunem că suntem români europeni. Avem o jenă care generează tensiuni absolut inacceptabile și direcții de dezvoltare ale iubirii firești de nație care sunt nu numai de neacceptat, dar care sunt imposibil de conceput", a susținut Ionescu.
În opinia lui Constantin Ionescu, rezultatele sondajului au fost influențate de războiul din Ucraina.
"Lucrurile nu sunt chiar atât de tragice. Războiul este cel care generează toate lucrurile astea, toate rezultatele, inclusiv ale sondajului. Problema este dacă noi suntem suficient de hotărâți să acționăm în cercul nostru de influență și să punem lucrurile în interiorul țării acesteia în ordine, astfel încât să fim, de ce nu, a șasea, a șaptea țară din această Uniune din care facem parte cu mândrie", a încheiat Constantin Ionescu.