Comisia Europeană (CE) vrea să lărgească blocul european la șase țări din Balcani, a anunțat miercuri comisarul însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi, prezentând o nouă procedură de aderare la Uniunea Europeană (UE) - revizuită în vederea depășirii reticențelor Franței, după ce a pierdut în weekend primul stat membru, relatează Reuters și The Associated Press.
”Deplina extindere a UE în Balcanii Occidentali este o prioritate absolută a Comisiei”, a declarat Oliver Varhelyi într-o conferință de presă, după prezentarea unei propuneri de reformare a procesului de aderare, confirmând astfel o informație dezvăluită marți de Reuters, scrie News.ro.
Președinta CE Ursula von der Leyen a catalogat această inițiativă drept un ”mesaj bun” pentru Macedonia de Nord și Albania, dezamăgite în urma respingerii deschiderii negocierilor lor de aderare în octombrie, relateazăă The Associated Press.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Extinderea UE este reciproc avantajoasă”, a subliniat ea pe Twitter.
Modificările avute în vedere le oferă statelor membre posibilitatea de a întrerupe o procedură de aderare - și chiar să oblige o țară candidată să reia negocierile de la zero în anumite capitole politice - în cazul în care Uniunea constată lipsuri.
Comisia speră astfel să convingă Franța - care se declară de acord în în principiu cu o extindere a UE în Balcani pe termen lung - să-și ridice obiecțiile înaintea unui summit UE-Balcani, prevăzut în mai la Zagreb.
”Comisia a construit un pod solid pentru Franța. Noi contăm pe Paris ca el să treacă acest pod, să se asocieze consensului și să deschidă calea începerii discuțiilor de aderare”, a declarat pentru reuters un diplomat european.
Emmanuel Macron a refuzat, în octombrie, deschiderea negocierilor de aderare ale Albaniei și Macedoniei de Nord, blocând astfel un proces care să fie deschis apoi Serbiei, Kosovo, Muntenegrului și Bosniei.
Președintele francez a reclamat ca UE să se reformeze înainte să continue o extindere pe care o consideră ”prea birocratică”.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Cade Guvernul, se întărește leul. Mișcări de capital la nivel regional. Avertismentele analiștilor bancariFostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și alte state membre - ca Italia - consideră că Franța a comis o ”greșeală istorică” și că și-a asumat astfel riscul de a încuraja țările din Balcani să se îndepărteze de UE în favoarea Chinei și Rusiei.
Noul comisar unagar însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi - care consideră, la rândul său, că includerea acestor șase țări este crucială în a permite UE să-și consolideze influența la nivel mondial - a catalogat viitoarea lor aderare drept ”geostrategică”.
Macedonia de Nord a reacționat pozitiv.
”Această nouă abordare va conduce la o dublă victorie în săptămânile următoare: deschiderea negocierilor într-un proces avansat”, a apreciat într-un comunicat ministrul nord-macedonean de Externe Nikola Dimitrov.
Ultima aderare la UE a avut loc în 2013 - a Croației.
UE a fost fondată în 1958 de șase state și a pierdut pentru prima oară un membru - Marea Britanie - în weekend.
În ultimii 12 ani, în contextul crizei financiare și apoi a crizei migrației, apetitul primirii unor noi membri - state sărace - a scăzut.
UE speră la progrese importante în vederea aderării Albaniei și Macedoniei de Nord în martie, în vederea summitului din Croația, prevăzut în mai.