Cheltuielile militare ale Uniunii Europene (UE) au atins în 2023, după nouă ani de creștere la rând în statele membre, din cauza Războiului rus din Ucraina, o sumă-record de 270 de miliarde de euro, cu 30 de miliarde mai mult decât în 2022, anunță președintele Consiliului European Charles Michel la sediul Agenției Europene a Apărării (EDA), relatează AFP.
Acesta este al nouălea an consecutiv de creștere în rândul statelor membre UE, în contextul în care mai multe dintre ele apără necesitatea unei creșteri semnificative a acestor cheltuieli, din cauza războiului lansat de Rusia în Ucraina, scrie News.ro.
”LUCRURI MARI”
În 2022, șase dintre cele 27 de state membre UE și-au crescut cu peste 10% cheltuielile militare - iar Suedia cu peste 30%, în așteptarea ratificării aderarării sale la NATO de către Turcia și Ungaria.
Franța și-a crescut cheltuielile militare cu 0,7% în 2022, potrivit agenției specializate a UE în probleme de apărare EDA.
Toate statele membre UE au alocat per ansamblu 1,5% din PIB sectorului apărării - cu mult sub obiecitvul de 2% stabilit de NATO.
În total 22 de state membre UE sunt și state membre NATO.
Aproximativ 58 de miliarde de euro au fost alocate unor investiții în sectorul apărării, potrivit agenției europene.
Cu aproximativ ”60 de miliarde pe an, putem face lucruri mari”, a dat asigurări Charles Michel înbtr-un discurs rostit la EDA, la Bruxelles, în frunte cu o ”Piață Unică a Aprării”, în vederea evitării unei dipersări a resurselor, dublări în anumite producții și în vederea realizării unor economii importante, a subliniat el.
”VREMURI MULT MAI EXIGENTE”
În acest sens, EDA ar urma să devină ”un adevărat Minister European al Apărării”, a sugerat președintele Consiliului Eurpean - o instituție din care fac parte conducătorii statelor membre UE.
Este necesar să se ofere o mai mare vizibilitate industriei apărării UE, a subliniat el.
”Din cauza războiului de pe continentul nostru, putem garanta contracte pe termen lung” industriașilor, a dat asigurări Charles Michel.
El a subliniat că mesajulo celor 27 este clar - ”produceți, iar noi vom cumpăra”.
CITEȘTE ȘI Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, cumpără aproape jumătate din afacerile din Ungaria ale AuchanCu privire la finanțare, Charles Michel a evocat lansarea unor împrumuturi ale apărării în UE.
În pofida acestor cifre în creștere, capacitățile industriei apărării în UE sunt insuficiente pentru a face față cererii din Ucraina.
Europenii s-au angajat să livreze peste un milion de obuze Kievului - până în martie 2024 -, însă acest obiectiv ambițios pare deja de neatins.
”Forțele noastre armate trebuie să fie pregătite să facă față unor vremuri mult mai exigente”, a declarat, la rândul său, Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă și de Securitate Josep Borrell, citat într-un comunicat de EDA.
Însă UE are ”lacune importante” în privința capacității de apărare, iar ”noi continuăm să ne aflăm la coadă față de alți actori” în acest domeniu, a recunoscut Josep Borrell.
Rusia preconizează să-și crească cheltuielile militare cu 67% în 2024, la aproximativ 30% din PIB.
Însă, potrivit EDA, cheltuielile alocate cercetării și dezvoltării în domeniul apărării au scăzut cu 200 de milioane de euro în 2022 față de 2021, la 3,5 miliarde de euro.