Cei 27 confirmă deschiderea la 25 iunie a negocierilor de aderare la UE ale Republicii Moldova și Ucraina

Cei 27 confirmă deschiderea la 25 iunie a negocierilor de aderare la UE ale Republicii Moldova și Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene confirmă deschiderea - la 25 iunie - a negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova, anunță președinția belgiană a Consiliului UE, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Miniștrii Finanțelor din UE, reuniți la Luxemburg, au adoptat cadrul negocierilor cu cele două țări candidate, confirmând un acord de principiu al ambasadorilor lor, la Bruxelles, la care aceștia au ajuns săptămâna trecută, scrie News.ro.

Alertă de la Booking - Inteligența artificială a adus o explozie a fraudelor la cazare CITEȘTE ȘI Alertă de la Booking - Inteligența artificială a adus o explozie a fraudelor la cazare

Acest acord deschide calea unei începeri oficiale a negocierilor marți, la Luxemburg, precizează pe X președinția europeană a UE.

Cei 27 urmează să deschidă mai întâi negocieri cu Ucraina, marți după-amiaza, iar apoi cu Republica Moldova, potrivit unei surse diplomatice.

CE CONSIDERĂ CONDIȚIILE ÎNDEPLINITE

Șefii de stat și de guverne ai UE au deschis calea acestor negocieri de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, două foste republici sovietice, la jumătatea lui decembrie 2023.

Însă Ungaria frâna, până acum, deschiderea unor negocieri de aderare oficiale cu Ucraina, motivând că aceasta nu îndeplinește condițiile.

Comisia Europeană (CE) a stabilit la 7 iunie că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile prealabile unei deschideri oficiale a negocierilor.

MĂSURI ANTICORUPȚIE ȘI ÎMPOTRIVA OLOGARHILOR

Comisia a cerut Kievului măsuri de luptă împotriva corupției și împotriva acaparării de către oligarhi.

Ea a cerut o mai bună gestionare a minorităților - o măsură reclamată cu insistență de către Budapesta, din cauza prezenței în Ucrina a unei comunități ungare.

UE a acordat, în iunie 2022, atât Ucrainei statulul de stat candidat la aderare, un gest puternic simbolic, la doar câteva luni după invazia rusă, cât și Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor este o etapă într-u proces de aderare lung și anevoios.

O eventuală aderare la UE a Ucrainei - o țară cu 40 de milioane de locuitori și o putere agrcolă - ridică numeroase dificultăți, începând cu cea a ajutoarelor financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
moldova
ucraina