Un raport intitulat "Rings of Fire", dat publicității de Universitatea din Portsmouth (Anglia), avertizează organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august) despre riscul unui val de căldură extrem de periculos în săptămânile de competiție.
Raportul subliniază că temperaturile au continuat să crească în capitala Franței, iar riscul unul val de "căldură mortală" în această vară este foarte real, atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori, scrie Agerpres.
Documentul face referire la valul moral de căldură din 2003 în Franța, care a ucis peste 14.000 de oameni, precum și la cele din anii următori, când temperaturile au doborât toate recordurile, depășind 42 de grade.
CITEȘTE ȘI Alertă de la Booking - Inteligența artificială a adus o explozie a fraudelor la cazareRaportul subliniază riscul crescut de căldură extremă în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, mai ales având în vedere creșterea semnificativă a temperaturilor din regiune de când capitala Franței a găzduit ultima dată Jocurile Olimpice, în urmă cu un secol.
Mai mulți sportivi medaliați prezenți la ultimele Jocuri Olimpice depun mărturie despre situațiile periculoase cu care s-au confruntat, uneori cu riscul vieții. Marcus Daniell, jucător de tenis și medaliat cu bronz din Noua Zeelandă, a spus: "La Jocurile Olimpice de la Tokyo, am simțit că nivelul căldurii era la limita riscului real - tipul de risc care ar putea fi fatal".
Raportul menționează consecințele încălzirii globale asupra performanței sportive, variind de la perturbarea somnului până la leziuni legate de căldură. "Pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească, schimbările climatice ar trebui privite din ce în ce mai mult ca o amenințare existențială pentru sport', a declarat Lordul Sebastian Coe, președintele World Athletics și cvadruplu medaliat olimpic.
Jocurile Olimpice de la Paris ar putea deveni chiar cele mai fierbinți Jocuri din istorie, depășindu-le pe cele de la Tokyo, unde temperaturile au fost în jur de 34 de grade, iar umiditatea ajungea la aproape 70%. "Este probabil ca Jocurile de la Paris să depășească acest record, deoarece schimbările climatice datorate utilizării combustibililor fosili au contribuit la valuri de căldură record în ultimele luni", asigură fiziologii prof. Mike Tipton și dr. Jo Corbett.
Pentru a evita o potențială tragedie, raportul stabilește cinci recomandări pentru autoritățile sportive: programare inteligentă pentru a evita căldura extremă, asigurarea siguranței sportivilor și fanilor prin planuri mai bune de rehidratare și răcire, oferirea de modalități sportivilor de a vorbi despre schimbările climatice, consolidarea colaborării între organizațiile sportive și sportivii în campanii de conștientizare a schimbărilor climatice și reevaluarea sponsorizării combustibililor fosili în sport.