Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne au returnat neavizat Ministerului Muncii un memorandum de colaborare inter-instituțională în vederea ”reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale”, obiectiv prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), relevă date analizate de Profit.ro.
De ce este important: În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, la componenta ”Reforma sistemului public de pensii” este prevăzută și problematica indemnizațiilor/pensiilor de serviciu. Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru finalizarea ”cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.
De asemenea important: În cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), România beneficiază de o alocare de 29,2 mld. euro. Pentru a accesa aceste fonduri, România a elaborat și transmis oficial, la 31 mai 2021, Comisiei Europene (COM), Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta a fost aprobat la 29 octombrie 2021 prin Decizia Consiliul UE și a intrat in vigoare la 3 noiembrie 2021.
CITEȘTE ȘI LEGE Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate doar pe banii statului. Proprietarii nu le vor putea vinde 25 de ani decât cu rambursarea sumelorÎn cadrul Componentei 8 a PNRR, respectiv ”Reforma fiscală și reforma sistemului public de pensii”, este cuprinsă Reforma nr. 6 – „Reforma sistemului public de pensii”. Această reformă vizează îndeplinirea următoarelor jaloane și ținte:
- Jalonul 214: ”Intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii”
- Jalonul 215: ”Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale” (indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi cu caracter special).
Conform PNRR, pensiile speciale vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale. Noul cadru legislativ nu va permite crearea unor noi categorii de pensii.
Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intenționează să se introducă noi criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora.
”Noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu nu va echivala cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu. Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează cu o restrângere a unui drept constituţional, ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare”, arată Ministerul Muncii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Proiectul revizuit cu măsuri fiscale. Concesii - eliminarea impozitului specific din ianuarie și taxare mai puțin dură la jocuri de noroc. Statul vrea însă 800 milioane lei de la operatori. Modificare majoră la microîntreprinderi - firmaÎn acest scop, ministerul citat a inițiat un memorandum având scopul stabilirii premiselor instituționale necesare pentru îndeplinirea jalonului 215 : ”Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.
Memorandumul avea următoarele prevederi:
- Încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului public de pensii între Ministerul Muncii/ Casa Națională de Pensii Publice și ministerele de resort și/sau instituțiile al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare, privind punerea la dispoziția Ministerului Muncii, în vederea îndeplinirii jalonului 215, a propunerilor legislative care reglementează aria de competență a fiecărui minister. De asemenea, urmau fi furnizate ministerului datele și informațiile necesare în vederea măsurării impactului bugetar al propunerilor/opțiunilor de reformă a indemnizațiilor/ pensiilor de serviciu, inclusiv cele militare.
- Constituirea unui grup de lucru interinstituțional cu reprezentanți ai tuturor ministerelor de resort și/sau instituții al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare de stat, pentru elaborarea cadrului legislativ necesar implementării reformei privind pensiile de serviciu;
- Participarea reprezentanților ministerelor de resort/instituțiilor la activitățile comitetului privind monitorizarea sistemului public de pensii;
- Informarea la fiecare reuniune a comitetului interministerial de coordonare al PNRR (coordonat la nivel de prim-ministru) și comitetului de monitorizare al PNRR cu privire la stadiul și implicarea ministerelor de resort/instituțiilor al căror personal beneficiază de indemnizații/pensii de serviciu, inclusiv pensiile militare în implementarea jalonului aferent reformei.
CITEȘTE ȘI România distruge alte 3 milioane doze de vaccin anti-Covid expirate. Se negociază reducerea livrărilor. România ar fi avut posibilitatea anul trecut de a refuza tranșa, dar autoritățile nu au răspuns, așa că s-a considerat că e vorba de un acord tacitPână la data de 11.07.2022, în cadrul procedurii de avizare interinstituțională, memorandumul a fost aprobat de un singur minister:
- A avizat favorabil: Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației;
- A avizat cu observații: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
- Au returnat proiectul de Memorandum neavizat cu observații: Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne
- Se află încă pe circuitul de avizare: Ministerul Justiției și la Serviciul Român de Informații.
CITEȘTE ȘI TABEL Câștigul salarial mediu net a scăzut. Cum și pentru cine a fost afectat de inflațieConform unor surse oficiale, Ministerul Muncii atenționează că avizarea și aprobarea memorandumului constituie un demers necesar pentru îndeplinirea în termen a jalonului 215 - având termen de finalizare 31 decembrie 2022 (intrarea în vigoare a noului act normativ) - și va solicita premierului Ciucă să ceară ministerelor vizate clarificarea poziției acestora privind pensiile speciale.