VIDEO Pe Cont Propriu – Cristian Birta, fondator Kooperativa 2.0: Care a fost unul dintre cele mai deștepte lucruri pe care le-am făcut din punct de vedere al brandului. Am fost extraordinar de prost că n-am făcut mai repede asta

VIDEO Pe Cont Propriu – Cristian Birta, fondator Kooperativa 2.0: Care a fost unul dintre cele mai deștepte lucruri pe care le-am făcut din punct de vedere al brandului. Am fost extraordinar de prost că n-am făcut mai repede asta
scris 25 mar 2024

A cochetat cu “antreprenoriatul” încă de la o vârstă fragedă, iar acum a ajuns să conducă una dintre cele mai vechi și cunoscute agenții de digital marketing de pe piața locală, devenind și un nume de referință în digitalul românesc.

Cristian Birta, fondator Kooperativa 2.0, povestește, la podcastul Pe Cont Propriu, că a fost pe cont propriu dintotdeauna. Mereu a fost un fel de intraprenor, chiar și atunci când era angajat.

Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro

Urmărește-ne și pe Google News

„Am făcut multe joburi și tot timpul eram ceea ce se numește intraprenor. Dar eu nu știam. Tot timpul făceam lucruri, veneam cu idei. Și, la ultimul job la care am fost, venise un membru al board-ului și îmi zice să mă apuc de antreprenoriat. Asta a fost acum 30 de ani, nici măcar nu știam ce era aia. Pe vremea aia știam de bișnițari. Percepția care încă mai există și acum asupra antreprenorului român. Și am început să mă uit un pic ce înseamnă antreprenor și aia a fost”, mai spune acesta.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Primul pas în antreprenoriat l-a făcut încă pe vremea când era copil, ani în care a învățat „tainele negocierii”.

„Aveam puțini ani și am făcut schimb de jucării cu niște vecini. Mi-a dat un vecin ceva scump și au venit părinții lui să explice părinților mei să le dau înapoi ce am luat. Le-am zis că dacă vor înapoi ce am primit, să mi dea altceva, o compensație. Ăla a fost primul deal pe care l-am făcut. 

Apoi, când aveam vreo 10-11 ani, m-a luat unchiul la oi. Și am muncit în draci. Dar, stând acolo, am văzut cum venea lumea de prin sat să cumpere direct de la stână. Și, pe lângă bani, am cerut unchiului și niște produse, pe care le-am vândut pe scară”, rememorează Cristian Birta.

De-a lungul anilor, ce a observat Birta este că, de cele mai multe ori, antreprenorii români gândesc foarte mic.

„Aici sunt diferențele fenomenale dintre europeni și americani. Noi nu avem organul să gândim mare. Nu ne-a învățat nimeni. De cele mai multe ori, ai noștri gândesc mic. Și tot așa și eu. Am făcut tot felul de învârteli. În cămin vindeam cafea la linguriță și țigări la fir. La un moment dat ne-a cerut cineva o palincă, care în anii ‘90 a fost valută. Și am adus câțiva litri, apoi alții și am ajuns să aduc câte o tonă”, își amintește acesta.

VIDEO Pe Cont Propriu - Laura Sardescu, co-fondator neakaisa.ro: Momentul în care am depășit vânzări de 1 milion euro, la fel de șocant ca alternativa în care totul se duce de râpă CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Laura Sardescu, co-fondator neakaisa.ro: Momentul în care am depășit vânzări de 1 milion euro, la fel de șocant ca alternativa în care totul se duce de râpă

Ce a învățat după mai bine de un deceniu de antreprenoriat „ca la carte” este însă importanța unui sistem de referință.

„E important să setezi tu sistemul de referință. Ce înseamnă asta? Adică să ne comparăm.  Sistemul principal de referință e valoarea pe care o ai. Ăla dacă ți se schimbă, e grav. Înseamnă că ți s-a dereglat tot setul de valori în bine sau în rău”, mai spune Cristian Birta.

Cei peste 15 ani de experiență în marketing s-au transpus într-o carte, pe care Cristian Birta a scris-o în anii pandemiei.

„A fost unul dintre cele mai deștepte lucruri pe care le-am făcut vreodată din punct de vedere al brandului personal și al business-ului. Am fost extraordinar de prost că n-am făcut mai repede asta. Cartea a venit când a venit pandemia. Când m-am simțit blocat în casă am înnebunit și am zis să scriu cartea. 2.000 de cărți au fost cumpărate înainte de apariția ei la Cărturești. După două săptămâni am scos banii pe ea”, precizează antreprenorul, care consideră că brandul personal este cel mai important instrument pentru un antreprenor atât în relația cu clienții, cât și cu angajații, furnizorii sau statul.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian birta
kooperativa 2.0