Brandul personal trebuie în primul rând expus public, însă nu oricum, spune, în cadrul podcastului Pe Cont Propriu, Cristi Birta, fondator Kooperativa 2.0, agenție de digital marketing. Există mai multe straturi prin care antreprenorii trebuie să filtreze conținutul pe care vor să-l expună public despre brandul lor personal.
„Primul strat este cel legal. Nu încălca legea! Problema e că mulți nu știu. Și de multe ori se încalcă legea pe glumiță. Stratul al doilea este cel etic, moral. Trebuie să ții cont de care e publicul tău. Mai există stratul de cutumă. Asta înseamnă că dacă nu știi să folosești youtube să-ți transmiți brandul personal folosește altceva. Adaptarea la canal. Și mai este stratul de context”, explică acesta.
Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro
El recomandă antreprenorilor și foarte mult antrenament în ceea ce privește expunerea publică a brandului personal și a conținutului pe care vor să-l transmită.
„Îți trebuie foarte mult antrenament. Eu nu cred că se poate întâmpla ceva în viața noastră fără să facem mult antrenament. Și, după ce ți-ai terminat antrenamentul, te duci în cantonament și după intri în competiție. Cum intri în competiție? Păi ești echipă nouă, adică de la liga 5 în sus și ai ani de zile până să ajungi în liga principală. Sunt mulți care sar etapele, unora le reușește, altora nu”, adaugă antreprenorul.
Cristi Birta atrage atenția și asupra standardelor nerealiste pe care de cele mai multe ori antreprenorii la început de drum și le setează.
„Te uiți la influenceri și vrei să-ți faci din ei un sistem de referință. N-are nicio logica. Fă-ți un sistem de referință realistic. Tu ești în liga 5, abia intri, iar ăia joacă la Champions League. Pune-ți ca obiectiv să ajungi acolo în 5 ani, dar nu te compara cu ei. N-are nicio logică să faci asta. Setează-ți niște obiective normale”, afirmă el.
În expunerea brandului personal, continuă Birta, onestitatea joacă și ea un rol important, dar și diversele roluri pe care un antreprenor și le asumă.
„Toți jucăm roluri în viață. Cea mai mare problemă este când joci foarte multe roluri, extrem de diferite. Și eu joc anumite roluri, dar nu mă duc foarte departe de registrul scenic. Unii nu numai că joacă multe roluri, dar joacă și în piese diferite și în locuri diferite. Cât poți duce multipla schizofrenie în viața ta? Nu te duce foarte departe. Distanțele astea pe care le parcurgi între roluri sunt ucigătoare pentru creierul și sufletul tău. Iar ca regulă de bază - nu vorbi niciodată în privat despre cineva dacă aceleași lucruri nu i le-ai spune și lui în față”, precizează acesta.
Kooperativa 2.0, agenție de social media, PR și marketing digital, a fost înființată în urmă cu mai bine de un deceniu, ajungând în prezent la peste 30 de angajați și a realizat peste 800 de campanii de influencer marketing, peste 20.000 de postări pentru conturile sociale și a colaborat cu peste 300 de branduri.
Însă, de la înființarea businessul și până în prezent, Cristi Birta se mândrește cel mai mult nu cu rezultatele obținute, ci cu faptul că a reușit să mențină ADN-ul companiei același.
„Sunt extraordinar de mândru. Eu cu asociatul meu, Vlad, am făcut o firmă împreună să avem unde să mergem cu drag la serviciu. Ani de zile n-am făcut niciun ban din cauza acestui lucru. Noi finanțam să avem un loc în care să mergem cu drag la serviciu fără să facem niciun ban. A rămas în ADN asta.
Cultura noastră organizaționala e minunată și e un loc în care vii cu drag la serviciu. Și a rămas în continuare. A fost foarte greu să nu-l schimbăm. Orice business antreprenorial trebuie să aibă un ADN, care să fie al antreprenorului. Altfel, este fără personalitate. Te costă să ții o cultură organizațională ca antreprenor. Renunți la oameni. Reduci profitul în esență”, mai spune acesta.