Nu am observat fluidizarea traficului în București, la super-market cozile sunt la fel de mari, în transportul public aceeași aglomerație, dar suntem precauți în privința Coronavirus.
Mergem de luni până vineri la muncă și nu mai prea ieșim la restaurante sâmbăta, de parcă virusul se ia numai în weekend! În schimb, ne ducem la mall, unde traficul este de peste 3.000 vizitatori/zi și unde habar nu ai dacă vreunul dintre ei s-a întors recent din Italia sau China.
Industria ospitalității suferă fără motive întemeiate, oamenii nu realizează că mergând pe stradă sau intrând într-un magazin au riscuri mai mari să fie contaminați versus o mini-vacanță în România. Turismul românesc trebuie încurajat, este o panică temporară, un element efemer. Noi înregistrăm zilnic rezervări pentru luna mai și cele de după, considerându-se perioada curentă una de așteptare cumva, de scepticism în a călători.
Acum se anulează evenimente pe bandă rulantă, preventiv, din frică de răspundere sau decizii personale pe care le respectăm, în fond este alegerea fiecăruia. În același timp vin rezervări pe segmentul 25-45 ani și petrecerile continuă. Să înțelegem că tinerii sunt iresponsabili? Nu, ci doar mai conștienți poate că nu te poți ascunde de ce s-ar întâmpla oricum, dacă este să se întâmple.
Cred că ai mai multe riscuri să contactezi virusul de la magazinul de pâine decât dintr-un hotel sau restaurant. Putem avea mai multă grijă de noi, putem fi precauți, dar să nu exagerăm și să o ducem în extreme.
CITEȘTE ȘI Coronavirus și Turismul Să ne gândim la ce spun specialiștii, doar la unul din factorii importanți de apărare împotriva virusului, și anume curățenia, care este de cele mai multe ori pusă pe primul plan de către orice hotel și restaurant cu minime pretenții. Se folosesc materiale de curățenie profesionale și există personal care să facă asta de câteva ori pe zi.
Deci hotelul/pensiunea/casa de vacanță poate fi locul cu riscul cel mai scăzut de microbi per metru pătrat, nu? Și atunci de ce nu gândim cu sens, de ce ne anulăm vacanțele și de ce spunem că riscăm să ne îmbolnăvim călătorind? De ce vrem să anulăm bilete de avion și continuăm să mergem zilnic cu metroul sau autobuzul? De ce nu se mai bea berea cu același nume ca virusul? Asta chiar că e dovadă de inteligență din partea oamenilor; cred că dacă apare vreun alt virus pe care un doctor îl va denumi H2O, vor muri mulți de sete.
Octavian Moldovan este Director General Suter Palace și consultant în industria ospitalității