Prietenul la nevoia lui se cunoaște

scris 30 aug 2017

O vorbă spune că “Prietenul la nevoia lui se cunoaște”, iar când te faci antreprenor 5.0 and over așa, peste noapte, este unul din acele momente când ai nevoie de toți prietenii.

Vă e teamă? Da, ar trebui să vă fie un pic teamă, căci dincolo de spaimele de natură strict economică, acum este momentul în care afli cât loc de “bună ziua” ai lăsat în urmă, atât din punct de vedere profesional, cât și uman. Patru-cinci telefoane sunt edificatoare, căci acum ești tu SINGUR și nu mai ai cheia la resursele mari ale companiei, nu mai ești un “influencer” în circuitele de “company politics” și nu mai decizi ce e bine și ce e rău în lume, cine stă și cine pleacă. Da, a venit momentul când ești la “judecata de după apoi”.

Urmărește-ne și pe Google News

Vreau să le muțumesc tuturor prietenilor care au fost lângă mine în tot acest timp și m-au ajutat cu gândul, cu vorba și cu fapta. Ca antreprenor 5.0 and over ai nevoie de tot ajutorul pe care nici nu ai visat că o să ai vreodată nevoie. Ești cam ca Harap-cu-părul-Alb, plecat într-o călătorie pe un teritoriu care ți-e complet necunoscut, unde ai nevoie și de Setilă, și de Fomilă, și de Păsărilă-Lăți-Lungilă, și de Gerilă, și de gloaba care mănâncă jăratec când nu te aștepți și se transformă brusc în cal fermecat.
Fiecare dram de ajutor este de neprețuit și este evident că nu pot  - dar nici nu vreau! - să fac o ierarhizare a importanței ajutorului primit de  la prietenii mei. Totuși, ca să rămâneți și cu ceva concret și utilizabil imediat după citirea articolului, o să enumăr prietenii de care sunt SIGUR că o să ai și tu nevoie, antreprenor 5.0 and over.

Un prim-ministru cât o cârtiță pierdută CITEȘTE ȘI Un prim-ministru cât o cârtiță pierdută

Primul de care ai nevoie este prietenul avocat. Slavă-Domnului, după aproape 10 ani în care m-am învârtit profesional în lumea bună a avocaților, am avut șansa să cunosc zeci de avocati excepționali, ca profesioniști și ca oameni. Mulți mi-au sărit în ajutor din prietenie și cu prietenie, așa că am avut parte de sfaturi juridice bune și de o grămadă consultanță și asistență juridică pe Legea 31/1990 a Societăților Comerciale. Apoi am avut nevoie de asistență juridică la scrierea actului constitutiv, apoi la depunerea la Registrul Comerțului și scoaterea actelor firmei, la scrierea contractelor de comodat, la redactarea primelor contracte comerciale ș.a.m.d. Prietenul avocat te ajută cu înregistrarea mărcii și alte chestii pe la OSIM, mai dă o mână de ajutor să se uite pe contractele pe care ți le mai trimit furnizorii și clientii, îți mai spune de ce să te ferești și de ce să fugi ca de Dracu până când începi și tu să te prinzi.

De asemenea, știam de pe vremea când lucram în lumea lor că este mai bine să stai de vorbă cu un avocat înainte să te apuci de un lucru care implică acte și contracte, decât să fii nevoit să te duci la el după ce lucrurile încep să se strice. Experiența de antreprenor 5.0 and over mi-a întărit convingerea: du-te și vorbește cu un avocat, indiferent de ce-ți trece prin cap să încerci.

Al doilea prieten de care ai nevoie este prietenul IT-ist și pot să spun cu mâna pe inimă că ajutorul lui e – ca în reclamă – de neprețuit. Păi cine-ți dă ție găzuire în secunda doi, cine-ți configurează ție calculatoarele, cine-ți spune ce e temelie și ce e fudulie în materie de calculatoare, printere, scannere și  routere? Cine-ți face rețeaua, cine-ți configurează mailul, cine-ți urcă și îți întreține site-ul? Sigur, o să se găsească unii care să-mi spună că multe dintre astea le-aș putea face și singur, dar vă reamintesc că vorbim de “antreprenor 5.0 and over”, adică de cei care se uitau cu invidie la prietenii lor din Liceul de Mate-Info Nr.1 (fost Groza, actual Vianu) când se băteau în recreații cu cartelele de la vârful de lance al informaticii românești, calculatorul FELIX 256. În plus, eu am terminat Filosofia, iar cifrele au, pentru mine, o putere aproape mistică. 

Solidar cu taxa de solidaritate CITEȘTE ȘI Solidar cu taxa de solidaritate

Și, uite așa, ajungem la al treilea prieten de care ai nevoie: contabilul. După cum spuneam, pentru mine, personal, cifrele sunt semne mistice. În plus, o scurtă vizită la ANAF m-a ajutat să înțeleg cât de ZEU poate fi un contabil bun.

Adevărul este că nici statul nu-i ajută și nu-i îndrumă pe cei mai puțin înzestrați la matematici speciale, ca mine, dar care, chiar dacă au trecut de o anumită vârstă, vor mai degrabă să-i dea bani decât să-i ceară. În cazul meu punctual, ANAF-ul voia să mă amendeze drastic pentru că nu i-am plătit o sumă pe care nu i-o datoram și ținea morțiș să mă ardă la buzunare pentru ceva ce un avocat ar numi “eroare materială”: am bifat greșit o căsuță, ceea ce m-a aruncat dintr-un “vector fiscal” în cu totul alt vector-univers fiscal! Recunosc cu mâna pe inimă că nu înțeleg ce se întâmplă în spatele ghișeelor – un fel de ghilotină simbolică în care statul te obligă să te apleci și să-ți bagi singur capul, la tăiere.

Al patrulea prieten de care ai nevoie e unul grafic designer, unul bun rău, care să te pună rapid pe picioare cu o siglă decentă, cu o carte de vizită, cu o prezentare care să potențeze expertiza și să te ajute să te vinzi, cu un site, adică  -pe scurt - să-ți facă o identitate vizuală fără de care nu prea exiști. Dacă nu ai toate cuvintele la tine, îți trebuie și unul care să pună câteva cuvinte bine-simțite între poze, la servicii, la obiective-misiune-valori, la echipă și la expertiză-proiecte. Copy-writer se numește...Ține-i aproape și după ce ai trecut de faza cu “fă-mi și mie o siglă”, că o să ai nevoie de ei pentru “comunicare”. (Ăsta-s eu, căutați-mă!)

Pe lângă acești 4-5 prieteni care o să te pună oarecum “pe șine” mai sunt alți prieteni care o să te ajute cu un sfat, cu o idee, cu o vorbă, cu o încurajare, cu un gând bun. Prețuiește-i, căci fără ei o să pici repede înapoi în depresia angajatului și o să vrei să-ți cauți iar un loc de muncă.

În fine, mai sunt prietenii care-ți dau primele proiecte și primii bani ca antreprenor. Ce este cel mai special la ei este faptul că au încredere în expertiza ta profesională într-un moment în care poate și tu începi să te îndoiești de tine, de abilitățile tale de a face față cu succes celor care vin din spate și formadabilei tehnologii pe care știu să o mânuiască cu o diabolică dibăcie. Aceștia sunt prietenii care au încredere atat de mare în tine, încât sunt dispuși să riște o prietenie – uneori, poate o prietenie de o viață – fiind siguri că poți face ceva deosebit pentru business-ul lor. Nu încurca lucrurile, nu te trage de șireturi cu prietenul client, căci riști să pierzi și banii, și prietenia.

La final, fraza motivațională, ca să dea bine: Legea entropiei ne spune că, lăsate de capul lor, lucrurile au tendința de a merge spre punctul de minimă energie, adică din prost în mai prost. Prieteniile au darul de a introduce foarte multă energie în sistem. 

viewscnt
Afla mai multe despre
antreprenor