Pentru falimentul Omnia, vinovat este Guvernul

Alin Burcea
Alin Burcea
scris 29 oct 2017

Am observat în aceste zile, de după sinuciderea patronului Omnia și iminentul faliment al companiei, sute, poate chiar mii de păreri pe această temă. În mare parte din ele, și mă refer la dezbaterile din mediul de turism, Alin Burcea, adică subsemnatul, este un vinovat sau unul dintre vinovați. Unii au afirmat că fie știam ce urmează să se întâmple cu Omnia și nu am spus nimic, alții că am știut și nu am făcut nimic etc.

De fapt, de vină pentru situația creată este Guvernul și toți cei care au ocupat, vremelnic, funcția de șef al turismului românesc! De ani de zile, colegii din ANAT au discutat cu asiguratorii să crească garanțiile, cel puțin pe acelea ale turoperatorilor. Noi ne dorim o piață cât mai sănătoasă, fără nicio problemă și fără niciun faliment, în care să ne desfășurăm în liniște activitatea.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile de asigurări, în general, sunt ele însele destul de fragile fiscal și nu au un mare interes să dezvolte acest produs, și anume asigurarea agențiilor de turism. Acesta este motivul pentru care Omniasig asigură peste 80% din piață; și-au asumat-o, sunt o firmă puternică și își cunosc meseria.

Actuala legislație și actualele garanții au fost gândite și transformate în act normativ de către mine, în anul 2001, pe când lucram ca secretar de stat la ministerul Turismului. Până la acea data nu exista, practic, nicio garanție. Pentru anul 2001, când nu auzeai de insolvențe și falimente, ideea în sine a garanției era o chestiune novatoare, iar 50.000 de dolari era o sumă mare. Din acel an, din păcate, niciun ministru al Turismului, deși le-am repetat tuturor, de multe ori, nu a fost interesat de această temă.

În anul 2015, Bruxelles-ul a emis ultima Directiva de Travel, care spune foarte clar că banii turiștilor trebuie asigurați! Știti cine era ministrul care avea în subordine Turismul în anul 2015? Domnul Mihai Tudose..., ce să mai comentăm.

Asociația noastră a lucrat peste un an la un proiect de act normativ pentru asigurare în spiritul Directivei Europene, depus la minister pe data de 28.10.2016, deci acum un an, și nu s-a întâmplat nimic. Personal, cred că turiștii păgubiți ar trebui să dea în judecată statul român, care nu s-a preocupat să asigure banii, deși există chiar și o Directivă Europeană în acest sens. Nu doar turiștii au fost păgubiți, ci și zeci de agenții. Toți au fost loviți în aceeași măsură.

Drama agentului de turism CITEȘTE ȘI Drama agentului de turism

Dragi turiști, vă rog să aflați că nu există Early Booking la circuite, decât în limita comisionului mediu de 7%. Pentru destinații de tip Antalya, Grecia, Spania, Bulgaria, chiar și litoralul românesc, există discounturi de până la 50%, pe care agenția le "ia" de la hoteluri și le transmite turistului. La circuite, însă, pur și simplu nu pot exista astfel de reduceri substanțiale!

Ministru Mircea Dobre a dat o Ordonanță referitor la garantarea pachetelor, pe data de 30 august 2017, iar acum discutăm normele. Ordonanța va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Este prea târziu pentru păgubiții Omnia, dar sper ca în viitor să nu mai fie probleme!

viewscnt
Afla mai multe despre
omnia
insolventa
turisti
alin burcea
editorial