E limpede că, fiind membru al UE, România trebuie să-și alinieze strategiile și politicile la obiectivele europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Gazele naturale, cu emisii mai scăzute decât alți combustibili fosili, vor contribui la atingerea acestor obiective. Mai mult, țara noastră poate să devină un lider regional în securitatea energetică, contribuind la obiectivele europene prin utilizarea optimă a resurselor sale de gaze naturale și prin inversarea dependenței de importuri de energie până în 2035 - un alt obiectiv strategic aflat în vizorul ministerului de profil. Acest lucru poate fi realizat prin intensificarea exploatării resurselor interne de gaze naturale și integrarea acestora într-un mix energetic diversificat.
Subliniez că viitorul energetic al țării depinde semnificativ de capacitatea ei de a-și valorifica pe deplin resursele de gaze naturale. Cu ajutorul unor politici publice echilibrate și înțelepte, aceste resurse asigură securitatea energetică, sprijină tranziția ecologică și contribuie la competitivitatea economică a României.
Și apropo de politici echilibrate, recent s-a încheiat perioada de dezbatere publică la care a fost supusă “Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050”, un document programatic al Ministerului Energiei care pleacă de la premisa că dezvoltarea și creșterea competitivității economiei naționale, îmbunătățirea calității vieții, întărirea securității naționale și protejarea mediului sunt indisolubil legate de dezvoltarea și modernizarea sectorului energetic. Proiectul propune șase obiective generale: securitate energetică; energie cu emisii scăzute de carbon; eficiență energetică; asigurarea accesului fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară și competitivitate economică a energiei; piețe de energie eficiente; digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitatea cibernetică.
CITEȘTE ȘI Opinii: Români de succes, ieșiți în față!Evident, propunerea ministerului, viziunea, obiectivele și planul de acțiuni propuse dau naștere la vii dezbateri, la aprecieri sau critici și la polemici - atât publice, cât chiar și între membrii Consiliului Onorific (din care fac parte) - un organism format de minister cu scop consultativ pe parcursul elaborării proiectului.
Ar fi bine să înțelegem că România se află într-un punct crucial al evoluției sale energetice, având oportunitatea de a construi un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv. Viziunea propusă de ministerul de resort țintește dezvoltarea unui sector “robust” care să asigure securitatea aprovizionării, accesibilitatea pentru consumatori și durabilitatea pe termen lung; iar în acest context, ministerul recunoaște că gazele naturale joacă un rol vital, fiind o componentă esențială a tranziției către un mix energetic diversificat și sustenabil.
Primul obiectiv strategic enunțat este chiar securitatea energetică; un pilon al acesteia sunt gazele naturale de care dispune România și care oferă o sursă de energie fiabilă și flexibilă, capabilă să răspundă rapid variațiilor cererii. Exploatarea rezervelor din Marea Neagră și din zăcămintele terestre este crucială pentru consolidarea securității energetice și pentru reducerea până la zero a dependenței de importuri a țării, până în 2035.
Strategia stabilește clar că tranziția către surse regenerabile este esențială pentru reducerea emisiilor de carbon; dar intermitența acestor surse cere soluții complementare. Tocmai de aceea, gazele naturale - cu emisii mai scăzute de carbon față de alți combustibili fosili - sunt ideale ca resursă de tranziție, asigurând continuitatea producției de energie în perioadele când sursele regenerabile nu pot satisface cererea. Astfel se sprijină și tranziția energetică prin oferirea unei soluții intermediare fiabile și eficiente.
CITEȘTE ȘI Opinii: Afacerile de familie pot salva România în 2025Cu privire la asigurarea competitivității sectorului energetic autohton, “crucială pentru dezvoltarea economică a României” (după cum precizează documentul programatic), este din nou de precizat că gazele naturale din producția internă sunt disponibile la costuri competitive, jucând astfel un rol important în menținerea prețurilor energiei la un nivel accesibil pentru consumatori. Iar dacă statul va stimula investițiile noi în infrastructura de gaze și în noile tehnologii, atunci va crește și eficiența energetică și vor putea fi reduse costurile, sporind astfel competitivitatea economică.
În concluzie, susțin că strategia energetică ce va fi pusă în aplicare de minister trebuie să recunoască rolul crucial pe care îl pot juca gazele naturale în dezvoltarea unui sector energetic sigur, accesibil și sustenabil.
Daniel Apostol este director general al Federației Patronale de Petrol și Gaze