Lecțiile zilei de 26 mai 2019

scris 30 mai 2019

Ziua de 26 mai 2019 nu a fost, pentru România, doar o zi a alegerilor europarlamentare sau a unui referendum pe justiție. Ziua asta a fost mult mai mult. O zi în care s-a încheiat o eră și a început altă. O zi în care s-a simțit schimbul de generații. O zi în care s-a resetat o întreagă societate, cea românească. O zi în care s-au lansat mai multe semnale clare, pe care niciun guvern și niciun politician de acum înainte nu mai are voie să le ignore.

Să le luăm pe rând:

Urmărește-ne și pe Google News

Poporul român, indiferent unde se află el, a demonstrat cu brio că ESTE VIU. A demonstrat că are emoții, că are frustrări, că ii pasă și vrea să se implice. A demonstrat că a înțeles puterea votului și că nu acceptă să fie doar masă de manevră;

Caracter: strașnic. Fund: obraznic. CITEȘTE ȘI Caracter: strașnic. Fund: obraznic.

Diaspora românească a demonstrat, odată în plus și dacă mai era nevoie, că are calități excepționale. Chiar dacă mulți au plecat și stau de ani buni în alte părți, ei sunt români, simt românește și le pasă de țară lor. Le pasă de ea, pentru că cei mai mulți vor să REVINĂ. Și își doresc o țară, cel puțin, normală. Au stat ore în șir la cozi doar pentru a vota. S-au supărat atât de tare atunci când nu au ajuns înainte de închiderea urnelor să-și exercite aceste drept, ca și cum de votul lor depindea soarta țării. Au spus prin această atitudine odată în plus că “ Da. VOTUL MEU CONTEAZĂ “.

“Eu, maică, cu cine votez?” CITEȘTE ȘI “Eu, maică, cu cine votez?”

Românii au spus clar și răspicat că nu dimensiunea pensiei sau a salariului este ceea ce își doresc cel mai mult, ci respect, încredere și perspectivă. Dacă în urmă cu câțiva ani constatăm că metoda cu găleată și kilogramul de zahăr date cadou înainte de alegeri nu mai ține, acum am constatat că metoda cu mărirea salariilor, a pensilor și scăderea de tva sau eliminarea unor taxe a expirat, de asemenea. Chiar nu mai ține nici asta. Așa cum acum câțiva ani românii luau găleata și zahărul și votau oricum ce-și doreau ei, acum ei au spus răspicat că “degeaba mi-ați mărit pensia, degeaba îmi dați salariu mai mare, eu altceva îmi doresc “. Lecția pe care orice politician român trebuie să o învețe de aici este că nu contează ce anume cred ei că vor românii, ci contează ce își doresc aceștia. Degeaba ai bani mai mulți în buzunar, dacă nu ai încredere în viitor și predictibilitate.

Se schimbă generațiile: 26 mai a fost momentul în care generația decrețeilor a predat ștafeta mileniarilor. De la cei care își doresc puterea centralizată și colectivismul am trecut la o majoritate care își dorește indivizi autonomi și meritrocrație.

Cei din mediul de afaceri, fie că vorbim despre antreprenori, despre manageri, despre profesii liberale sau PFA-uri, dar mai ales despre cei care lucrează în mediul priviat, S-AU TREZIT! Au înțeles că statul pe margine nu este soluția, au înțeles că trebuie să se implice. Și am văzut asta în special în orașe unde trendurile s-au schimbat radical. Mediul de afaceri în general a înțeles că fără el nimic nu se întâmplă în țară, că banii de salarii și pensii vin de la el și nu de la politicieni, că orice creștere economică este a lor și nicidecum a guvernului, că banii pentru spitale sau școli sau autostrăzi vin de la ei. Și că, de acum încolo, niciun guvern nu mai are voie să-i ignore, să le dea Ordonanțe de Urgență care să schimbe regulile jocului în timpul meciului, că nicio lege nu mai poate să iasă fără studiu de impact și timp suficient pentru implementare.

Cetățeni! N-ați prefera să anchetați în loc să #rezistați? CITEȘTE ȘI Cetățeni! N-ați prefera să anchetați în loc să #rezistați?

Odată în plus, cei din administrație au demonstrat că nu sunt în stare nu numai să construiască autostrăzi sau spitale, ci nu sunt în stare să organizeze nici niște banale alegeri. Umilința la care au fost supuși sute de mii de români în țară și peste hotare este inacceptabilă, iar faptul că Ministrul de Externe nu a demisionat în aceeași seară ( și nici măcar după ) arată distanță imensă între realitate și clasa politică românească.

Semnalele din 26 mai 2019 au fost cât se poate de clare și au pus capăt, sper din toată inima, unui anumit MOD de a face lucrurile în societatea românească. Nu mai merge nici cu mica și nici cu marea corupție, nu mai merge fără dialog, nu mai merge să faci politică pentru tine, ci trebuie să o faci pentru popor, nu mai merge cu angajări fictive în tot felul de instituții ale statului, nu mai merge fără profesioniști, nu mai merge împotriva Europei, împotriva străinilor, a băncilor sau a  multinaționalelor, nu mai merge într-un mod agresiv, nu mai merge cu pumnul în gură, nu mai merge cu “ hai că merge și așa ... “. În 26 mai a trecut perioada de tranziție după revoluție. Prima generație de antreprenoria predat ștafeta. Iar prima generație de politicieni e cazul să o facă de asemenea. Românii au demonstrat că vor altceva, vor fețe noi, vor oameni mai tineri, vor oameni care nu au făcut compromisuri majore în viață lor.

E cazul că cei care fac politică să înțeleagă că ideea de “ prezumție de nevinovăție “ are altă conotație în viață publică : atunci când vorbim despre inalte funcții publice sau demnități ideea de “ prezumție de nevinovăție “ trebuie înlocuită cu sintagma “dincolo de orice suspiciune “. Și da, se va întâmpla să existe nedreptăți, s-ar putea ca o suspiciune să nu se adeverească. Asta este și câteodată este tirst. Dar dacă vrem să ne facem bine, atunci va trebui ca la început să mai și exagerăm cateodata în aplicarea unor principii.

Patul cu suflet CITEȘTE ȘI Patul cu suflet

Imaginile cu cozile de români de la secțiile de votare, care au făcut înconjurul lumii, au arătat adevărată față a poporului român: viu, implicat, pro-european, dornic de schimbare, tânăr. Pe mine aceste imagini m-au întristat și bucurat în aceeași măsură. M-au făcut să simt că sunt la un hotar între un trecut tulbure și un viitor frumos. M-ai făcut să-mi doresc ca exemplul meu de revenire în țară să fie urmat de cât mai mulți conaționali, de care avem mare nevoie aici dar și care au aici cele mai mari oportunități, pe care și le pot imagina. Îmi doresc imens ca cei din clasa politică să fi înțeles bine de tot mesajele date de popor și să acționeze în consecință. Drumul de aici încolo nu va fi ușor, dar va fi extrem de frumos. În 26 mai 2019 ne-am lepădat de haine și cutume vechi și ne îndreptăm spre viitor. Ne trebuie o nouă Constituție, ne trebuie legi moderne, dar cel mai mult ne trebuie un mediu de afaceri care să înțeleagă că trebuie să se implice și să nu mai aștepte nimic de la nimeni pentru că EL CHIAR POATE să schimbe societatea. Și asta începând cu sistemul de educație și cu ideea de încredere, căci fără cele două elemente esențiale ale fundației, nimic nu se va putea. Trebuie ca, în liniște și cu perseverență, să umblăm la mentalitatea noastră a tuturor, mediu de afaceri și politicieni în primul rând. Poporul român ne-a dat această responsabilitate în 26 mai 2019 și nu avem voie să-l mai dezamăgim încă o dată.

Dragos Anastasiu este proprietarul grupului de turism și transport Eurolines

viewscnt
Afla mai multe despre
referendum
alegeri
anastasiu
eurolines