În câțiva ani, singurul smartphone cu Android care va conta va fi Nexus

În câțiva ani, singurul smartphone cu Android care va conta va fi Nexus
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 20 mai 2016

Google nu a lansat niciun produs cu adevărat uimitor la ediția din acest an a conferinței dedicate dezvoltatorilor. Nu a surprins cu absolut nimic, nu pentru că ar fi fost prezentate banalități, ci pentru că știam dinainte la ce să ne așteptăm.

În schimb, conferința Google I/O de anul acesta a clarificat un lucru: nu peste foarte mult timp Android va fi doar Google (scuze Samsung, HTC, LG, Sony, Huawei și ceilalți, dar nu va mai fi loc și pentru voi).

Urmărește-ne și pe Google News

Dincolo de aplicații, Google a prezentat la I/O mai multe tehnologii care trădează direcțiile de interes ale companiei.

A început cu Google Assistant, un asistent virtual care folosește inteligența artificială pentru a interacționa și a fi de folos utilizatorilor prin intermediul boților. Un așa-numit chat bot, cu care vom putea comunica fie verbal, fie în scris și care ne va oferi o mulțime de informații utile în urma unor conversații cât mai naturale posibil.

A urmat Daydream, o platformă de realitate virtuală care va grupa toate aplicațiile, jocurile și conținutul multimedia ce pot fi consumate într-un mediu virtual.

Apoi a venit Android Auto, platforma Google dedicată autoturismelor, care a primit, poate, cel mai important update de până acum. Android Auto nu va mai funcționa doar pe mașinile compatibile. Întreaga funcționalitate a platformei va fi disponibilă pe smartphone. Asta înseamnă că nu vei mai avea nevoie de o mașină scumpă pentru a folosi platforma Android Auto, ci îți va fi suficient un smartphone.

Toate aceste tehnologii, precum și cele care le vor urma, vor fi construite în jurul Android-ului. Sistemul de operare mobil este esențial pentru strategia de dezvoltare în acest domeniu a lui Google. De la el și către el pleacă ramificațiile care fac legătura cu cele mai fierbinți tehnologii ale viitorului mai mult sau mai puțin apropiat, precum realitatea virtutală sau inteligența artificială.

Toate aceste tehnologii își vor găsi cel mai confortabil loc pe un smartphone cu Android nealterat. Un smartphone pe care ești sigur că aceste tehnologii se vor regăsi, unde update-urile și noile tehnologii vin sigur și, mai ales, vin la timp. Un Nexus.

În această ecuație nu va mai fi loc de intermediar. Nu îți mai permiți fragmentarea ecosistemului. Trebuie ca tu, Google, să faci și să controlezi totul, așa cum face Apple. Cu atâtea tehnologii construite în jurul Android-ului, trebuie să fii sigur că ele ajung la utilizatori, și nu rămân blocate luni sau chiar ani undeva între producători și operatori.

Și, mai devreme sau mai târziu, chiar asta se va întâmpla. Google a anunțat deja că a creat o divizie de hardware care se va ocupa cu dezvoltarea de produse, iar smartphone-urile vor reprezenta o secțiune importantă.

Cu Android la peste 90% cotă de piață, Google nu riscă nimic devenind el însuși unul din producătorii importanți de smartphone-uri. Are sistemul de operare și aplicațiile, iar în viitor va avea hardware-ul și o gamă întreagă de tehnologii și servicii adiacente. Nu doar că e un următor pas firesc, dar va fi chiar esențial pentru strategia Google, să devină un producător important de smartphone-uri.

Toate tehnologiile amintite vor gravita în jurul unui Android livrat direct de Google. Într-o formă sau alta, la un anumit moment, aceste tehnologii se vor putea regăsi și pe smartphone-urile produse de partenerii Google. Dar experiența va venit cu întârziere, dacă va veni, și în niciun caz nu va fi aceeași. Iar de experiența oferită depinde succesul viitoarele tehnologii Google.

În mod logic, Google va extinde pe viitor gama Nexus și va avea smartphone-uri pe toate gamele de preț, nu doar unul sau două telefoane pe an. Va avea vârfuri de gamă cel puțin la fel de bune ca cele ale producătorilor clasici, dar și dispozitive accesibile. Asta pentru că scopul Google s-a schimbat. Nu mai este creșterea Android-ului, ci creșterea tehnologiilor adiacente cu Android în rol de locomotivă.

Când se va produce această schimbare, între un Nexus și un telefon de producător cu dotări similare, utilizatorul îl va alege fără ezitare pe primul pentru toate avantajele cunoscute deja, dar, mai ales, pentru tot ceea ce Google va fi construit în jurul Android-ului. Pentru inteligența artificială și boți, pentru realitatea virtuală, pentru internet of things, pentru auto și pentru tot ce va mai urma.

Producătorilor de telefoane cu Android le va fi aproape imposibil să furnizeze o valoare similară celei pe care o va oferi un smartphone produs de Google, indiferent că acesta va păstra numele Nexus sau se va numi altfel.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
nexus
android
smartphone