Scandalul de corupție care a lovit FIFA și, mai nou, indirect și UEFA, se transformă, pe zi ce trece, într-o adevărată bombă cu ceas, a cărei explozie a decapitat deja cele mai importante foruri fotbalistice din lume.
După suspendarea președintelui FIFA, Sepp Blatter, de către Comisia de disciplină a forului internațional, a venit rândul principalului favorit în cursa declanșată pentru moștenirea elvețianului, fosta vedetă franceză Michel Platini, să fie suspendat din funcția de vicepreședinte al FIFA. Acesta, deși se pare că deține susținerea UEFA, a anunțat că este dispus să se suspende și din poziția de președinte al Federației Europene de Fotbal.
Blatter despre președintele interimar Hayatou: “Este cel mai loial om din anturajul meu”!
Însă, circul erorilor nu se oprește aici. Cel care a devenit președinte interimar al FIFA, camerunezul Issa Hayatou, are un CV la fel de impresionant ca și Sepp Blatter, chiar dacă nu are colecția acestuia mai mult decât impresionantă de premii, ordine și medalii primite, 75 la număr, potrivit site-ului FIFA. De altfel, în luna august, Blatter l-a nominalizat pe Hayatou drept “cel mai loial om din anturajul meu”.
Astfel, în 2010, Hayatou a atacat și acuzat guvernul togolez penru interferența directă în activitatea Asociației de Fotbal din statul respectiv, interferență rezultată cu retragerea naționalei togoleze de la Cupa Națiunilor Africane din 2010. Echipa togoleză fusese subiectul unui atac armat în momentul în care se deplasa către locul disputării primului său meci de la acea competiție, cel cu Angola. Atacul s-a soldat cu moartea antrenorului secund, Abalo Amelete, a ofițerului de presă, Stanislas Ocloo, și a șoferului autobuzului, Mário Adjoua. Drept urmare, căpitanul congolez e la acea vreme, Emmanuel Adebayor, i-a cerut lui Hayatou demisia din funcția de președinte al Federației Africane de Fotbal, pe care o ocupă de 20 de ani.
În același an, în cadrul programului Panorama, difuzat de BBC, Hayatou a fost acuzat de corupție. Potrivit televiziuni britanice, în anii ‘90 Hayatou ar fi primit mită pentru lobby-ul făcut în procesul de vânzare a drepturilor tv ale Cupei Mondiale din 2010.
Un an mai târziu, The Sunday Times a susținut că Hayatou a fost unul dintre cei doi membri ai Comitetului Executiv al FIFA care a acceptat mită de 1,5 milioane de dolari pentru a susține candidatura Quatarului în vederea organizării Cupei Mondiale din 2020.
În septembrie 2011, deși se afla sub investigație pentru acuzațiile anterioare de corupție, camerunezul a fost numit președintele Comitetului Olimpic al FIFA. În urma reacțiilor din presă, FIFA s-a răzgândit și a anunțat că numirea lui Hayatou a fost o “eroare tehnică”.
Înlocuitorul lui Platini, spaniolul Villar, e responsabil pentru dispariția a 10 milioane de euro
Dacă scandalul suspendărilor lui Blatter și Platini a pus într-un con de umbră trecutul lui Issa Hayatou, numirea lui Angel Maria Villar în poziția de de vicepreședinte interimar UEFA, în locul francezului, a trecut total neobservată. În timp ce toată societatea, sportivă, politică, civilă, declară că este timpul pentru un nou început în fotbalul modern, spaniolul Angel Maria Villar, președintele Federației Spaniole de Fotbal, cu greu poate fi considerat un om anti-sistem.
Villar este anchetat încă din luna februarie pentru utilizarea ilegală și abuzivă a unor granturi de 10 milioane de euro oferite de guvernul spaniol, bani pe care președintele Federației Spaniole ar fi trebuit să-i investească în infrastructura dedicată fotbalului la nivel de juniori din Spania. Bani care evident că s-au evaporat.
Presiunea sponsorilor
Comisia de Etică a FIFA i-a suspendat din funcții pe președintele Joseph Blatter, pe vicepreședintele Michel Platini și pe secretarul general Jerome Valcke, pe timpul anchetei anticorupție demarate de autoritățile elvețiene. La finalul săptămânii trecute, patru dintre cele mai mari companii multinaționale ale lumii care sponsorizează Federația Internațională de Fotbal - Visa, Coca-Cola, McDonald’s și Anheuser-Busch InBev - au lansat un atac coordonat la adresa președintelui organizației, Sepp Blatter, cerându-i să demisioneze și etichetându-l drept un obstacol în calea reformării FIFA.
Blatter este suspectat că a efectuat o "plată neloială" de 2 milioane de franci elvețieni în favoarea lui Michel Platini, președintele UEFA. De asemenea, el este bănuit că a semnat un contract cu Uniunea Caraibiană de Fotbal (al cărei președinte era Jack Warner) în defavoarea FIFA.
Un alt pretendent la fotoliul de președinte FIFA, fostul vicepreședinte al forului internațional, Chung Mong-joon a fost suspendat pentru 6 ani și amendat cu 100.000 de franci elvețieni, după ce a fost găsit vinovat că a încălcat patru articole din Codul de Etică al forului mondial în scandalul privind atribuirea organizării edițiilor Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar).