Piața imobiliară devine mai dinamică și se revigorează, astfel că este un moment bun pentru Alpha Bank să pună în circuitul economic activele imobiliare preluate în contul unor credite neperformante, a declarat marți, într-o conferință de presă, Sergiu Oprescu, președintele Alpha Bank România.
”Am fost primul care am afirmat că de un an și ceva piața de real estate se schimbă, se revigorează, devine mai dinamică. Am sesizat acest lucru începând din a doua jumătate din 2014 și este evident și în acest an. Toată lumea începe să sesiseze oportunitățile și am văzut și prețuri în creștere, mai ales pe piața rezidențială. Acest lucru arată că este cel mai bun moment ca portofoliul de active imobiliare pe care îl are banca să fie pus în circuitul economic”, a spus Oprescu la lansarea proiectului imobiliar Centrum Timișoara.
El a explicat că atitudinea băncii pe care o conduce este să dea valoare activelor preluate ”din istoria crizei”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Încercăm să dăm valoare activelor, să le repunem cât mai repede în circuitul economic. Ca bancă comercială ne uităm la fiecare activ în parte, să identificăm într-o manieră proactivă care sunt proiectele ce merită să fie dezvoltate. Așa s-a întâmplat și în cazul proiectului din Timișoara, acest lucru ne așteptăm să se întâmple și cu alte active din portofoliu. Este o strategie de abordare a creditelor neporformante de către grup”, a afirmat Oprescu.
Alpha Group Investments, divizie a grupului Alpha Bank, și firma TBE Business Solutions, deținută de Ali Ergun Ergen, vor investi 90 de milioane de euro în proiectul imobiliar Timișoara Centrum, cu o suprafață închiriabilă de aproape 70.000 de metri pătrați, modificând conceptul inițial care presupunea o suprafață cu 40% mai mică și o investiție de 80 de milioane de euro.
Alpha Bank mai are în portofoliu și proiectele rezidențiale Romfelt Plaza, Doamna Ghica și Asmita Gardens, toate preluate în contul creditelor restante ale dezvoltatorilor.
În ceea ce privește evoluția creditării, Oprescu, care ocupă și poziția de președinte al Asociației Române a Băncilor, a arătat că sistemul bancar își ajustează oferta.
”Ați văzut că piața creditului ipotecar a cresut în ultimii 5-6 ani. A crescut cu 10 puncte procentuale, agregat pe această perioadă de cinci ani. Este și segmentul care s-a relansat și cel mai repede în această perioadă și unde s-au văzut primele creșteri de prețuri. În afară de creditul imobiliar sau ipotecar și în afară de segmentul rezidențial, ne uităm și la piața birourilor. Este un segment care începe din nou să aibă o dinamică pozitivă. De un an și jumătate, doi, dinamica este bună”, crede Oprescu.
El explică faptul că proiectele de birouri au fost realizate preponderent cu banii dezvoltatorilor, iar acestea au ajuns acum să fie active generatoare de venituri. În aceste condiții, clădirile de birouri sunt văzute de către bănci ca posibile plasamente.
În același timp, afirmă Oprescu, sistemul bancar se uită la o creștere a creditului neguvernamental pe toate segmentele, în condițiile în care nivelul actual plasează România la coada Europei.