Doar la prima vedere afirmația din titlu pare un exercițiu retoric, o exagerare. În realitate, există ceva mai multă exactitate și bază factuală în respectiva formulare. Nu am aruncat vorbe la întâmplare. Sunt doar concluzii logice și un rezumat la deciziile autorităților care au bulversat societatea în „lupta antiCOVID”, urmărind deopotrivă argumentațiile care stau la baza lor.
Că ce traversăm de câteva luni de zile este o dezlănțuire de totalitarism nu este o afirmație gratuită. Repetarea termenului „totalitarism” de la căderea comunismului încoace a făcut ca acesta să sune în urechile românilor ca un fel de apostrofare, drept o catalogare depreciativă. În realitate, totalitarismul este o concepție despre implicarea statului în viața economico-socială și nu a apărut în terminologia politică cu nuanțe peiorative. Dimpotrivă, promotorul lui, filosoful italian Giovanni Gentile, considerat ideologul de căpătâi al fascismului, i-a dat o conotație pozitivă și el a fost însușit de Benito Mussolini în propaganda de promovare a modelului fascist de organizare a Italiei. Practic, totalitarismul însemna implicarea statului în toate domeniile de activitate.
Dacă o serie de dictaturi sunt doar autoritare, în sensul că liderul și establishmentul sunt interesați de puterea politică și de exercitarea acesteia, de alcătuirea instituțională a statului și de promovarea persoanelor de încredere, fără a se amesteca însă în economia privată, viața socială și culturală, viziunea totalitară nu lasă atât de mult spațiu de manevră la nivelul indivizilor și societății. Statul este atotcuprinzător. „Totul în interiorul statului, nimic în afara statului, nimic împotriva statului”, este formularea lui Mussolini care surprinde esența totalitarismului.
Vi se pare că ce se întâmplă deja de aproape jumătate de an nu este de inspirație totalitară? Statul spune ce sectoare economice trebuie să se deschidă și ce zone trebuie să rămână gripate, implicit ce agenți economici să trăiască și ce firme să moară. Cum să stea închise teatrele și cinematografele, cum să funcționeze campionatul de fotbal, în ce condiții să mergi la plajă, cum să arate „școala online” și câți oameni pot să stea împreună în parc. Statul îți reglementează circulația, îți spune câte persoane ai voie să chemi la nuntă, se vâră în fișa postului la o grămadă de meserii, ba chiar avea pretenție să specifice cu ce linguriță să facă preoții împărtășania. Finalmente, prin promovarea soluției pseudo-medicale a purtării măștii, îți dozează și respirația. Dacă nici ăsta nu este totalitarism, nici eu nu știu ce mai este totalitarism!
Încă și mai aiuritor, nici nu știm unde se încheie nebunia. Când frâiele libertății individuale ne vor fi predate de cerberi totalitaro-medicali? Nimeni nu oferă niciun orizont de timp. După 50 de ani de comunism, ni se propune încă o jumătate de secol de totalitarism sanitar? Gândul nu este insolit, ci vine ca o deducție din chiar discursul autorităților ce amestecă absolut grotesc lamentațiile cu amenințările și perorațiile agresive.
În opinia guvernanților și a comandanților acțiunii militaro-medicale, cele aproximativ 1.000 de cazuri de infectări cu noul coronavirus pe zi sunt absolut alarmante. Ele trimit la prelungiri ale închiderilor, sunt folosite ca argumente pentru adâncirea în ansamblul dispunerilor totalitare. De ce e grav și ce așteaptă? Un calcul simplu ne spune că la acest ritm, este nevoie de aproape o jumătate de veac pentru imunizarea întregii populații. Cum discursul alarmist al autorităților s-a agregat încă de la conturarea a 700-800 de cazuri pe zi, același calcul se aplica până la atingerea barierei de imunizare de turmă de 60-70% din populație.
Să fim oare blestemați și să încercăm acum alți 50 de ani de neocomunism medical?! Întrebarea doar poate părea deplasată, dar este strict în baza măsurilor disproporționate aplicate de stat și a discursului apocaliptic având trimitere către nicăieri al guvernanților. Care este planul?! Că dispare virusul? Că apare vaccinul-minune? Pentru gripa de tip influenza a apărut în jumătate de secol. Ne ancorăm până atunci în totalitarism? Bântuim în public având măști pe figură? Până la sfârșitul vieții? Deja un director de spital vorbea de dictatură medicală... O instituim pe 50 de ani ca să egaleze etapa comunistă?!
Discursul anticomunist și învârtoșarea față de „ciuma roșie” nu valorează nimic dacă nu ne alarmează derapajele totalitare ale perioadei pe care o parcurgem. Pericolul adus de vria instituțională, pierderile de libertăți economice și confiscările de drepturi constituționale este deja mai mare decât cel al guturaiului COVID-19.
Din Italia, țara care a raportat cea mai mare criză medicală legată de noul coronavirus, dar și cea în care Mussolini a brevetat totalitarismul, vine un avertisment pe măsură. Pentru data de 5 septembrie, o serie de personalități publice au lansat un apel de participare pentru un mare miting la Roma cu titlul „Salvăm copiii de dictatură. Italia liberă! Contra dictaturii sanitare, financiare și judiciare”.
„Cu totalitarismul clasic, roșu și negru, ei au oprit adunările publice pentru că erau periculoase pentru ordinea instituită de sistem. Cu totalitarismul sanitar, opresc adunările publice pentru că sunt periculoase pentru viețile voastre”, spune filosoful Diego Fusaro, unul din semnatari, care vede în purtarea măștii faciale o pecete a sclaviei și o privare a persoanelor de demnitatea umană. „Vă neagă libertatea în numele sănătății și vă neagă drepturile în numele stării de urgență în sănătate. Este un regim foarte strict, dar pentru binele vostru...”