Concurența dintre ruși americani nu s-a limitat la arme, sport, cinematografie, dans/balet, ci au două școli de bancuri la fel de puternice: Legile lui Murphy și Radio Erevan.
Lui Murphy, personal, se pare că-i aparține doar zicerea cu ceea ce începe bine se termină prost și ceea ce începe prost se termină și mai prost. Celelalte “legi” aparțin altora, după cum și vorbele de duh de la Radio Erevan nu au un unic autor.
Iar principala țintă a glumelor nu e regimul represiv în sine, ci mai ales birocrația care-l susține și cultivă. Gândiți-vă, suntem în plin Război Rece, ambele societăți, și cea americană, și cea rusă/sovietică, se birocratizează și ridicolul care derivă din asta e penalizat. De altfel, Legile lui Murphy recomandă inclusiv cum să se lupte cu o birocrație: Fă ca problema ta să devină problema ei!
Dar ca dovadă că Legile și Radioul nu erau neapărat antiregim, pe cât luptau cu penibilul birocratic, e dată de poanta potrivit căreia, după ce un submarin american se lovește de un aisberg în Marea Neagră, Radio Erevan remarcă: Partea sovietică nu a suferit pierderi!
CITEȘTE ȘI Al șaselea an de Profit.ro. Ce am pierdut, ce am câștigatȘi o probă și mai clară a celor spuse, legate de birocrație, este răspunsul la întrebarea „Nu ar trebui desființat spionajul?”: În principiu da, dar ce vom face cu mulțimea de șomeri?
Dacă într-o anumită măsură bancurile de la Radio Erevan par mai dure decât Legile lui Murphy este și poate pentru că societatea sovietică era mai birocratizată decât cea americană, iar în următorul banc se simte evident individia:
- Alo, Radio Erevan, ar fi fost posibil ca în locul lui J. F. Kennedy să fie împușcat Nikita Hrușciov?
- În principiu da, dar întrebarea este dacă Onassis ar mai fi luat, în acest caz, văduva de nevastă.
Sau în acesta:
- Se poate construi comunismul în Elveția?
- Se poate, dar ar fi păcat!
Se observă cum Elveția e considerată o țară normală. Un loc căruia mai târziu i se va pune eticheta de “antifragil”. Aici își pregătesc, în tihnă, viitorii lideri autoritari loviturile, precum a făcut-o Lenin.
Vladimir Ilici Ulianov zis Lenin, autorul Revoluției din Octombrie petrecute în noiembrie, despre care Radio Erevan face următoarea precizare la întrebarea “E adevărat că puricii și căpușele ar putea face o revoluție?”: În principiu da, căci prin arterele lor curge sângele clasei muncitoare.
CITEȘTE ȘI Arestați-l pe Gasdaq!O revoluție comunistă, dominată de liber cugetători. De aceea la întrebarea "E adevărat că și bunul Dumnezeu poate deveni membru de partid?" se răspunde cu: Da, dar în prealabil trebuie să devină ateu.
Murphy pare deja că joacă la pitici!
Iar partea interesantă este aceea că am avut și noi Murphy-ul nostru, pe Păstorel, cel creditat cu epigrama: Căpitane, nu fi trist/Garda merge înainte, prin partidul comunist.
De aceea e bine ca actualii conducători ai României să fie atenți să nu devină cumva subiect de bancuri. Deja Radio Erevan s-a exprimat într-o privință:
- Alo, Radio Erevan, e adevărat ca în România s-a legalizat prostituția?
- Nu, acolo s-a prostituat legea...