Coronavirus și Turismul

Coronavirus și Turismul
scris 25 feb 2020

Asistăm cu toții de câteva luni la o isterie mondială în jurul noului virus cu numele CORONA. Și, tocmai când credeam că se stinge tema, cel puțin din punct de vedere mediatic, ieri a renăscut din cenușă și e mai aproape de noi ca niciodată. Avem focare în Italia, la granița cu Austria și Germania, țări în care trăiesc nenumărați conaționali care se plimbă de colo-colo. Asistăm neputincioși la înmulțirea carantinelor în zonele de focar, dar, dincolo de asta, vedem măsuri fără precedent de tip ținere sub observație 14 zile a tuturor persoanelor care vin în România din țara respectivă.

Ca medic ( chiar dacă fără să profesez în ultimii 25 de ani ) nu am de gând să bagatelizez fenomenul. Este cert că orice virus sau bacterie nouă trebuie luată în serios, analizată, găsit antidot, terapii și mai ales implementat măsuri de prevenire. Doar că nu e cazul de panică, cel puțin în acest caz. Astăzi deja am fost confruntat cu o avalanșă de întrebări de la presă legate de turism. Că nimeni nu va mai dori să circule, că se închid destinații, că se închid aeroporturi și tot așa. Fraților, hai să ne venim în fire!

Urmărește-ne și pe Google News

Să o luăm pe rând :

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Viroze există și vor există având la baza diferiți viruși, unii mereu putând fi numiți “noi“ pentru că, de regulă, sunt mutații ale celor vechi.

Într-un procent covărșitor majoritar,  noi toți am avut viroze în viața noastră și nu am murit.

Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism CITEȘTE ȘI Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism

În același procent covărșitor, nici cei care au luat un virus Corona nu au murit, s-au făcut bine.

Există un procent mic de oameni care decedează în timp ce au o viroză, fie ea și cauzată de Corona. Doar că în cele mai multe cazuri ei au și o boală sistemică, un sistem imunitar slăbit sau alte probleme de bază. Acești oameni ar fi putut să moară și fără viroză sau în timp ce aveau viroză produsă de alt virus.

Din câte știu eu, o covârșitoare majoritate a celor care au decedat în timp ce erau infectați cu coronavirus aveau o vârstă de peste 75 de ani ( ceea ce, de regulă, echivalează și cu alte probleme sistemice sau cu un sistem imunitar mai puțin performant ).

Cele de mai sus nu trebuie să ne facă să fim mai puțin vigilenți sau să ignorăm prevenția. Doar că măsurile de prevenție nu sunt acum inventate și nu au de-a face cu coronavirus, ci cu orice fel de viroză sau gripă: să ne spălăm pe mâini mai des, să nu stăm în preajma oamenilor bolnavi de viroză sau gripă, să nu băgăm degetele în gură sau să ne tot atingem fața etc. Nimic nou sub soare.

Doar că cele de mai sus ar trebui să ne facă să fim raționali. Dacă trecem în zona emoțională și ignorăm logica și știința, atunci ne vom închide cu toții în casă. Cu mențiunea că avem ghinionul să vină un cutremur și să ne cadă lampa în cap, urmând să murim după această lovitură și nu de viroză.

Sicriul cu sarmale și un like de singurătate CITEȘTE ȘI Sicriul cu sarmale și un like de singurătate

Habar nu am dacă este sau nu o conspirație, dacă unii vor să profite de pe urma unei isterii mondiale, dacă unii își doresc vreo criză economică mondială. Habar nu am și, sincer, nici nu mă interesează. Ceea ce, însă, mi-aș dori este ca noi să fim raționali și să nu ne lăsăm manipulați.

Să nu mai plecăm nicăieri ? Să nu ne facem concediul ? Să evităm Asia ? Sau, mai nou, Italia și Europa ?

Cu siguranță că asta ar fi o nesăbuință. Riscul de a fi călcat de tramvai în propriul oraș este infinit mai mare decât riscul de a deceda în urma unei viroze cu virusul corona luată în concediu în China sau Italia. Evident, asta este valabil pentru oameni cu o condiție de sănătate normală și care, indiferent unde se duc, respectă niște norme elementare de igienă și prevenție.

Ce facem, însă, cu cei care au deja o boală sistemică ? Trebuie că ei să se închidă în casă sau să evite o excursie în Italia?! Răspunsul meu este categoric NU, trebuie să se comporte prudent, dar normal.

Vor fi mulți care vor spune acum că spun toate cele de mai sus pentru că am un interes aparte. Pentru că am agenții de turism. Ei, uite că nu, nu am un interes și nici nu mai am agenții după tranzacția făcută acum 6 luni cu DERTOUR. Prin urmare, că se închid românii în case, așteptând să treacă epidemia sau merg pe ideea de “ business as usual “ cu precauția de rigoare, nu are nicio relevanță economică pentru mine. Doar că nu pot asista fără reacție când văd atâta isterie inutilă și păguboasă de jur împrejurul meu. Am mai trecut prin asta cu gripa aviară care, fără să facă nicio victimă umană, a distrus turismul de incoming din România. Am mai trăit și perioada puciului din Turcia, când toată lumea a refuzat să mai meargă în Antalya, sau perioada luptelor din Crimeea, când toate croazierele au încetat să mai vină la Constanța.

O zi din strălucita carieră a lui Ludovic CITEȘTE ȘI O zi din strălucita carieră a lui Ludovic

Decizii emoționale în urma unor manipulări grosolane. Oamenii sunt atenți cu sănătatea lor și gândesc simplu și emoțional “de ce să mă expun acum, pe mine sau pe cei apropiați“ ? De înțeles. Doar că astfel de chestiuni nu trebuie să ne schimbe modul de a trăi, să ne facă să ieșim cu frică pe stradă, să ne punem toți măști și să nu mai facem evenimente sau concedii. Astfel de viruși au fost și acum 100 și acum 1.000 de ani, doar că nu știam de ei. Și omenirea a mers mai departe și a continuat să găsească suficiente căi spre a fi fericită. Asadar, să ne păstrăm calmul, logica și optimismul. Să ne comportăm precaut, dar normal. Căci viața este scurtă și merită trăită în normalitate.

Dragoș Anastasiu este proprietarul grupului Eurolines, președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane

viewscnt
Afla mai multe despre
anastasiu
coronavirus
turism