Cum faci să-ți anunți disponibilitatea de a candida la președinția României după ce ai repetat aproape obsesiv că nu te interesează decât mandatul de primar al Capitalei, ba chiar continuând să susții asta? Păi arăți că n-ai încotro, devreme ce principalul dușman politic vrea să te lase fără obiectul muncii.
"Domnul Dragnea a anunțat într-o ședință cu câțiva primari de sectoare că el dorește să desființeze Bucureștiul. Le-a spus primarilor cu care s-a întâlnit că va fi adoptată OUG prin care cele șase sectoare să devină orașe, ceea ce e anticonstituțional, iar Primăria Capitalei ori se desființează în totalitate, ori să devină decorativă, iar cele șase sectoare să devină unități administrativ-teritoriale, împărțind atât patrimoniul, cât și bugetul, cu personalitate juridică", a declarat Gabriela Firea sâmbătă seară la RTV.
După care, întrebată dacă ia în calcul o candidatură la președinție: "Sunt primar general. Vreau să îmi închei bine activitatea de primar general (...) și faptul că Dragnea vrea să desființeze Bucureștiul arată disperarea și că îmi reunoaște calitățile și își imaginează că nu poate să mă învingă decât luându-mi locul de muncă. Se spune că în viață, și în viața politică, niciodată să nu spui niciodată. Eu, în acest moment, vreau să închei bine mandatul de primar general".
CITEȘTE ȘI Radiografia crimelor din România: Cele mai multe - pe stradă, noaptea și în weekend. Cele mai multe victime ... în zodia LeuObiectiv îndeplinit pentru primar: două teme majore lansate cu succes și poziționare ofensivă reconsolidată, după eșecul puciului de la CEx-ul PSD de la mare. Chiar dacă secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat ulterior, duminică, că ceea ce a spus Firea "este o aberație, nu s-a discutat niciodată în partid așa ceva, nu există o astfel de idee".
Cam atât despre lupta conjuncturală la zi pentru putere în PSD.
Cea cronică, ciclică, de fond, ține de statutul de facto al Bucureștiului de stat în stat, de forță economică majoră disproporționată în interiorul unei țări sărace. Ceea ce face din Capitală o țintă politică cu dus și întors. Toate partidele ar dori să o controleze. Riscul politic, în caz de victorie, e ca cel ales primar general să capete prea multă putere. Se vede acum, s-a văzut și în epoca Sorin Oprescu, și în altele.
CITEȘTE ȘI Iohannis: Noi pendulăm între ceva ars și o prăjitură foarte bună. Asta este evoluția României în ultimul secolSorin Oprescu, cel aflat în relații bune (gurile rele ar adăuga: "de business") cu tot spectrul politic și mai ales cu puterea centrală (dar și din CGMB) din primul său mandat de primar, PDL, și cu una din figurile ei majore, Elena Udrea.
Pe atunci, în 2010-2011, planul era invers: se propunea de către PDL, prin Udrea, desființarea primăriilor de sector și concentrarea bugetului și serviciilor publice ale capitalei la nivelul primăriei generale. Fostul primar Traian Băsescu avea încă proaspete în minte OUG-urile lui Adrian Năstase din 2000-2004, prin care PMB era slăbită în favoarea sectoarelor.
"Întrebată dacă cetățenii Bucureștiului nu vor avea de pierdut din cauza că nu-și vor mai putea alege primarii de sector și nu vor mai avea consilii locale, Elena Udrea afirmă că au avut deja de pierdut din războiul Guvernului Năstase cu fost primar al Capitalei, Traian Băsescu, din care au rezultat <șase orașe într-unul singur, o dezvoltare neunitară și un aspect urbanistic diferit de la un sector la altul, cu atribuții care dau primarilor de sector dreptul să ignore un plan urbanistic general. Apoi, Capitala se extinde spre Ilfov, trebuie reglementată dezvoltarea Bucureștiului împreună cu județul Ilfov>”, scria Hotnews în ianuarie 2011.
CITEȘTE ȘI Teodorovici confirmă informațiile Profit.ro privind tăierea a peste 4.000 de posturi din ministere, cele mai multe însă de la Fisc. Dispar și funcții de conducereÎn acest sens, a fost pregătit și un referendum local, care urma să aibă loc în iunie 2011 și la care bucureștenii urmau să fie întrebați , printre altele: "Sunteți de acord cu desființarea consiliilor locale de sector?".
"Este o șmecherie a doamnei Udrea și a echipei de manipulatori din spatele PDL. Este sistemul acesta de sinusoide. Tot timpul inventează câte un eveniment, când începe să cadă alt eveniment, în așa fel încât să fie acolo o constantă, să acopere problemele reale. Am văzut și eu șapte întrebări când, de fapt, miza importantă este dacă să rămână sau nu sectoare. De fapt aceasta este discuția lansată de cei de la PDL. Au două obiective: unul, să le iasă manevra cu Bucureștiul, să desființeze sectoarele, și al doilea, să acopere puțin discuția despre luptele din interiorul PDL. Nu cred că mai păcălesc foarte mulți oameni fiindcă este foarte greu să mai fie crezuți. Ajungând între 8 și 10 la sută încredere toți, și Boc, și miniștrii, și Băsescu, este foarte greu să convingă 90 la sută din populație. Îi mai convingi pe cei 8-10 la sută care reprezintă, de fapt, clientela politică a PDL, toți cei care sunt conectați, cu mufe, la tot sistemul acesta de drenare a banilor publici".
Autorul citatului? Liviu Dragnea, pe atunci secretar general al PSD.
După care președintele Traian Băsescu a realizat riscul ca locuitorii Capitalei să absenteze masiv de la referendum (și poate și riscul concentrării puterii în Capitală, chiar prin cineva de la PDL) și i-a convins pe consilierii CGMB să anuleze referendumul, decizie salutată și de PSD. Și totul a rămas în coadă de pește, adică s-a menținut status quo-ul.
Însă dacă atunci zona metropolitană București-Ilfov, ca pol economic gigant, era mai mult un deziderat, astăzi e aproape o realitate deplină, iar miza controlului politic asupra ei e mult mai mare. Iar lupta pentru acest control va continua, fără îndoială, chiar dacă tema lansată acum de Gabriela Firea se va dovedi a fi fost un foc de paie.