Ce se întâmplă în PNL?

scris 9 aug 2021

A "lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine" este o abordare neîntâlnită în istoria postdecembristă a României, motiv pentru care e normal să ne sperie ce se întâmplă în PNL, partid istoric, aflat la guvernare prin coaliție, în vremea unei crize mondiale.

Alegerile preliminare sau alegerile de dinainte de alegeri sunt o normalitate în Occident și în alte democrații civilizate. Așa începe tot parcursul unui om politic respectabil, prin campanie electorală la baza partidului, cu sprijin politic câștigat în mod democratic. Odată ales în partid, proaspătul validat politician poate îndrăzni să ceară sprijinul politic al Cetății.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă scena politică românească a fost vitregită de această dezbatere politică prea mulți ani. Partidele au funcționat mai degrabă pe principiile liderilor tradiționali din descrierea lui Max Weber, "lideri" care au moștenit partidul în loc să îl câștige prin demonstrația abilităților și carismei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O Românie ajunsă într-un punct de cotitură a cerut altceva prin vocea noilor generații, iar PNL a livrat, fie și un pic stângaci ca în toate noile încercări. După ani de zile în care partidele s-au condus cu pumnul de fier, România a cerut de la PNL să dea dovadă de un pur proces democratic, un adevărat "festival al democrației", dezgolit de inhibiții și complet transparent. Alegeri interne cu bune și rele, cu revelarea luptelor de la baza și vârful partidului, nu noaptea ca hoții, ci la vedere, să știe și poporul ce se întâmplă în culise.

În PNL se dă lupta pentru schimbarea de paradigmă, de la partide conduse 30 de ani cu batista pe țambal și ușile închise, la modelul de politică Occidental, cu alegeri preliminare, cu dezbatere și campanie electorală în fiecare județ, de la cel mai mic sat, la Congresul Național.

De ce? Pentru că noul suflu din PNL a înțeles că alegătorii liberali vor să fie recâștigați și că vor o democrație palpabilă, demonstrată, fie ea și cu 3 ani înainte de alegerile Locale, Parlamentare, Prezidențiale și Europarlamentare.

Alegătorii PNL vor să câștige cea mai capabilă echipă, care are curajul și asumarea să se lupte pentru a câștiga încrederea propriului partid. O echipă câștigătoare în fața electoratului PNL merge din județ în județ și câștigă redută cu redută, înfăptuind doctrina "prin noi înșine" și demonstrând că un partid istoric lupta până la ultima picătură de sânge pentru democrație.

Matei Ladea - consultant politic, antreprenor, membru al PNL

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai ladea
pnl