Videoconferința Profit.ro - Visa. Dana Dima, BCR: Am ajuns la peste 8,3 milioane de tranzacții cu cardul în transportul în comun în 2020. Avem nevoie de o soluție de mobilitate completă pentru transport, inclusiv căile ferate

Videoconferința Profit.ro - Visa. Dana Dima, BCR: Am ajuns la peste 8,3 milioane de tranzacții cu cardul în transportul în comun în 2020. Avem nevoie de o soluție de mobilitate completă pentru transport, inclusiv căile ferate
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 nov 2020

BCR a instalat sisteme de plată contactless în mijloacele de transport în comun în 15 orașe plus Bucureștiul, acoperind aproape o treime din populația activă a României, a arătat Dana Dima, vicepreședinte de retail al BCR, în cadrul videoconferinței Profit.ro – Visa pe tema transformării digitale în administrația publică. Dima spune că este nevoie de o soluție completă, care să includă plata parcării, transportul intra și inter-județean și chiar pe cel feroviar.

Videoconferința a fost transmisă inclusiv la postul de televiziune Profit TV

Urmărește-ne și pe Google News

Plata transportului în comun este posibilă cu cardul în 15 orașe din țară plus capitala, cu o populație totală de 4,5 milioane de oameni. Peste 2.000 de mijloace de transport în comun au instalate dispozitive de plată, iar în 2020, deși am avut două luni de stat acasă, au fost făcute plăți de peste 20 de milioane de lei și peste 8,3 milioane de tranzacții, spune Dana Dima.

“Populația începe să utilizeze cu încredere această soluție”, spune Dima. “Este un câștig pentru zona financiar-bancară pentru că putem merge spre o educație constantă a populației în utilizarea unor servicii non-cash, în același timp cred că mergem spre un proces de eficiență. Eficiența nu înseamnă doar costuri mai mici pentru clienții persoane fizice, dar înseamnă costuri mai mici și pentru societățile de transport”.

BCR a început proiectul-pilot de plăți contactless în transportul în comun în Sibiu în 2010, dar acesta a accelerat cu adevărat în ultimii doi ani. Plățile sunt acum disponibile la metroul din București și în circa 600 de autobuze STB, dar și în orașe precum Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Timișoara, Oradea, Ploiești, Pitești sau Craiova.

“Este o investiție mare. O soluție dezvoltată în România de către români, acoperind toate device-urile de plată, nu este o soluție proprietară, doar pentru cardurile BCR, este pentru toți românii și pentru toți oamenii din lume care pot veni în România și pot plăti cu un telefon, cu un ceas, cu un card contactless”, spune Dana Dima.

Soluția de plată cu cardul poate ajuta și la dezvoltarea turismului în orașele cu potențial turistic, dar poate fi implementată și în orașele mai mici, dar un scop mai ambițios este ca plata cu cardul sau dispozitivele mobile să fie disponibilă la nivelul întregii țări.

“Avem nevoie să fim împreună și, de ce nu, într-o soluție de mobilitate completă. Aici văd soluțiile de parking, de ski, de transport intra și inter-județene, alte decât cele locale și, de ce nu, căile ferate. Adică să avem o soluție completă în care orice român să se poată deplasa – bineînțeles, nu într-o astfel de perioadă, dar sperăm noi să vină în curând o alta neafectată de COVID – într-un mod safe și fără să plătească foarte mult pentru soluții ineficiente”, mai arată Dana Dima.

viewscnt
Afla mai multe despre
dana dima
bcr
plati contactless
plata transport