Primăria comunei Dudeștii Vechi, din județul Timiș, comuna cu cele mai multe fonduri europene atrase până acum pe cap de locuitor, a reușit, prin atragerea unor sponsorizări, să acopere până la 90% din finanțarea necesară digitalizării serviciilor primăriei, astfel încât acum cetățenii își pot plăti taxele și obține documente online, iar traseul actelor în primărie este integral online, doar către instituțiile de stat fiind trimise încă documente pe hârtie, a arătat, în cadrul videoconferinței Profit.ro - Visa, primarul Bono Cucalan. Primăriile au însă nevoie adesea să treacă peste rezistența funcționarilor proprii la nou și să utilizeze mai des strategii de mareketing în convingerea cetățenilor să folosească astfel de servicii, a subliniat cu acest prilej, Liviu Stanciu, manager de proiect al Strategiei Alba Iulia Smart City.
Videoconferința a fost transmisă inclusiv la postul de televiziune Profit TV
Primarul din Dudeștii Vechi a arătat că, în primul an de la preluarea mandatulu,i a trebuit să lucreze, cu colaboratori dedicați, la o bază de date comună, astfel încât să fie utilizabilă de cât mai multe sisteme
”Fiecare cetățean este prins în baza de date după CNP și cu toate bunurile mobile, imobile pe care le are și, bineînțeles, toate serviciile le poate plăti prin sistemul nostru de taxe, salubritate, apă, canal și așa mai departe”, a arătat Bono Cucalan.
Comparativ, înainte de introducerea sistemului, la 4.000 de locuitori existau 15.000 de roluri fiscale, dar în noua bază de date acestea au fost sortate și integrate, iar acum cetățenii comunei pot obține un certificat fiscal la zi în sistem online.
De altfel, tot circuitul intern al primăriei este online, mai puțin în relația cu unele instituții de stat, a mai spus primarul.
”Acest program este integrat, pe module dedicate de secretariat (...) Absolut totul vine și pleacă online, bineînțeles cu excepția unor instituții ale statului, unde trebuie să le trimitem hârtii”, a afirmat alesul local.
În privința surselor de finanțare a sistemului online al primăriei, Bono Cucalan a arătat că a apelat la firme din zonă, iar 80-90% din banii necesari au fost atrași din sponsozirări.
”Există fime mari care având mulți angajați din zonă doress să dea ceva înapoi comunității. Dacă unii sponsorizează spații de joacă, spectacoel, eu am considerat ca toți acești bani să-i bag într-un sistem informatic. Nu am preferat să iau peștele, am preferat să iau undița, ca să ne producem noi banii și să facem apoi parc de copii”, a mai spus Buno Cucalan, care a arătat că prin resursle strânse astfel pot fi confinanțate alte proiecte de modernizare, inclusiv din fonduri europene.
CITEȘTE ȘI Doi antreprenori lansează un startup digital & tech pe piața imobiliară, investiție de peste 300.000 euroLiviu Stanciu, managerul de proiect al Strategiei Alba Iulia Smart City, a subliniat însă că aproape 85-90% dintre site-urile primăriilor nu au o interfață prietenoasă cu cetățenii.
Totodată, a mai arătat Stanciu, insituțiile publice exlcud partea de marketing în ce privește încurajarea cetățenilor să adopte mijloacele online de achitare a serviciilor publice sau de comunicare cu administrația locală.
”Nu poți genera adopție cu o platformă învechită, urâtă din toate punctele de vedere. Trebuie gândite palforme care să fie accesibile, care să poată fi folosite cu ușurință”, a spus Stanciu.
Potrivit acestuia, deși în administrație pot exista aplicații diverse care vin în sprijinul cetățenilor, există un grad redus de integrabilitate între soluțiile bune.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UEFA analizează posibilitatea ca Euro 2021 să se joace într-o singură țară. Bucureștiul poate pierde organizarea de meciuriÎn plus, autoritățile locale trebuie să aibă în vedere și ”rezistența funcționarului public la noutate”.
”Funcționarul, mai ales de la o anumită vârstă, are teamă că această soluție digitală îi va lua jobul, dar aceasta îl ajută de fapt. Dacă s-a obișnut să ducă zeci de hârtii, acum cu 2-3 click-uri va putea face același lucru”, a mai spus Liviu Stanciu.