Branduri românești importante, cu cantități semnificative de produse, au fost introduse în programele de sprijinire a populației, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania post criză. Boloș a arătat că prin PNRR, care se derulează cu greutate din cauza sutelor de jaloane de îndeplinit, vor fi investite 400 milioane euro în acțiuni ale firmelor românești nelistate la bursă, iar până la toamnă vor fi aprobate și lansate și programele operaționale din politica de coeziune. Ministrul a arătat că autoritățile încă nu învață din lecțiile exercițiilor financiare anterioare, în prezent căutându-se soluții pentru cheltuirea a 10 miliarde de euro din perioada de programare 2014-2020, bani pe care România riscă să îi piardă.
Evenimentul a fost organizat împreună cu Lensa și Nordis Group, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV
CITEȘTE ȘI FOTO Termocentrala Mintia a fost scoasă la vânzare. Vin oferte inclusiv din Coreea de Sud și IsraelMarcel Boloș a arătat că în programul prin care au fost distribuite pachete alimentare categoriilor de populație vulnerabile s-au regăsit produse românești, în cele 4 kg făină, 4 litri ulei de gătit, 2,5 kg conserve de carne și 1 kg de pateu pe care le-a primit o persoană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, ministrul a enumerat branduri românești precum 7 spice, Boromir, Pambac, Scandia sau Râureni, care au participat cu zeci de mii de tone de produse la aceste program.
În vederea sprijinirii firnelor românești, Guvernul dispune în cadrul PNRR de fonduri în valoare de 400 milioane euro pentru investiții tip equity, respectiv pentru cumpărarea de acțiuni la companii nelistate la bursă.
De asemenea, în PNRR există Instrumente financiare adresate companiilor mari, respectiv împrumuturi și garanții la împrumuturi, însumând 500 milioane euro disponibili pentru cei 33 mari producători existenți pe piață, a subliniat Marcel Boloș.
Acesta a arătat că Guvernul se îndreaptă către lansarea tuturor apelurilor de proiecte exclusiv pe platforme digitale, așa cum se va întâmpla zilele următoare pentru programul destinat fermierilor, cât și către descentralizarea deciziilor de investiții în cadrul proiectelor cu fonduri europene.
CITEȘTE ȘI CONFERINȚA Profit.ro Piața Imobiliară - Apartamentele noi se mai scumpesc cu 15%, prețurile materialelor de construcții continuă creșterea, chiriile birourilor se indexează cu inflațiaMinistrul a afirmat că PNRR se implementează cu destul de mare greutate din cauza numărului mare jaloane și ținte pe care le presupune, peste 500, dar autoritățile întocmesc în prezent documentația necesară pentru depunerea până la 31 mai a primei cereri de plată, pentru 3 miliarde euro.
Totodată, până la finele lunii iunie, începutul lunii iulie, ar trebui transmise Comisiei Europene toate cele 16 programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, care are prevăzute 30,4 miliarde euro și confinanțare de 13 miliarde euro, astfel încât să poată fi aprobate și lansate până la toamnă. În prezent, din cele 16 programe operaționale, doar 2 au fost transmise Comisiei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima mașină electrică dezvoltată în România - lansatăÎn privința fondurilor europene, ministrul a recunoscut că există întârzieri, subliniind că autoritățile încă nu au învățat lecțiile exercițiilor financiare anterioare.
”Parcă fiecare programare nu a fost pentru noi o lecție învățată și am repetat aceleași greșeli, cu impact negativ asupra absorbției de fonduri”, a spus Marcel Boloș.
Ministrul a arătat în context că din perioada anterioară de programare România riscă să piardă 10 miliarde euro.
”Vă dau exemplul perioadei de programare 2014-20. Trebuie să găsim soluții pentru bani pe care îi mai avem de absorbit și discutăm despre sume care îmi dau fiori noaptea, să știți, de peste 10 miliarde euro, care sunt astăzi neabsorbiți și România este în risc de a pierde acești bani”, a afirmat ministrul Boloș.