Verchere, CEO OMV Petrom: Decizia finală de investiție în Neptun Deep va fi amânată pentru 2023 dacă Parlamentul nu modifică legea offshore în următoarele 3 săptămâni

Verchere, CEO OMV Petrom: Decizia finală de investiție în Neptun Deep va fi amânată pentru 2023 dacă Parlamentul nu modifică legea offshore în următoarele 3 săptămâni
scris 8 dec 2021

Adoptarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep va fi amânată pentru 2023, dacă Parlamentul nu va modifica Legea offshore până la finalul acestui an, lucru improbabil de altfel dat fiind faptul că deja s-a scurs o săptămână din ultima lună a anului și că urmează perioada Sărbătorilor. Anunțul a fost făcut de CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, și confirmă informațiile publicate anterior de Profit.ro.

Verchere susține că singura posibilitate pentru ca această decizie să fie adoptată în 2022 este ca parlamentarii să voteze în această lună un proiect de lege care nici măcar nu este pus în dezbatere publică.

Urmărește-ne și pe Google News

Ultimul proiect de lege de modificare a Legii offshore a fost pus în dezbatere publică o perioadă scurtă de timp în 2019 și, pe baza acestuia, au fost efectuate calculele cuprinse în Strategia 2030 referitoare la Neptun Deep.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

„Orice amânare a modificării Legii offshore va conduce la o întârziere a proiectului, care va afecta profitabilitatea acestuia”, a declarat Verchere.

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, dată fiind complexitatea proiectului, dar și necesarul de investiții suplimentare, de cel mult 2 miliarde de euro (partea OMV Petrom), rata de rentabilitate internă a Neptun Deep ar trebui să se situeze peste 12%, cât este cea pentru proiectele tradiționale ale companiei, și nu 9%, cât este cea pentru proiectele de tranziție energetică anunțate prin Strategia 2030.

Șeful departamentului Downstream Gas, Frank Neel, a declarat, la rândul său, că în cazul în care majorarea impozitării prin Legea offshore nu era adoptată, decizia de investiție în Neptun Deep ar fi putut fin luată încă de 2018, iar producția ar fi putut să înceapă încă de 2022.

Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii

Conform ultimelor date prezentate de companie, rezervele din Neptun Deep ar fi unele considerabile. Dacă până în prezent exista un interval pentru descoperirea din Domino 1, de 42-84 miliarde metri cubi, incluzând și celelalte sonde care fac parte din proiectul Neptun Deep (Domino 2, Pelican, Flamingo și Dolphin), compania estimează o cantitate de gaze de 100 de miliarde metri cubi, din care 50 miliarde reprezintă partea OMV Petrom.

Posibilul viitorul partener al OMV Petrom, Romgaz, care ar urma să primească joi undă verde de la acționari în ceea ce privește cumpărarea participației Exxon în Proiect, estimase în urmă cu o lună că decizia finală de investiție ar putea fi adoptată în ultimul trimestru al anului viitor: „în analiza aferenta proiectului Neptun Deep, atât în analiza tehnică cât și cea economică, estimează ca decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi adoptată în trimestrul 4 2022”.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
neptun deep
decizie
investitie
romgaz