Guvernul a decis eliminarea interdicției de circulație pe timpul nopții, iar masca nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, cu excepția spațiilor aglomerate. Accesul în mall-uri, dar și la spectacole va fi permis și persoanelor testate.
Ce vor face autoritățile și care este planul strategic pentru salvarea vieții românilor în contextul pandemic actual sunt teme care vor fi anunțate la Videoconferința Profit Health.forum - Sistemul sanitar, între pandemie și criza economică. Unde este pacientul? Ediția a IX-a
Videoconferința, organizată cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Nordis Group, programată pentru 9 decembrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
DETALII AICI
Măsurile anunțate anterior de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au fost adoptate miercuri, prin hotărâre de guvern.
”Încercăm o întoarcere la normalitate și o întoarcere la un parteneriat cu populația. (...) Măsurile luate de Guvernul României trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, din parteneriatul angajatorilor și operatorilor economici cu diferite autorități”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care anterior a avertizat că nu va fi tolerată încălcarea prevederilor care rămân în vigoare.
Guvernul va demara o campanie pentru respectarea comportamentului preventiv privind pandemia, a mai spus Rafila.
Conform hotărârii Guvernului, este eliminată interdicția de circulație a persoanelor nevaccinate în cursul nopții și va crește intervalul orar de la ora 21 la ora 22 pentru magazine, restaurante și activități economice care aveau limită de închidere ora 21.
Este elimină obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise cu excepția celor aglomerate, precum stații de autobuz, la fel și în piețe, târguri, locuri unde se formează cozi.
În transportul în comun și spații închise, masca de protecție este obligatorie.
CITEȘTE ȘI Laura Kovesi: Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția. "Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna!"Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, ci și persoanelor testate cu test PCR sau antigen rapid.
La magazinele mici, până la 200 de metri pătrați suprafață, va trebui să se stabilească un număr maxim de persoane, asigurând 4 metri pătrați de persoană, și se va permite accesul fără certificat verde.
CITEȘTE ȘI "Taxa de solidaritate" ar lovi peste 330 de companii. Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford, Rompetrol, Dedeman și Carrefour sunt în top. Peste 1 miliard euro ar încasa statul, flămând, dintr-un foc. "În timp însă va fi egal cu virtual zero!"Activitățile limitate cu 30% din capacitate - cinematografe, teatre, activități sportive - vor fi permise cu publicul până la 50% din capacitate și cu condiția prezentării dovezii vaccinării, trecerii prin boală sau testării.
În noaptea de Crăciun și de Revelion nu vor fi restricții referitoare la ora de funcționare a restaurantelor și agenților economici, dar funcționarea va fi limitată la 50% din locurile disponibile și cu prezentarea certificatului verde Covid-19.
În unitățile de cazare vor fi primite și persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală.
Petrecerile private de genul nunților, botezurilor rămân în continuare interzise. Petrecerile de Anul Nou ale restaurantele comportă certificat verde, dar petrecerile stradale vor fi accesibile tuturor.